Δεν θα προσεγγίσουν το νησί της Σαντορίνης το προσεχές δίμηνο τα κρουαζιερόπλοια και οι λόγοι είναι προφανείς. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οδήγησαν τις εταιρίες που είχαν προγραμματίσει προσεγγίσεις με τα κρουαζιερόπλοιά τους στη Σαντορίνη να επανασχεδιάσουν τα δρομολόγιά τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «DEALnews», η εταιρία Celestyal αποφάσισε να μην προσεγγίζει τη Σαντορίνη, αλλά το πλοία της θα παραμένουν περισσότερες ώρες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Επίσης, η Miray Cruises, που διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο «Gemini», θα αξιοποιήσει την παραμονή των επιβατών του πλοίου στη Σάμο. Αλλά και η εταιρία Ritz-Carlton Yacht Collection άλλαξε τις προσεγγίσεις των πολυτελών της σκαφών και αφαίρεσε από τις θαλάσσιες εκδρομές της τη Σαντορίνη.
Σε αναμονή αποφάσεων βρίσκεται και η MSC, που τα κρουαζιερόπλοιά της θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Δεν αποκλείεται και η εταιρία του Τζιανλουίτζι Απόντε να αφαιρέσει από τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιών της τη Σαντορίνη. Ανάλογη ρότα ακολουθούν και οι άλλες εταιρίες κρουαζιερόπλοιων. Οι οικονομικές απώλειες για την τοπική κοινωνία θα είναι μεγάλες για το δίμηνο του Μαρτίου και του Απριλίου και όλοι εύχονται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις από το πεδίο των σεισμών ώστε να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα.
Επισημαίνεται ότι για το τρέχον έτος αναμενόταν να επισκεφθούν το νησί περί το 1,5 εκατ. τουρίστες με κρουαζιερόπλοια, δεδομένου ότι είχαν προγραμματιστεί γύρω στις 900 προσεγγίσεις πλοίων. Βέβαια, ακόμα και αν αρχίσει σταδιακά η επάνοδος στην ομαλότητα, θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβληθούν περιορισμοί και για την ημερήσια αποβίβαση επιβατών, αλλά και για τη μεταφορά τους με το τελεφερίκ και με τα γαϊδουράκια.
Ο Θεόδωρος Κόντες, από τα παλαιότερα στελέχη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι «για να διατηρήσει η Σαντορίνη την πρωτοκαθεδρία στον τουριστικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός» και προσθέτει: «Αυτό επισημαίνουν και οι διακεκριμένοι καθηγητές που μελετούν το φαινόμενο. Η κρουαζιέρα αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί. Παράλληλα, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων λειτουργούν ως διαφημιστές του προορισμού, ενθαρρύνοντας περισσότερους επισκέπτες να επιστρέψουν για πολυήμερες διακοπές. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, η ζημιά για τον τόπο μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Δυστυχώς, ορισμένοι φορείς του νησιού, εκπροσωπούμενοι από ανεύθυνα πρόσωπα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφήσουμε την τουριστική κίνηση να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα, μέχρι να συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός και τότε να αναζητήσουμε λύσεις, αλλάζοντας προορισμούς την τελευταία στιγμή. Μα πόση επιπολαιότητα μπορεί να επιδεικνύουν άνθρωποι που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις; Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, αλλά οι διοικήσεις των φορέων οφείλουν να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη».
