Πειραιάς – Σε διεθνή κόμβο μετατρέπεται το μεγάλο λιμάνι

Ο Πειραιάς αποτελεί κομβικής σημασίας εμπορικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας σημαντικό κέντρο των εφοδιαστικών αλυσίδων του κόσμου

Η ακτή Μιαούλη μεταμορφώνεται σε μητροπολιτικό κέντρο, προσελκύοντας μεγάλες εταιρίες και επενδύσεις, και ενισχύοντας τη θέση της χώρας στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η κινητικότητα που παρατηρείται στην Ακτή Μιαούλη οδηγεί σε μια διαρκή μετεξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας και φέρνει τον Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγνεσθαι. Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Στελεχών Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων, επισήμανε ότι «η Αθήνα και ο Πειραιάς κατατάσσονται στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων ναυτιλιακών μητροπολιτικών κέντρων, διαδραματίζοντας έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στον διεθνή ναυτιλιακό τομέα, με περισσότερες από 1.000 ελληνικές και ξένες ναυτιλιακές εταιρίες καθώς και επιχειρήσεις της περιναυτιλίας που έχουν την έδρα τους είτε στην Αθήνα είτε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ο δε Πειραιάς αποτελεί κομβικής σημασίας εμπορικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας σημαντικό κέντρο των εφοδιαστικών αλυσίδων του κόσμου».

Και πρόσθεσε: «Για να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η Ελλάδα χρειάζεται εγκατάσταση διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών που θα μπορέσουν να αποτελέσουν πυλώνα στήριξης όχι μόνο στη ναυτιλία και τον τουρισμό, που αποτελούν τους μεγάλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στους ανερχόμενους κλάδους της χώρας, όπως υποδομές μεταφορών και logistics, υποδομές τηλεπικοινωνιών και ψηφιακές υποδομές. Η προσέλκυση αυτών των οργανισμών, στους οποίους εργάζονται πολλά μέλη της ένωσής μας στο εξωτερικό, θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς επίσης και στον επαναπατρισμό των Ελλήνων στελεχών».

Οι διεργασίες και οι συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών και των εταιριών, που οδηγούν σε συνέργειες και συνεργασίες, καθώς και οι εγκαταστάσεις μεγάλων ναυτιλιακών εταιριών στην Ελλάδα δημιουργούν προϋποθέσεις για τη διαρκή αναβάθμιση των ναυτιλιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, όπου καθίσταται παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος.
Ο ερχομός και η λειτουργία γραφείων του μεγαλύτερου ναυλομεσιτικού οίκου της Γερμανίας Frachtcontor Junge & Co. είναι μια απόδειξη για τη γιγάντωση του Πειραιά.

Ο ναυλομεσιτικός Οίκος Frachtcontor Junge & Co. ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Jens Mahnke δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώτο από τα δύο νέα γραφεία που αναμένεται να ανοίξει στο εξωτερικό θα είναι το ένα στην Αθήνα και το άλλο στο Τόκιο. Επίσης, τόνισε ότι «θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια κορεσμένη με μεσίτες αγορά» και πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση θα βοηθήσει τον ναυλομεσίτη να προσελκύσει ταλέντα εκτός Γερμανίας. Ηδη γνωστοποιήθηκε ότι τη διεύθυνση του γραφείου αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου ο Αγγελος Καλογεράς.

LOGISTICS ΑΠΟ ΤΗ HUAWEI

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι η Huawei δημιουργεί Ευρωπαϊκό Κόμβο Logistics στην Ελλάδα. Η Huawei δημιουργεί Ευρωπαϊκό Κόμβο Logistics στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρίας. Η υπερσύγχρονη εγκατάσταση, η οποία θα είναι πλήρως λειτουργική έως το τέλος του 2024, αποτελεί μια στρατηγική πρωτοβουλία της Huawei στη χώρα, που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην περιοχή. Με βάση τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (PCT) στο λιμάνι του Πειραιά, ο νέος κόμβος θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μεταφορά των προϊόντων της Huawei σε όλη την Ευρώπη και στο μέλλον στη βόρεια Αφρική. Με την ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών λύσεων μεταφορών και logistics το κέντρο αναμένεται να συνεισφέρει 7,8 εκατ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική θέση της Ελλάδας στους τομείς του εμπορίου και των logistics στην Ευρώπη.

