Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών σε 49 ελληνικούς προορισμούς έφτασε τα 8 εκατομμύρια επιβάτες. Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι η κρουαζιέρα ξεπέρασε πλέον τα επίπεδα προ πανδημίας.
Το 2023, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια ανήλθαν στις 5.230, με 7 εκατομμύρια επιβάτες, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2022. Η συνεχιζόμενη αύξηση δείχνει τη δυναμική του κλάδου, με την Ελλάδα να διατηρεί τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
Σαντορίνη: Κορυφαίος προορισμός με προσωρινούς περιορισμούς
Η Σαντορίνη συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς σταθμούς για τους ταξιδιώτες της κρουαζιέρας. Παρά τη μικρή περίοδο περιοριστικών μέτρων λόγω σεισμικής δραστηριότητας, οι αφίξεις αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα κρουαζιερόπλοια εξακολουθούν να μην μπορούν να προσεγγίζουν το νησί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν στη σύνταξη κοινής υπουργικής απόφασης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Στόχος είναι να επιτραπεί η προσέγγιση στη θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού, με χρονικό διαχωρισμό από τις ακτοπλοϊκές αφίξεις για λόγους ασφαλείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας του νησιού, τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δεν δένουν απευθείας στο λιμάνι, αλλά αγκυροβολούν κοντά στη Σαντορίνη και οι επιβάτες μεταφέρονται με μικρότερα σκάφη. Από την ερχόμενη εβδομάδα, έχουν ήδη προγραμματιστεί αφίξεις τουλάχιστον 5 κρουαζιερόπλοιων με 6.000 επιβάτες, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται 35 επιπλέον πλοία.
Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στη Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) στο Ρότερνταμ, ανέφερε ότι η Σαντορίνη θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός υπό συγκεκριμένες συνθήκες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των επισκεπτών. Υπογράμμισε τη σημασία της κρουαζιέρας για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για πιο βιώσιμες πρακτικές στον κλάδο.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη χρήση χερσαίας παροχής ενέργειας (Cold ironing) σε τουλάχιστον 12 ελληνικά λιμάνια, ώστε τα πλοία να μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από τη στεριά αντί των μηχανών τους. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, επισήμανε την αύξηση των μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων στην ελληνική αγορά, ενώ σχολίασε την επιβολή αυξημένων λιμενικών τελών σε προορισμούς υψηλής επισκεψιμότητας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Το κόστος ανά επιβάτη θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ στους δημοφιλείς προορισμούς και κατά 5 ευρώ στα υπόλοιπα λιμάνια, με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ρόλος των εσόδων από την κρουαζιέρα
Η αξιοποίηση των εσόδων από τα λιμενικά τέλη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες. Η σωστή διαχείριση των πόρων μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρας και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου στο μέλλον.
Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