Και όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει πλάνα που θα μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τα πυρηνοκίνητα πλοία σε παγκόσμια βάση και που θα χρειάζονται ανεφοδιασμό κάθε 7 χρόνια!
Ο Lloyd’s Register, ως ένας από τους μεγαλύτερους νηογνώμονες στον κόσμο, έχει δρομολογήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρέστη, την αμερικάνικη κατασκευάτρια εταιρία Hyperion Power Generation, και τους βρετανικούς σχεδιαστές BMT Nigel Gee, το οποίο θα εξετάσει την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στην κίνηση των δεξαμενόπλοιων. Το σχέδιο προβλέπεται να περιλαμβάνει τη δυνατότητα το τμήμα του φορτίου του πλοίου να αποκόπτεται από το τμήμα που θα περιλαμβάνει το πυρηνικό σύστημα πρόωσης το οποίο θα παραμένει αγκυροβολημένο εκτός των λιμένων.
«Aυτό το ερευνητικό πρόγραμμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανάγκη για πιο οικονομική, πιο ασφαλής και πιο φιλική προς το περιβάλλον θαλάσσια μεταφορά σε μια προσπάθεια έρευνας και ανάπτυξης εφικτών εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την μελλοντική πρόωση των πλοίων είναι σίγουρα ο βασικός κινητήριος μοχλός της προσπάθειας αυτής. Στη περίπτωση που η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας καταστεί τεχνικά εφικτή για την κίνηση των πλοίων, τότε θα δώσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία να μειώσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων ρύπων του θερμοκηπίου παρά το γεγονός ότι η εμπορική ναυτιλία συνεισφέρει τις λιγότερες εμπομπές διοξειδίου του άνθρακα από όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα» αναφέρει ο Κος Απόστολος Πουλοβασίλης, Regional Marine Manager, Europe, Middle East & Africa , Lloyd’s Register EMEA.»
«Όσο η κοινωνία αναγνωρίσει τις περιορισμένες επιλογές όσον αφορά στην χαμηλου-άνθρακα μελλοντική εποχή, και καθώς θα ξεκινήσει η διάδωση πολλών πυρηνικών μονάδων στη ξηρά, θα δούμε τη χρήση και την αποδοχή της πυρηνικής ενέργειας στα πλοία νωρίτερα από ότι οι περισσότεροι πιστεύουν σήμερα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πρώτα, αλλά η ναυτιλία με κινητήρια δύναμη την πυρηνική ενέργεια, ειδικά για τους μεγαλύτερους τύπους πλοίων όπως τα πετρελαιοφόρα, δύναται να γίνει πραγματικότητα μέσα στην επόμενη γενιά».