Μόνο ένα στα εννέα ελληνόκτητα πλοία ταξιδεύει με ελληνική σημαία

Τα νηολόγια της Μάλτας, της Κύπρου και των Πορτογαλίας - Μαδέρα αντιπροσωπεύουν, ως προς τον αριθμό των πλοίων, το 21,6% του στόλου ελληνικών συμφερόντων.

Ο ελληνόκτητος στόλος γιγαντώνεται και στον αντίποδα τα πλοία με ελληνική σημαία συρρικνώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα εννέα πλοία που κατέχουν οι Ελληνες εφοπλιστές μόνο ένα από αυτά είναι εγγεγραμμένο στο εθνικό νηολόγιο! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ο στόλος που είναι νηολογημένος υπό ελληνική σημαία έχει ελαφρώς μειωθεί ως προς τον αριθμό των πλοίων, εξακολουθώντας να αποτελείται από 480 πλοία. Επίσης, στις 3 Μαρτίου 2025 τα ελληνικά συμφέροντα είχαν σημειώσει ρεκόρ 4.221 πλοίων διάφορων κατηγοριών, 354.092.466 συνολικών dwt και 208.010.850 συνολικών GT.

Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του προηγούμενου έτους, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του έτους, έως τον Μάρτιο του 2025, ο ελληνικών συμφερόντων στόλος αυξήθηκε ως προς τον αριθμό των πλοίων και μειώθηκε ελαφρά ως προς τα dwt και GT. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, παρατηρείται αύξηση εννέα πλοίων και μείωση 1.117.034 σε dwt και 241.738 σε GT.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν 456 πλοία διάφορων κατηγοριών κατόπιν παραγγελίας από ναυπηγεία, συνολικά 43.186.564 σε dwt και 27.035.837 σε GT. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία του βιβλίου παραγγελιών αντιπροσωπεύουν αύξηση 23%, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πλοία νέας τεχνολογίας από Ελληνες πλοιοκτήτες.
Ο στόλος που είναι νηολογημένος υπό ελληνική σημαία έχει ελαφρώς μειωθεί ως προς τον αριθμό των πλοίων, εξακολουθώντας να αποτελείται από 480 πλοία.

Αυτό αντανακλά την ανάγκη η ελληνική σημαία να είναι λιγότερο γραφειοκρατική και πιο ευέλικτη, σημειώνουν οι αναλυτές της ετήσιας έκθεσης. Επίσης, σημειώθηκε μικρή μείωση σε dwt και GT και ανέρχονται πλέον σε 29.551.538 GT και 48.717.807 dwt, σε αντίθεση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους – 30.759.394 GT και 51.694.269 dwt.

Οσον αφορά το βιβλίο παραγγελιών ως προς τον τύπο του πλοίου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 157 δεξαμενόπλοια κατά παραγγελία για λογαριασμό Ελλήνων πλοιοκτητών, 66 δεξαμενόπλοια χημικών και προϊόντων, 54 δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγραερίου,
132 πλοία μεταλλευμάτων και χύδην, 23 πλοία εμπορευματοκιβωτίων και 10 φορτηγά πλοία.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τα επίσημα στοιχεία που παρείχε η S&P Global Market Intelligence, στην Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, προκύπτει ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι νηολογημένος σε περίπου 29 σημαίες και ότι τα πλοία ελληνικών συμφερόντων αύξησαν τον στόλο της Πορτογαλίας κατά 62 πλοία, της Μάλτας κατά 51 πλοία και της Κύπρου κατά 19 πλοία.

Αυτό έχει ως συνέπεια τα τρία νηολόγια, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας – Μαδέρα, να αντιπροσωπεύουν ως προς τον αριθμό των πλοίων το 21,6% του ελληνόκτητου στόλου, όταν ο υπό ελληνική σημαία στόλος αντιπροσωπεύει μόνο το 11,4% του ελληνόκτητου στόλου.

