Οι μεγάλες προκλήσεις και οι στρατηγικές προτεραιότητες της ελληνικής ναυτιλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Στέφανου Γκίκα, Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Καλές Θάλασσες με Υγεία και Ασφάλεια» στον Πειραιά.
Ο κ. Γκίκας επισήμανε τον κομβικό ρόλο της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την ως εθνικό κεφάλαιο και βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη των Ελλήνων ναυτικών και στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επαγγελματιών με υψηλά προσόντα, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της τεχνολογίας και της πράσινης μετάβασης στον κλάδο.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:
Ο κ. Γκίκας αναφερόμενος στη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας τόνισε χαρακτηριστικά : «Η ναυτιλία αποτελεί για τη χώρα μας ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιοτική απασχόληση. Η ελληνική ναυτιλία είναι ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον σημαντικό ρόλο του Έλληνα ναυτικού σημειώνοντας: «Το άλμα της ελληνικής ναυτιλίας βασίζεται στον άνθρωπο. Το ζήτημα της στήριξης της ναυτικής απασχόλησης και της στελέχωσης των πλοίων με αξιόπιστο και υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σταθερά μία από τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και προσωπικά του Υπουργού μας Χρήστου Στυλιανίδη».
Περαιτέρω, τόνισε ότι: «Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους με υψηλά προσόντα και δεξιότητες που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία, αλλά και να διαδραματίσουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην “βαρύτητα” που δίνεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην διά βίου εκπαίδευση και στην διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ναυτικού προσωπικού (το αποκαλούμενο re-skilling και up-skilling) ενώ σημείωσε ότι το Υπουργείο «έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης και ψηφιοποίησης για τη ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα κέντρα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης».
Ειδική μνεία έκανε στην οικονομική υποστήριξη των σπουδαστών των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και τόνισε: «Περαιτέρω, χορηγούμε τα τελευταία χρόνια επίδομα σίτισης και στέγασης στους σπουδαστές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ δώσαμε λύση, με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, σε μια πάγια δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι σπουδαστές μας και αφορούσε στην πρακτική τους άσκηση για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση του πτυχίου τους».
Θα πρέπει να τονισθεί ότι η συνάντηση “Καλές Θάλασσες με Υγεία και Ασφάλεια”, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, παρείχε στους συμμετέχοντες, υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλιακής αγοράς, ξεχωριστή ενημέρωση επί των ναυτιλιακών θεμάτων, καθώς τεχνοκράτες, επιχειρηματίες του χώρου και ανώτερα στελέχη της Ναυτιλίας, κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.