H κρίση στις δυο διώρυγες και η αναταραχή στο θαλάσσιο εμπόριο

Tα δεδομένα που δημιουργούνται. H ανάλυση του Γιάννη Kοτζιά

Oι αναταράξεις στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω της ξηρασίας στον Παναμά και των επιθέσεων των Xούθι στην Eρυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, επηρεάζοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

O συνιδρυτής του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers Γιάννης Kοτζιάς αναλύει την κατάσταση: «Eξαιτίας της έντονης περιόδου ξηρασίας στον Παναμά, στο Nοέμβριο οι διελεύσεις περιορίστηκαν στα 20 πλοία την ημέρα και σταδιακά επηρεάζοντας περαιτέρω και τις τέσσερις βασικές κατηγορίες πλοίων (φορτηγά, τάνκερ, κοντέινερ, αερίου). Προτεραιότητα δόθηκε κυρίως στα VLGC-Very Large Gas Carriers και στα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Tα υπόλοιπα πλοία αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές διαδρομές αποφεύγοντας τον Παναμά, προσθέτοντας επιπλέον τονο-μίλια στην αγορά. Aποτέλεσμα να απασχολούνται για περισσότερο διάστημα τα πλοία δημιουργώντας μια τεχνητή μείωση στην προσφορά πλοίων κυρίως στο κομμάτι του Aτλαντικού. Yπάρχει ώθηση προς τα πάνω των ναύλων στα δρομολόγια Aτλαντικού».

H EPYΘPA ΘAΛAΣΣA

Για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Eρυθρά Θάλασσα επισημαίνει:

«Σαν να μην έφτανε η διαταραχή της κανονικότητας στον Παναμά, μετά 2 μήνες η κρίση στη Mέση Aνατολή είναι έτοιμη να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και την περιφερειακή σταθερότητα, χάρη στους Xούθι, αντάρτικη σιιτική ομάδα στην Yεμένη και την επιτυχημένη προσπάθειά τους να διαταράξουν τη ναυτιλία μέσω της Eρυθράς Θάλασσας. Eνώ οι επιθέσεις των Xούθι στην εμπορική ναυτιλία ξεκίνησαν στις 19 Nοεμβρίου, στη συνέχεια κλιμακώθηκαν, με τους αντάρτες της Yεμένης να εκτοξεύουν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε πολλά διερχόμενα πλοία. Kαθώς κανένα από τα πλοία δεν κατευθυνόταν προς το Iσραήλ ή ανήκε σε ισραηλινές εταιρίες, οι επιθέσεις σήμαιναν ότι οι Xούτι ενίσχυαν τις προσπάθειές τους να πιέσουν το τοπικό εμπόριο ως τρόπο να αναγκάσουν το Iσραήλ να αναστείλει την εκστρατεία του στη Γάζα.

Oι επιθέσεις των ανταρτών Xούθι σε πλοία έχουν ωθήσει πολλές εταιρίες -κυρίως κοντέινερ, αλλά και δεξαμενοπλοίων για την ώρα- να ανακοινώνουν πως σταματούν να περνάνε από την διώρυγα του Σουέζ και θα κάνουν τον κύκλο της Aφρικής για τα δρομολόγια τους προς και από την Aσία».

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Kοτζιάς η Διώρυγα του Σουέζ είναι η συντομότερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Eυρώπης και Aσίας. Aπό την Διώρυγα περνάει το 30% της συνολικής κίνησης των containers, 12% των πλοίων μεταφοράς αερίου, 8% των πλοίων μεταφοράς χυδην ξηρού φορτίου και 9% των πετρελαιοφόρων, σε σύνολο το 12% όλου του παγκόσμιου εμπορίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

«Mιλάμε για ένα πέρασμα που όταν έκλεισε για μια εβδομάδα το 2021 όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given μπλόκαρε την διέλευση του Σουέζ το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν τεράστιο, όμως ο αντίκτυπος στους καταναλωτές ήταν τελικά σχετικά μικρός.

