Η πολυσχιδής κοινωνική προσφορά του εφοπλιστή Αθανάσιου Ι. Μαρτίνου αναγνωρίστηκε και από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που του απένειμε, σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, την ύψιστη τιμή, με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, γιος του κορυφαίου αντικέρ της εποχής του Ιωάννη Μαρτίνου και της εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής ναυτιλίας Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, σύμφωνα με το «Forbes», διαθέτει με τη ναυτιλιακή του εταιρία Eastern Mediterranean Maritime συνολικά 88 πλοία, που η αξία τους ανέρχεται σε 2.864,2 δισ. δολάρια.
Ο εφοπλιστής και επενδυτής ακινήτων διετέλεσε από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι πρότινος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τού έχει απονείμει το Οφφίκιο του Αρχοντος Εξάρχου.
Από το 1971 εργαζόταν στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρία Thenamaris, την οποία ίδρυσε μαζί με τη μητέρα του. Το 1991 ο Αθανάσιος Μαρτίνος αποχώρησε από την εταιρία για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime (East Med). Εχει προσφέρει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, με ευρύτατη απήχηση χωρίς δημοσιότητα.
Ο Αθανάσιος Ι. Μαρτίνος φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο, γυμνάσιο και λύκειο, και στη συνέχεια Ναυτιλιακά και Οικονομικά στο Λονδίνο.
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος νυμφεύθηκε τη Μαρίνα Μαρτίνου και έχουν δύο κόρες, τη Γεωργία και τη Μαρίνα. Είχε και την Αθηνά, αλλά χάθηκε άδικα σε νεαρή ηλικία.
Σε μια αυτοβιογραφική αφήγηση, είπε: «Λόγω της δουλειάς έπρεπε να γυρίσω από το Λονδίνο στην Ελλάδα κι έτσι μεταγράφηκα στο ΕΚΠΑ, στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής. Αυτά συμβαίνουν το 1971-72. Σπούδαζα και εργαζόμουν. Αποφοίτησα το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση. Ασχολιόμουν με την οικογενειακή επιχείρηση. Οι γονείς μου αγόρασαν ένα εμπορικό πλοίο το 1964, ένα φορτηγό 10.000 τόνων, και του έδωσαν το όνομα “Θανάσης”, όπως έλεγαν τον παππού μου. Είμαι ο μεγαλύτερος στην οικογένειά μας, που αποτελείται από τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Από το 1965 και μετά ταξίδευα, ασχολιόμουν με το πλοίο. Κάποια καλοκαίρια τα πέρναγα στο πλοίο. Διάβαζα πολύ για τη ναυτιλία, παράλληλα με τις σπουδές μου στο Κολλέγιο. Τα μαθήματα δεν με ένοιαζαν και τόσο. Διάβαζα βιβλία πρακτικά, που μου έκαναν γνωστό τον μεγάλο κόσμο της ναυτιλίας.
Οι γονείς μου, πριν κάνουν το γραφείο μας, τη διαχείριση της επιχείρησής μας την είχαν δώσει σε άλλα ναυτιλιακά γραφεία. Το πρώτο μας πλοίο το διαχειριζόταν στο Λονδίνο ένα ναυτιλιακό γραφείο, που λεγόταν “Ποσειδών”. Ηταν εφοπλιστές παραδοσιακοί, από τις Οινούσσες. Το πλοίο αυτό -“Θανάσης”, λεγόταν- είχε πλήρωμα Ελληνες και καπετάνιο παραδοσιακό. Μετέφερε σιτηρά, δημητριακά και φορτία σε σάκους. Εκανε ταξίδια δύο μηνών, φόρτωνε στο Ρότερνταμ, για να πάει στην Ιαπωνία 10.000 τόνους. Τότε δεν υπήρχε internet, ούτε computer και θυμάμαι η αλληλογραφία γινόταν με τον τηλέγραφο. Και στα τηλεγραφήματα δεν μπορείς να γράψεις την ιστορία της ζωής σου! Τις οδηγίες στους πλοιάρχους τις έστελναν με επιστολές».
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος έχει αναπτύξει επί δεκαετίες πολύπλευρη κοινωνική δράση και πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο ευρύτατης απήχησης, τέτοιας που τον κατατάσσει μεταξύ των μεγάλων ευεργετών της χώρας, με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του στους χώρους της παιδείας, της υγείας, της έρευνας και του πολιτισμού.
Αναλυτικότερα, έχει προσφέρει με μεγάλες δωρεές και έχει εισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών των Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβάλλοντας πολλαπλώς στο εκπαιδευτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο τους. Επίσης, έχει συνδράμει σε έργα υποδομών στη Νομική Σχολή και τη Φιλοσοφική Σχολή.
Το φιλανθρωπικό έργο του Αθανάσιου Μαρτίνου εκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, με δωρεές που αφορούν τη λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, εκκλησιών, χώρων άθλησης και πολλών άλλων δομών.
