Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες στη διεθνή κοινοπραξία του MIT για την απανθρακοποίηση

Το MIT ίδρυσε το MIT Maritime Consortium, μια κοινοπραξία ναυτιλιακών φορέων για την ανάπτυξη πυρηνικής πρόωσης, εναλλακτικών καυσίμων και προηγμένων στρατηγικών διαχείρισης στόλου.

Τον Απρίλιο ξεκινούν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς την απανθρακοποίηση.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC 83) αναμένεται να συζητηθούν η θέσπιση παγκόσμιων προτύπων για καύσιμα με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καθώς και η εφαρμογή μηχανισμού τιμολόγησης των εκπομπών των πλοίων.

Επιπλέον, η αναθεώρηση του Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) του ΙΜΟ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, στοχεύοντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις επιχειρηματικές στρατηγικές των ναυτιλιακών εταιριών όσο και στις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου.

MIT Maritime Consortium: Διεθνής συνεργασία για βιώσιμες λύσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) ανακοίνωσε τη δημιουργία του MIT Maritime Consortium, μιας κοινοπραξίας που συγκεντρώνει ηγετικούς φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών πυρηνικής πρόωσης, εναλλακτικών καυσίμων και προηγμένων στρατηγικών διαχείρισης στόλου.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός νηογνώμονας American Bureau of Shipping (ABS), η HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, η Navios Maritime Partners, η Dorian LPG, το Singapore Maritime Institute και η Foresight Group.

Καινοτομία και τεχνολογία για τη ναυτιλία του μέλλοντος

Το MIT Maritime Consortium εστιάζει σε βασικούς τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο τη βιώσιμη μετάβαση της ναυτιλίας. Οι βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

Πυρηνική πρόωση: Διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών για τη ναυτιλία.

Εναλλακτικά καύσιμα: Ανάλυση της βιωσιμότητας καυσίμων χαμηλού άνθρακα και μηδενικών εκπομπών.

Βελτιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης: Χρήση δεδομένων και αλγορίθμων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Αυτόνομα συστήματα: Ανάπτυξη τεχνολογιών ναυσιπλοΐας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Κυβερνοασφάλεια: Προστασία των ναυτιλιακών συστημάτων από ψηφιακές απειλές.

Σύμφωνα με το MIT, η εμπορική ναυτιλία μεταφέρει περίπου 11 δισεκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, η βιομηχανία ευθύνεται και για περίπου 2% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναζήτηση λύσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Συνεργασία με πρακτική εφαρμογή στη ναυτιλία

Ο καθηγητής Θέμης Σαψής, Διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Μηχανολογίας του MIT, ανέφερε ότι η κοινοπραξία ενώνει την ακαδημαϊκή έρευνα με τις ανάγκες της βιομηχανίας, δημιουργώντας νέες λύσεις για την απανθρακοποίηση και την ασφάλεια της ναυτιλίας.

Ο Christopher J. Wiernicki, Πρόεδρος του ABS, δήλωσε ότι το MIT Maritime Consortium αποτελεί μια σημαντική συνεργασία που συνδυάζει την ερευνητική υπεροχή του MIT με την πρακτική εμπειρία κορυφαίων ναυτιλιακών εταιριών.

Η HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering επισήμανε ότι στοχεύει να αναπτύξει νέες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και θα υποστηρίξουν την εφαρμογή αυτόνομων συστημάτων ναυσιπλοΐας, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες πλατφόρμες δεδομένων.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο μετάβασης, με αυστηρότερους κανονισμούς και αυξημένες απαιτήσεις για τη μείωση των εκπομπών. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στον ΙΜΟ και οι τεχνολογικές εξελίξεις που αναπτύσσονται στο MIT Maritime Consortium ενδέχεται να διαμορφώσουν το μέλλον του κλάδου.

Η συμμετοχή ελληνικών και διεθνών εταιριών στην πρωτοβουλία του MIT δείχνει τη σημασία της καινοτομίας για τη βιωσιμότητα της ναυτιλίας, ενώ υπογραμμίζει τον ρόλο της τεχνολογίας στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