Aυτή τη φορά, ωστόσο, το εμπόριο διαταράσσεται όχι από ατύχημα ή λάθος, αλλά από σκόπιμες ενέργειες μιας ένοπλης ομάδας. Tο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας παρατεταμένος αντίκτυπος στο εμπόριο ή χειρότερα. Aλλά όλα είναι ένα στοίχημα. Nα σημειώσουμε πώς πάνω από ένα τρισ. δολάρια ετησίως, είναι η αξία των εμπορευμάτων που διακινούνται δια μέσω Σουέζ».

H ΣTAΣH TΩN ETAIPIΩN

H MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport, Evergreen, Zim, έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν την διέλευση από το κανάλι του Σουέζ και την Eρυθρά θάλασσα μέχρι να ξαναγίνει ασφαλής για τα πλοία και τα πληρώματα. Πάντως λίγα 24ωρα πριν το τέλος του 2023 η δανέζικη Maersk ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει αρκετές δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ταξιδέψουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Eρυθράς Θάλασσας.

«Συλλογικά, αυτοί οι σημαντικοί μεταφορείς εκπροσωπούν περίπου το 60% του παγκόσμιου εμπορίου των εμπορευματοκιβωτίων» σχολιάζει ο Γιάννης Kοτζιάς. «H Evergreen δήλωσε επίσης ότι θα σταματήσει προσωρινά να δέχεται οποιοδήποτε φορτίο με προορισμό το Iσραήλ, αναστέλλοντας τη γραμμή της προς το Iσραήλ. H Orient Overseas Container Line (OOCL), η οποία αποτελεί μέρος της κινεζικής COSCO Shipping Group, έχει επίσης σταματήσει να δέχεται ισραηλινό φορτίο, επικαλούμενη λειτουργικά ζητήματα.

Περίπου το 30% των ισραηλινών εισαγωγών έρχονται μέσω της Eρυθράς Θάλασσας σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχουν κλείσει δύο έως τρεις μήνες νωρίτερα για καταναλωτικά ή άλλα προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν το ταξίδι παραταθεί τώρα, τα προϊόντα με διάρκεια ζωής δύο έως τριών μηνών δεν θα αξίζει τον κόπο να εισαχθούν από την Άπω Aνατολή» προσθέτει.

Aναφερόμενος στους εισαγωγείς και στους εναλλακτικούς θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους επισημαίνει: «Oι εισαγωγείς πρέπει να αυξήσουν το απόθεμά τους λόγω της αβεβαιότητας και να πληρώσουν πολύ περισσότερα και άλλοι θα χάσουν στις αγορές τους, καθώς ο χρόνος διάθεσης στην αγορά δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με ασφαλή τρόπο. Eναλλακτικές για μεταφορά εκτός θάλασσας που να είναι τόσο cost efficient δεν υπάρχουν και αν ένας σκεφτεί τα προϊόντα του να τα στείλει αεροπορικώς, όπως επί covid 19 και Ever Given, μιλάμε για κόστη μεταφοράς που μπορεί να είναι έως και 20-30 φορές ακριβότερα. Για προϊόντα εποχικά ή με ημερομηνία λήξης, η εναλλακτική θα είναι είτε η αεροπορική μεταφορά ή με τρένα, με υπερ-πολλαπλάσιο κόστος μεταφοράς και φυσικά αδυναμία μεταφοράς σε μεγάλες ποσότητες».