O διευθύνων σύμβουλος της PCT Captain Wang Jihang ανέφερε, στη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης του κόμβου: «Η επιλογή του λιμανιού του Πειραιά από τη Huawei ως κόμβου διανομής των προϊόντων της σε όλη την Ευρώπη αποτελεί απόδειξη των εξαιρετικών, πρότυπων υπηρεσιών που παρέχει η PCT. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση, υπογραμμίζει την ακλόνητη αφοσίωσή μας στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, στην τεχνολογική καινοτομία και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών. Επιβεβαιώνει αυτό που πάντα πιστεύαμε: Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι απλώς ένα λιμάνι, αλλά μια πύλη ζωτικής σημασίας, ένας ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου και ένας βασικός παράγοντας στο ναυτιλιακό δίκτυο logistics της Ευρώπης». Ο CEO της Huawei νοτιοανατολικής Ευρώπης Ren Fujun αναφέρθηκε στην εικοσαετή παρουσία της εταιρίας στην Ελλάδα, ενώ τόνισε: «Ο κόμβος αποτελεί καίριο πυλώνα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Huawei. Η απόφαση για τη δημιουργία του στην Ελλάδα εμπνέεται από τους φιλόδοξους στόχους της χώρας για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό, καθώς και από το ανοιχτό και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον που προσφέρει».

Ο Ομιλος Huawei ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο υποδομών, έξυπνων συσκευών και Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Παγκοσμίως οι 207.000 εργαζόμενοι της Huawei δεσμεύονται να δημιουργήσουν τη μέγιστη δυνατή αξία για εταιρίες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι καινοτόμες λύσεις, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών της Huawei χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 170 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από 3 δισ. άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στον τομέα της ενέργειας η Huawei προσφέρει πλήρως ψηφιοποιημένες έξυπνες λύσεις Smart PV Solution, αξιοποιώντας πάνω από 30 χρόνια τεχνογνωσίας ψηφιακής τεχνολογίας. Η παρουσία της επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας, στις δυνατότητες λειτουργίας και συντήρησης (O&M), στη σύνδεση στο δίκτυο και την ασφάλεια και θέτει τα θεμέλια ώστε η ηλιακή ενέργεια να αποτελέσει μελλοντικά την κύρια πηγή ενέργειας. Βελτιστοποιώντας την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η Huawei έχει συμβάλει στην ηλεκτροδότηση μεγάλων πληθυσμών οικιακών καταναλωτών και βιομηχανιών παγκοσμίως, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την αυξανόμενη ζήτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, τοποθετούμενη με αυτό τον τρόπο δυναμικά στη νέα εποχή της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Hemexpo: 10 χρόνια ελληνική καινοτομία

Ενας άλλος κόμβος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Hemexpo, όπου ήδη έχει δημιουργήσει τζίρο 677 εκατ. ευρώ. Οι Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού παραμένουν διεθνώς ανταγωνιστικοί, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά, εξάγοντας προηγμένες λύσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα περισσότερα από 10.000 πλοία στον κόσμο φέρουν εξοπλισμό που έχει κατασκευαστεί από ελληνική εταιρία-μέλος της Hemexpo, του συλλογικού οργάνου που εκπροσωπεί τους Ελληνες κατασκευαστές και εξαγωγείς ναυτιλιακού εξοπλισμού, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής. Με σύνθημα «10 year of SEAnergies», η HEMEXPO παρουσίασε σε έναν εμβληματικό χώρο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τόσο τα προϊόντα που κατασκευάζουν ελληνικές εταιρίες στην Ελλάδα όσο και τη συνεισφορά των εταιριών-μελών στην εθνική οικονομία, αλλά και το όραμα και τους στόχους της Hemexpo για το μέλλον, τους οποίους παρουσίασε η πρόεδρός της Ελένη Πολυχρονοπούλου.

Tο ταξίδι της Hemexpo ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Γεννήθηκε ως όραμα του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου το 2013, όταν αντιλήφθηκε πως σε πλοία που είχε ναυπηγήσει στη Ρουμανία είχαν τοποθετηθεί στρώματα ύπνου που είχαν κατασκευαστεί στην Κορέα. Ο φιλόπατρις και αεικίνητος ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου αναρωτήθηκε αμέσως αν η Ελλάδα κατασκευάζει στρώματα και, αν ναι, γιατί προτιμήθηκε εξοπλισμός από τη μακρινή Κορέα, αντί το ναυπηγείο να προμηθευτεί τα στρώματα από Ελληνες κατασκευαστές. Το όραμα του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, το οποίο έλαβε στη συνέχεια την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών, αλλά του Enterprise Greece, έθεσε τις βάσεις για την ίδρυση της Hemexpo, αλλά και την άνθηση της ελληνικής βιομηχανίας ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Συνενώσεις δυνάμεων: Metis και Nereus Digital, Golden Destiny και Intermodal

Στη συνέχεια των συνεργασιών έχουμε τη συνένωση των δυνάμεων της Metis και της Nereus Digital. Η Metis, ηγέτιδα στις ψηφιακές λύσεις διαχείρισης απόδοσης στόλου, και η Nereus Digital Bunkers, μια εταιρία ναυτιλιακού λογισμικού που ειδικεύεται στα ναυτιλιακά καύσιμα, υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία, που στοχεύει να φέρει επανάσταση στις λειτουργίες ανεφοδιασμού μέσω δεδομένων και βελτιστοποιημένων διαδικασιών.
Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία και των δύο εταιριών, αυτή η συνεργασία αξιοποιεί την ενσωμάτωση cloud-to-cloud για απρόσκοπτη ανταλλαγή δεδομένων, παρέχοντας δύο μοναδικές υπηρεσίες για την υποστήριξη της βέλτιστης διαχείρισης και εκτέλεσης διαδικασιών ανεφοδιασμού καυσίμων.