Ο Θεόδωρος Κόντες υποστηρίζει επίσης: «Η Σαντορίνη θα παραμείνει ο κορυφαίος προορισμός μόνο αν διασφαλιστεί η ασφάλεια και αν πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα και υποδομές, ώστε τόσο οι τουρίστες όσο και οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς και ικανοποιημένοι. εχουμε κλείσει ήδη αρκετές εβδομάδες με επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις να ταλαιπωρούν τη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα τριγύρω νησιά των Κυκλάδων, μια περιοχή τόσο πολύ ευαίσθητη. Η ανησυχία τώρα μεταφέρεται κυρίως στον τουριστικό κλάδο, αφού πλησιάζει ο καιρός για την προετοιμασία λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων. Αμεσος κυρίως προβληματισμός αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών για τις εργασίες ετοιμασίας των χώρων, όμως, επίσης, προβλέπεται ότι θα υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο ιδιαιτέρως στην αρχή της σεζόν. Είναι πραγματικά άκρως απογοητευτική η συνεχής αυτή κατάσταση, καθώς και η εγκατάλειψη του νησιού της Σαντορίνης, του πιο όμορφου νησιού των Κυκλάδων μας, το οποίο κάθε χρόνο έχει τέτοια υπερβολική ζήτηση από τους τουρίστες».
Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Κόντες τονίζει: «Στον συγκεκριμένο κλάδο συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της κρουαζιέρας, με τη Σαντορίνη να βρίσκεται κάθε χρόνο στη δεύτερη θέση προτίμησης των τουριστών μετά τον Πειραιά. Η μεγάλη επισκεψιμότητα στο νησί, πλέον του 1.300.000 τουριστών ετησίως, και η συνεχής αναζήτηση για κρουαζιέρα, με τη Σαντορίνη να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κύριου προορισμού, δυσαρέστησαν τους επισκέπτες, εφόσον οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται. Γι’ αυτό και οι εταιρίες κρουαζιερόπλοιων προς το παρόν αλλάζουν το λιμάνι της Σαντορίνης με άλλα λιμάνια προορισμού».
Προβληματισμένες και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις
«Βεβαίως, είναι γεγονός ότι με την παρούσα κατάσταση, εκτός από τους επιβάτες, προβληματισμένες είναι και οι ασφαλιστικές εταιρίες ως προς την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών στην καλντέρα, καθώς και εάν πρέπει να γίνεται χρήση του τελεφερίκ ή των ζώων για ανάβαση προς την πρωτεύουσα» προσθέτει ο Θεόδωρος Κόντες. Επιπλέον, όπως τονίζει, οι τοπικές Αρχές και η κεντρική διοίκηση σωστά έχουν αποφασίσει να μη δέχονται τουρίστες στο νησί από κρουαζιερόπλοια, καθώς έχουν αποκλείσει το ομορφότερο σημείο της καλντέρας, το οποίο θεωρούν άκρως επικίνδυνο.
Λίγα πλοία που είχαν προγραμματίσει από νωρίς κρουαζιέρες στη Σαντορίνη έχουν αλλάξει δρομολόγιο με νέους προορισμούς τη Σούδα και το Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας. «Αλλες εταιρίες προγραμματίζουν σε περίπτωση συνέχισης των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή να προσεγγίζουν στη Σύρο ή και στα νησιά των Δωδεκανήσων, αναλόγως με το μέγεθος των πλοίων και το αρχικό τους δρομολόγιο».
«Αραγε, θα επιστρέψει ο τουρισμός στη Σαντορίνη, ώστε να σωθεί η τουριστική σεζόν και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι οικονομικές ζημιές;» διερωτάται ο Θεόδωρος Κόντες και συμπληρώνει: «Γεγονός φυσικά είναι ότι το νησί της Σαντορίνης πάντοτε θεωρούνταν ένα μεγάλο ερωτηματικό στη σεισμολογία λόγω της ηφαιστειογενούς καταστάσεως του σημείου στο οποίο βρίσκεται και θα έπρεπε να υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στις οικοδομικές εγκαταστάσεις, στα σημεία της οικοδομικής ανάπτυξης του νησιού, αλλά και στον όγκο των επισκεπτών που δέχεται ετησίως, με συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα. Η μη ύπαρξη υποδομής για ελλιμενισμό πλοίων σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο, καλούμενο λιμάνι διαφυγής, είναι μία από τις σοβαρές ελλείψεις του νησιού».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/2/2025)