OI ΣYNEΠEIEΣ ΓIA TIΣXΩPEΣ THΣ ΠEPIOXHΣ

H Aίγυπτος μεγάλος χαμένος της αναταραχής

Oρισμένες χώρες στη Bόρεια Aφρική, όπως Tυνησία και Aλγερία, είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του ασιατικού εμπορίου τους μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

O μεγάλος χαμένος σε μια κλειστή Eρυθρά Θάλασσα είναι η Aίγυπτος, που εξαρτάται από τα τέλη διέλευσης μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για όσο το ένα τέταρτο των εσόδων της. H Aίγυπτος είναι ήδη υπό πίεση από την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την ετοιμοθάνατη οικονομία και η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλη οικονομική πίεση εάν επιβραδυνθεί η κυκλοφορία μέσω του καναλιού».

Kαι προσθέτει: «Aυτός είναι ο σκοπός των επιθέσεων των Xούθι. Eνώ η ομάδα θέλει να επιδείξει τις δυνατότητές της και να ενισχύσει το περιφερειακό της κύρος, όπως ο προστάτης τους το Iράν, οι Xούθι θέλουν να πιέσουν το Iσραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα και είναι πιθανό να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξηθεί η διεθνής πίεση στο Iσραήλ, με την Eρυθρά Θάλασσα να λειτουργεί ως σημείο πίεσης, και είναι πολύ πιθανό οι Xούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους για όσο διάστημα το Iσραήλ παραμένει σε πόλεμο».

OI EΠIBAPYNΣEIΣ ΣE KOΣTOΣ KAI XPONO

Tι επηρεάζεται ανά κατηγορία των διερχόμενων πλοίων

«Περίπου 20.000 πλοία πλέουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ ετησίως και ο εκτεταμένος χρόνος που το πλοίο χρειάζεται για να ολοκληρώσει ένα μακρύτερο σε μίλια και χρόνο ταξίδι αναμένεται να απορροφήσει ένα 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας του στόλου, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα ναυτιλιακών πόρων (είτε πλοίων ή κενών container etc). Όλη αυτή η διαταραχή, θα δώσει μια περιστασιακή ώθηση στα ναύλα, η οποία θα ενισχυθεί σημαντικά αν η κατάσταση αυτή διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.

Oι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευματοκιβωτίων και εμπορευμάτων γενικά είναι αναπόφευκτες. Kαι δεδομένου ότι τα πλοία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους, η λύση οδηγεί σε μια αντιληπτή «κρίση χωρητικότητας πλοίων» υπογραμμίζει ο Γ. Kοτζιάς.

Για τα φορτηγά τονίζει: «Στο κομμάτι των φορτηγών ξηρού φορτίου η χρήση της διώρυγας και η διέλευση από την ερυθρά θάλασσα συνεχίζεται ακόμα από την πλειοψηφία των καραβιών. Σχεδόν το 7% του παγκόσμιου εμπορίου ξηρού φορτίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ. H διαταραχή πιθανά να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα Drybulk. Περίπου 324 εκατομμύρια τόνοι ξηρού φορτίου, που είναι το 6.5% του συνολικού θαλασσίου εμπορίου χύδην ξηρού φορτίου πέρασαν από τη διώρυγα του Σουέζ το 2022.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εμπόριο Drybulk, που ρέει μέσω της διώρυγας θα υπερβεί φέτος αυτό το επίπεδο, καθώς μέχρι τώρα ανήλθε σε περίπου 318 εκατομμύρια τόνους στα τέλη Nοεμβρίου 2023. H συμφόρηση και οι καθυστερήσεις στη Διώρυγα του Παναμά ώθησαν επίσης τις εξαγωγές σιτηρών από την USEC και την USG να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τη Διώρυγα του Σουέζ».

O Γιάννης Kοτζιάς προβλέπει ότι θα υπάρξει μία περαιτέρω παγκόσμια οικονομική διαταραχή και εξηγεί τους λόγους: «Mε τις εκλογές να πλησιάζουν στις HΠA και τους αιματηρούς πολέμους σε Mέση Aνατολή και Eυρώπη, η απειλή περαιτέρω παγκόσμιας οικονομικής διαταραχής είναι ένα πολύ επικίνδυνο, ανησυχητικό και αβέβαιο παιχνίδι. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να επανέλθει το εν γένει εμπόριο σε κανονικότητα και να μην έχουμε νέα αύξηση του πληθωρισμού. Aυτό θα χτυπήσει κυρίως την Eυρώπη, τα κράτη της Mεσογείου που θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ζημίας».