Η πλατφόρμα Metis θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες ανεφοδιασμού καυσίμων ανά λιμάνι, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικών τιμών, τάσεων τιμολόγησης, αναφορών ποιότητας καυσίμων, καθυστερήσεων παράδοσης καυσίμων και αξιολογήσεων απόδοσης προμηθευτών. Αυτό επιτρέπει στους operators πλοίων να έχουν πρόσβαση σε ζωτικά δεδομένα της αγοράς παράλληλα με τις μετρήσεις απόδοσης του στόλου.

«Η συνέργεια μεταξύ της τεχνογνωσίας της Nereus στη διαχείριση καυσίμων πλοίων και των ολοκληρωμένων γνώσεων απόδοσης της Metis σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τη ναυτιλιακή λειτουργική αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο Νικόλας Γκίκας, ιδρυτής – διευθύνων σύμβουλος της Nereus Digital Bunkers, και συνέχισε: «Πρόκειται για μια συνεργασία που θα δώσει μεγαλύτερη αξία για τη ναυτιλιακή κοινότητα».

«Αυτή η συνεργασία αντανακλά τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ολιστικές λύσεις που ενσωματώνουν διαφορετικές πηγές δεδομένων για πιο έξυπνη λήψη αποφάσεων» σχολίασε ο Πάνος Θεοδοσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Metis, και επισήμανε: «Υπογραμμίζει επίσης το όραμα που μοιραζόμαστε με τη Nereus για την ενδυνάμωση του ναυτιλιακού τομέα με καινοτόμα εργαλεία που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, παρέχοντας αξιόλογες πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων».

Η GOLDEN DESTINY

Μια τελευταία εξέλιξη είναι η απορρόφηση της ναυλομεσιτικής εταιρίας Golden Destiny, του Μιχάλη Κοκκίνη, από την Intermodal, του Κυριάκου και Γιώργου Δερμάτη. Η εταιρία ναυλομεσιτικών υπηρεσιών Golden Destiny, του Μιχάλη Κοκκίνη, αποφάσισε να συγχωνευτεί με τη μέχρι τώρα ανταγωνίστρια εταιρία Intermodal, του Κυριάκου και Γιώργου Δερμάτη. Η Golden Destiny έχει μια ιστορική διαδρομή τριάντα ετών και είναι εξειδικευμένη στον τομέα των πωλήσεων και αγορών. Ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Golden Destiny, όπως έγινε γνωστό, θα ενταχθεί στην Intermodal μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του, η οποία περιλαμβάνει ναυλομεσίτες, προσωπικό έρευνας και αξιολόγησης.
Ο Μιχαήλ Δ. Κοκκίνης γεννήθηκε στην Ανδρο το 1946 και αποφοίτησε από το Ναυτικό Λύκειο Ανδρου. Σπούδασε Οικονομικά Επιχειρήσεων και Ναυτιλία στην Ελλάδα και στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας από το 1972.

Υπήρξε συνιδρυτής και διευθυντής της Link Maritime Enterprises S.A., ενός Shipbroking House for Dry Cargo Chartering and S+P Services, από το 1978 έως το 1994.

Ο Μιχαήλ Δ. Κοκκίνης είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Golden Destiny Group. Η Golden Destiny, που ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1994, είναι μία από τις πιο δραστήριες ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές εταιρίες παγκοσμίως.

«Στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε το επίπεδο υπηρεσιών προς τον κλάδο μας, χωρίς να διακυβεύουμε τις αξίες και την ηθική μας, βρήκαμε έναν αξιόπιστο συνεργάτη με παρόμοιες αξίες, λειτουργίες και κληρονομιά με τη δική μας, στην Intermodal Shipbrokers, που ιδρύθηκε από τον βετεράνο ναυλομεσίτη Κυριάκο Δερμάτη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Κοκκίνης. «Η Intermodal Shipbrokers διευθύνεται τώρα από τον γιο του Γιώργο Δερμάτη, ο οποίος θα οδηγήσει το όραμα και τους στόχους της εταιρίας μας στην επόμενη γενιά» κατέληξε ο κ. Κοκκίνης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