
«Η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής shortsea ναυτιλίας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, και επομένως πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι γενικότερα η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, κινώντας το 60% του στόλου της». Ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αναδείξει τον ρόλο του μεσογειακού στόλου που μεταφέρει και ανεφοδιάζει τα νησιά της Ελλάδας σε καύσιμα και εμπορεύματα, αλλά και διασυνδέει όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.
Ο Χαράλαμπος Σημαντώνης επισημαίνει ότι σε «αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων είναι νευραλγικός, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το συνολικό gross weight των μεταφερόμενων φορτίων της ευρωπαϊκής shortsea ναυτιλίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το 2022, ανήλθε σε 1,7 billion τόνους, αποτελώντας το 58,2% των συνολικών θαλάσσιων μεταφορών της Ενωσης, προς και από τα κεντρικά ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στηρίζεται στη ναυτιλία σε ποσοστό 74%» και στη συνέχεια υπογραμμίζει: «Από το 1975, και πριν από την ίδρυση του European Shipping Network, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε θεσπίσει σειρά κανονισμών, με τελευταία την 1678/2024, για τη στήριξη επιλέξιμων δραστηριοτήτων διατροπικών μεταφορών, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των συνδυασμένων μεταφορών έναντι των αποκλειστικά οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Παρά το γεγονός όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε την πολιτική των συνδυασμένων μεταφορών, οι στρατηγικές της αποτέλεσαν αρκετές φορές τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητά της».
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αυτή όμως η πολιτική έχει αλλάξει, τονίζει ο Χαράλαμπος Σημαντώνης και προσθέτει: «Τελευταίως, όμως, η στρατηγική της πράσινης μετάβασης σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις τοποθέτηε την προώθηση των διατροπικών μεταφορών στο επίκεντρο, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου στήριξης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σύγκριση με τις οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ώστε να ενθαρρυνθεί η μετάβαση από τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές σε άλλους τρόπους μεταφοράς και, ως εκ τούτου, να μειωθεί το εξωτερικό κόστος».
Αναλύοντας τον ρόλο της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Χαράλαμπος Σημαντώνης, τόνισε: «Οι θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων είναι ο τρόπος μεταφοράς που ικανοποιεί τις μεταφορικές ανάγκες της ευρωπαϊκής κοινότητας. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του πλοίου ή το είδος του μεταφερόμενου φορτίου, αλλά με τις αποστάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμένων απόπλου – κατάπλου, καθώς και όμορων της Ευρώπης κρατών. Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια συστηματική μετατόπιση των εμπορευματικών ροών από τις οδικές στις θαλάσσιες μεταφορές εδράζεται στο ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποσυμφορεί το ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, μειώνει τα ατυχήματα και παρέχει αδιαφιλονίκητα πιο φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες μεταφορών».
«SOS» από την έκθεση Ντράγκι και για τις μεταφορές
«Η έκθεση Ντράγκι έκρουσε σαφώς τον κώδωνα του κινδύνου, προτάσσοντας την άμεση ανάγκη για οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της Ενωσης σε όλους τους οικονομικούς και παραγωγικούς τομείς, μη εξαιρουμένων του εμπορίου και των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. επαναφέρει στο επίκεντρο των πολιτικών της την προώθηση του shortsea shipping και των συνδυασμένων μεταφορών, τονίζοντας ότι αποτελούν βασικό πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού δικτύου της. Στη σχετική πρόταση της επιτροπής γίνεται σαφής η καθοριστική σημασία των διατροπικών εμπορευματικών μεταφορών για την επίτευξη των στόχων τόσο της στρατηγικής για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα όσο και της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, ενώ ταυτοχρόνως τονίζεται η ανάγκη αναμόρφωσης του υφισταμένου κανονιστικού πλαισίου, έτσι ώστε οι διατροπικές μεταφορές να γίνουν αποτελεσματικό εργαλείο για τη στήριξη του οικολογικού προσανατολισμού των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη. Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, γιατί δεν περιορίζεται η προσπάθεια στον κλάδο της ναυτιλίας, αντίθετα απαιτεί τον συντονισμό αρκετών κλάδων, logistics, φορτηγό, σιδηρόδρομο, πλοίο, λιμάνια, και την ταυτόχρονη απόφαση του ιδιοκτήτη φορτίου να επιλέξει έναν τρόπο μεταφοράς περιβαλλοντικά φιλικότερο» καταλήγει ο κ. Σημαντώνης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025)