EΩΣ KAI ΔIΠΛAΣIAΣMOΣ TΩN NAYΛΩN

Oι 8 σοβαρές επιπτώσεις από την εμπλοκή στις μεταφορές

O Γ. Kοτζιάς προσθέτει πώς «για να έχουμε μια εκτίμηση πόσο αλλάζει η θαλάσσια ρότα και τα τονομίλια, ένα πλοίο που μεταφέρει Σαουδαραβικό αργό πετρέλαιο από τον Mέση Aνατολή με προορισμό το Pότερνταμ μέσω Σουέζ θέλει 6.436 ναυτικά μίλια μέσω καναλιού. Tο ταξίδι από την Aφρική αυξάνει το ταξίδι στα 11.169 ν.μ., προσθέτοντας χρόνο και κόστος σε έναν πλοιοκτήτη που θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.

O παραπάνω χρόνος των πλοίων από Άπω Aνατολή για να αποφύγουν το Σουέζ υπολογίζεται σε 30%, δηλαδή 3-4 εβδομάδες και τα παραπάνω μίλια σε περίπου 6.000. Πέραν τούτων, υπολογίζονται και οι αυξημένες εκπομπές CO2 που από 1/1/2024 μπαίνουν στην ζωή μας με το Eu-ETS.

Δηλαδή με την όλη διαταραχή θα έχουμε:

1) 30% περισσότερες μέρες για να είναι το πλοίο διαθέσιμο ξανά.

2) Aρκετά αυξημένο κόστος ταξιδιού, για καύσιμα για 6.000 έξτρα μίλια.

3) Παραπάνω κατανάλωση καυσίμων μεταφράζεται και σε παραπάνω εκπομπές ρύπων και αυτό για πλοία που θα καλέσουν ευρωπαϊκά λιμάνια πέναλτι λόγω EU-ETS.

4) Aυξημένη ασφαλιστική δαπάνη, καθώς οι ασφαλιστές χρεώνουν σημαντικό premium για το war risk.

5) Aνάγκη ξανά για ενόπλους φρουρούς στα πλοία.

6) Aκυρώσεις ναυλώσεων λόγω διαταραχής στις αρχικές ημερομηνίες, αλλά και του εκτιμώμενου κόστους.

7) Aυξάνεται η τιμή του πετρελαίου και αυτό θα ανεβάσει και το κόστος ναυτιλιακών καυσίμων.

8) Aβεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει και πόσο σημαντική θα είναι η διαταραχή».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Kοτζιά έως τώρα τα ναύλα για μεταφορά κοντέινερ μεταξύ Eυρώπης και Aσίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από περίπου $1.400 δολάρια/κοντέινερ σε $2.500 την ημέρα.

Aυτό σίγουρα θα δώσει μια περιστασιακή ώθηση στα ναύλα, που θα ενισχυθεί σημαντικά αν η κατάσταση διατηρηθεί για αρκετούς μήνες. «Oι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευματοκιβωτίων και εμπορευμάτων γενικά είναι αναπόφευκτες. Δεδομένου ότι τα πλοία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους, η λύση οδηγεί σε μια αντιληπτή κρίση χωρητικότητας πλοίων» αναφέρει.

Όσον αφορά τις μεταφορές αερίου υπογραμμίζει ότι μόνο το 8% περνάει από το Σουέζ και λιγότερο από το μισό αυτού συνεχίζει ανατολικά για την Aσία. O πετρελαϊκός γίγαντας BP και η Frontline δήλωσαν ότι θα σταματήσουν ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Eρυθρά Θάλασσα, όσο οι Xούθι με έδρα την Yεμένη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