Σε ένα πρόσφατο σκεπτικό για τη βράβευση του Αθανάσιου Μαρτίνου, επισημαίνονται και του αποδίδονται τα εξής, θετικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Η εφαρμογή στρατηγικών, μέσω των οποίων επιτυγχάνει τη βέλτιστη διαχείριση του κινδύνου, τόσο στο σκέλος των αγοραπωλησιών όσο και στο σκέλος των ναυλώσεων των πλοίων.
Στο σκέλος των αγορών και πωλήσεων πλοίων, μέσω της εφαρμογής αντικυκλικής στρατηγικής, επιτυγχάνει εντυπωσιακές αποδόσεις, με την αξιοποίηση των διακυμάνσεων της ναυλαγοράς, που οδηγούν σε διακυμάνσεις και στις τιμές των πλοίων και τις βραχυχρόνιες αγορές και πωλήσεις πλοίων για την άντληση κεφαλαιακών κερδών. Ο Α. Μαρτίνος θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους πλοιοκτήτες στον τομέα αυτό.
Στο σκέλος των ναυλώσεων, προφυλάσσεται από τις διακυμάνσεις στις ναυλαγορές με διαχειριζόμενο διαφοροποιημένο στόλο, που αποτελείται από διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες πλοίων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη θετική συγκυρία κυρίως μέσω των ναυλώσεων κατά ταξίδι.
Επενδύσεις σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις τρίτων με γνώμονα τη χρονική συγκυρία και τον τύπο των πλοίων υπό τη διαχείρισή τους.
Η δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την πρωτοβουλία των στελεχών. Η οργάνωση της επιχείρησης, σε συνδυασμό με την παροχή στα στελέχη της δυνατότητας να συμμετέχουν με μικρό ποσοστό στα πλοία που διαχειρίζονται, συμβάλλει στην επιτυχία, καθώς οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα, αλλά και σε υψηλό ποσοστό διατήρησης των στελεχών στην επιχείρηση. Ενδεικτικό της προσέγγισης, είναι το γεγονός ότι ποσοστό ιδιοκτησίας του στόλου, που φτάνει το 20%, ανήκει στα στελέχη της επιχείρησης.
Εμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του προσωπικού τόσο των γραφείων όσο και των πλοίων.
Εμφαση στην ποιότητα διαχείρισης, στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, με στόλο υψηλών προδιαγραφών, η διαχείριση του οποίου υποστηρίζεται από συστήματα διοίκησης που είναι πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους νηογνώμονες.
Εκτός όμως από την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία του, ο Α. Μαρτίνος διακρίνεται για τη σημαντική και αθόρυβη κοινωνική του προσφορά στους χώρους της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια. Στις δωρεές του συμπεριλαμβάνονται ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ιδρυμάτων, δωρεές σε δήμους και υπηρεσίες. Σε αναγνώριση αυτής της προσφοράς έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα και έχει λάβει σειρά διακρίσεων. Από το 2016 η δραστηριοποίησή του γίνεται με συστηματικό τρόπο μέσω του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που έχει ως σκοπό τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την κοινωνία σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η θρησκεία, η επιστημονική έρευνα και το κοινωνικό έργο.
Το κοινωφελές έργο της οικογένειας Μαρτίνου υλοποιείται και μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου ΑΙΓΕΑΣ, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015 και εμφανίζει πλούσιο έργο σε τομείς αντίστοιχους με αυτούς του ιδρύματος.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Εκ μέρους του ελληνικού λαού τον ευχαριστώ»
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της απονομής του παράσημου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά παρασημοφορούμε σήμερα τον Αθανάσιο Μαρτίνο, έναν από τους πλέον επιφανείς Ελληνες εφοπλιστές, για την πολύπλευρη κοινωνική του δράση και το πολυδιάστατο φιλανθρωπικό έργο του. Από πολύ νωρίς, παράλληλα με τη μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο της ναυτιλίας και της ελληνικής οικονομίας, επέλεξε να αφιερώσει πόρους, ενέργεια και ψυχικό δυναμικό σε δραστηριότητες μεγάλου βεληνεκούς, με σταθερό γνώμονα την ανάπτυξη της κοινωνίας. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών όλων των βαθμίδων, η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, με την ανακαίνιση κέντρων υγείας και τον εκσυγχρονισμό νοσοκομειακών μονάδων, η μέριμνα για τη διατήρηση της θρησκευτικής μας παράδοσης και η προσφορά σε πολλούς ναούς του τόπου μας, καθώς και η προώθηση του αθλητικού ιδεώδους είναι μερικοί μόνο από τους τομείς όπου ο Αθανάσιος Μαρτίνος συνέβαλε αποφασιστικά, μέσω του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και της εταιρίας πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ.
Ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών μας ευεργετών, οι οποίοι, με κίνητρο την αγάπη προς την πατρίδα και το χρέος προς τον συνάνθρωπο, αποδίδουν μέρος του πλούτου τους στην κοινωνία, ο Αθανάσιος Μαρτίνος, πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση της συζύγου του Μαρίνας, αποτελεί υπόδειγμα ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και οραματικής διαύγειας. Εκ μέρους του ελληνικού λαού τον ευχαριστώ».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 17/1/2025)