Η Μάλτα είναι πρώτη στην προτίμηση των ελληνόκτητων πλοίων με 13,9%, ακολουθεί η Κύπρος με 6% και η Πορτογαλία – Μαδέρα με το 1,7% του ελληνόκτητου στόλου.
Στον αντίποδα, είχαμε μείωση σε άλλες σημαίες, όπως των Νήσων Μάρσαλ κατά 60 πλοία, του Παναμά κατά 27 πλοία, των Μπαχάμες κατά 12 πλοία, της Λιβερίας κατά 10 πλοία και των Isle of Man κατά ένα πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των πλοίων που είναι νηολογημένος στο εθνικό μητρώο μειώθηκε κατά 16 πλοία και κατέγραψε μείωση 2.976.462 dwt και 1.207.856 GT.
Οι σημαίες της Λιβερίας και των Νήσων Μάρσαλ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ελληνόκτητου στόλου με 1.149 και 1.036 ελληνικά πλοία, αντίστοιχα, στα νηολόγιά τους.
Οσον αφορά χωρητικότητα σε dwt, η Λιβερία διαθέτει 103.121.400, που αντιπροσωπεύουν το 29,1%, οι Νήσοι Μάρσαλ 81.845.098, που αντιπροσωπεύουν το 23,1%, και η Μάλτα με 587 πλοία 53.575.910 σε dwt, που αντιπροσωπεύουν το 15,1% του ελληνικού στόλου σε dwt.

Η ελληνική σημαία έχει 480 πλοία των 48.717.807 dwt. Η ελληνική σημαία παραμένει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε dwt, καθώς αντιπροσωπεύει το 13,8% του συνόλου dwt του ελληνόκτητου στόλου.

Σε επίπεδο dwt, ακολουθούν ο Παναμάς με 300 πλοία και 20.054.910 dwt, η Κύπρος με
253 πλοία και 18.561.879 dwt και οι Μπαχάμες με 190 πλοία και 15.904.923 dwt.

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι ο συνολικός αριθμός των πλοίων που είναι νηολογημένα υπό σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται σε 1.414, που αποτελούν το 33,5% του ελληνικού στόλου. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος των 1.278 πλοίων, που αντιπροσώπευαν το 30,3% του ελληνικού στόλου.

ΣΕ… ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΧΕΡΙΑ

Για 38η συνεχή χρονιά ο συλλογικός φορέας των Ελλήνων εφοπλιστών που διαμένουν στο Λονδίνο – GSCC παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία, με τη μορφή πινάκων, για ελληνικά ελεγχόμενα πλοία άνω των 1.000 GT νηολογημένα με ελληνική και άλλη σημαία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες αντιπροσωπεύουν το 22,7% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, το 15,8% του παγκόσμιου στόλου Ore and Bulk και το 9,4% του στόλου Liquified Gas.

Ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 6,5% του παγκόσμιου στόλου ως προς τον αριθμό των πλοίων, στο 12,3% σε GT και στο 14,5% σε dwt.
Ο ελληνικός νηολογημένος στόλος ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου σε αριθμό πλοίων, GT και dwt είναι 0,7%, 1,8% και 2%, αντίστοιχα, όμως για τα δεξαμενόπλοια τα ποσοστά είναι 5,1%, 5,6% και 5,7%, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σημειώθηκε μικρή μείωση στον ελληνόκτητο στόλο ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε σχέση με τον αντίστοιχο τύπο παγκόσμιου στόλου για το έτος 2024.

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού ελεγχόμενου στόλου σε πλοία αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι 4,3 χρόνια κάτω από τον μέσο όρο ηλικίας του παγκόσμιου στόλου.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ελληνικών συμφερόντων στόλου σε πλοία ανέρχεται πλέον στα 14,2 έτη, έναντι 18,5 ετών για τον παγκόσμιο στόλο.

Οσον αφορά GT και dwt είναι 12,6 και 12,5 έτη, αντίστοιχα, έναντι 13,5 και 13,3 του παγκόσμιου στόλου.

Ο μέσος όρος ηλικίας του υπάρχοντος στόλου ελληνικής σημαίας κατέγραψε μικρή αύξηση ως προς τον αριθμό των πλοίων, φθάνοντας πλέον τα 16,3, έναντι 15,5 το 2024. Μικρή αύξηση σημειώθηκε επίσης σε GT και dwt, με τιμές 10,7 και 10,3, αντίστοιχα, έναντι 290,29 ετών και 10,23 ετών.

Οι θέσεις των εφοπλιστών

Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, βρέθηκε στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες και συζήτησε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ρόλο της ναυτιλίας στην ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα ανέδειξε για ακόμα μία φορά τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στον ευρωπαϊκό ναυτιλιακό κλάδο, διοργανώνοντας με ιδιαίτερη επιτυχία την ειδική εκδήλωση «Shipping anchors the EU’s Future» στο Royal Museum of Fine Arts, στις Βρυξέλλες.
Ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας: «Οπως σαφώς επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του, η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό μοχλό ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών που στηρίζουν τις βιομηχανίες και το εμπόριο. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό και στο θαλάσσιο εμπόριο, διαφυλάσσοντας και θωρακίζοντας τους ζωτικούς διαδρόμους μεταφορών. Μια ανθεκτική και κυρίαρχη Ευρώπη οφείλει να διατηρεί σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού και αξιόπιστα και ασφαλή δίκτυα μεταφορών».

Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, κατά την έναρξη των εργασιών του «European Shipping Summit 2025» υπογράμμισε πως η ναυτιλία αποτελεί την καρδιά της Ευρώπης και επισήμανε ότι η θωράκιση της ηγετικής θέσης της ναυτιλίας απαιτεί δράση άμεση, δράση κοινή. «Σε μια κομβική στιγμή για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, αλλά και μια καθοριστική στιγμή για την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε, «είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίζεται η ναυτιλία από τους θεσμούς ως θεμέλιο της οικονομικής κυριαρχίας και γεωπολιτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε κοινή γραμμή ECSA και Sea Europe

Η Ενωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών ECSA και η Sea Europe, στις πρόσφατες συναντήσεις τους, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. και να ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού τομέα, ενώ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει δράσεις με αντίκτυπο.
«Για διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που αποτελεί προϋπόθεση για ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό ναυτιλιακό βιομηχανικό σύμπλεγμα» έκανε λόγο ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών ECSA, και πρόσθεσε ότι «η οικονομική στήριξη από τα έσοδα του εθνικού και του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων θα πρέπει να ενισχύσει την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων».

«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά, καινοτόμα και παγκοσμίως ανταγωνιστικά ναυπηγεία και κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Η Ευρώπη κατέχει παγκόσμια ηγετική θέση στους πολύπλοκους τύπους πλοίων και στην κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού, αλλά πρέπει να είναι πιο ανθεκτική και λιγότερο εξαρτημένη από ξένα κράτη» τόνισε ο Christophe Tytgat, γενικός γραμματέας της Sea Europe.

Επίσης, σημαντικά είναι τα ευρήματα από τις πρόσφατες μελέτες της Deloitte και της CE Delft, που εκπονήθηκαν για την Ενωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA), οι οποίες αναδεικνύουν την πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Κοινή συνισταμένη είναι ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σήμερα εντονότερο διεθνή ανταγωνισμό ως προτιμώμενη τοποθεσία για ναυτιλιακές δραστηριότητες από ποτέ άλλοτε. Ο ευρωπαϊκός στόλος αυξάνεται σταθερά, αλλά άλλοι στόλοι αναπτύσσονται ταχύτερα. Καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται, η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα πρέπει να θεωρείται ως γεωπολιτικό πλεονέκτημα στην περιοχή, εδραιώνοντας την ηγετική θέση της Ε.Ε. στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Το συμπέρασμα των μελετών είναι ότι το ισχύον κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο της Ε.Ε. διευκολύνει έναν ανταγωνιστικό ναυτιλιακό τομέα της Ε.Ε. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σημαντικοί τομείς χρήζουν βελτίωσης, όπως η κάλυψη του επενδυτικού κενού για την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών και καυσίμων, η μείωση του διοικητικού φόρτου και η ευθυγράμμιση με τους διεθνείς κανονισμούς.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι τα επερχόμενα καθαρά καύσιμα και οι ψηφιακές τεχνολογίες θα απαιτήσουν νέες και πρόσθετες δεξιότητες, εκπαίδευση και επιχειρησιακή κατάρτιση για τους ναυτικούς.

Η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσουν την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση περίπου 800.000 ναυτικών τα επόμενα 10 χρόνια διεθνώς και, σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, 250.000 ναυτικών μόνο στην Ευρώπη.

«Ενώ η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% του παγκόσμιου στόλου σε όρους παγκόσμιας χωρητικότητας σε όλα τα τμήματα» διαπιστώνει η μελέτη της CE Delft.

Προσθέτει ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία ελέγχει το 30% των παγκόσμιων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 44% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το 35% των δεξαμενόπλοιων και το 33% των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που την καθιστά ηγετική δύναμη στο παγκόσμιο εμπόριο.

έλος, η μελέτη επισημαίνει ότι η συνολική οικονομική συνεισφορά του κλάδου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχει εκτοξευτεί στα 183,4 δισ. δολ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 28/3/2025)

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