Αγωγή για παράνομη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Ιράκ
Σε δικαστικές τρικυμίες φαίνεται πως εισέρχεται η ναυτιλιακή εταιρεία Marine Management Services (MMS) του Έλληνα εφοπλιστή Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου, η οποία κατηγορείται από την κυβέρνηση του Ιράκ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή αργού πετρελαίου από την αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν.
Συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου –την περίοδο που το Ιράκ βρισκόταν στο κρίσιμο σταυροδρόμι για την εκλογή νέας κυβέρνησης- ένα τάνκερ της ελληνικής ναυτιλιακής, μισθωμένο από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστά (σύμφωνα με πληροφορίες μισθώθηκαν συνολικά πέντε), απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν –μεταφέροντας ένα εκατομμύριο βαρέλια- και ακινητοποιήθηκε έξω από της ακτές του Μαρόκου. Μάλιστα, νωρίτερα, η Βαγδάτη είχε απειλήσει με νομικά μέτρα προς οποιαδήποτε εταιρεία διευκόλυνε την μονομερή πώληση αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν.
Το Yπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ υποστηρίζει πως η MMS δήλωσε ψευδείς προορισμούς των δεξαμενόπλοιών της, έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα καταγραφής της θέσης τους για να αποφεύγει τον εντοπισμό τους και ότι μετέφερε αργό σε άλλα πλοία στα ανοικτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Την ίδια ώρα, ένα από τα δεξαμενόπλοια της MMS, το United Kalavrvta, βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά των ακτών του Τέξας από τον Ιούλιο, μεταφέροντας αργό η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.
Η Βαγδάτη
Από την πλευρά της η Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει τους ενδεχόμενους πελάτες και να αποτρέψει τις ανεξάρτητες εξαγωγές αργού από το Κουρδιστάν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τις πωλήσεις όλου του ιρακινού πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αγωγή κατά της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, αναφέροντας ότι η MMS μετέφερε με πέντε πλοία αργό πετρέλαιο για λογαριασμό της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (ΚΠΚ), το οποίο παραλάμβαναν από ένα τουρκικό λιμάνι.
«Η MMS διευκόλυνε ενεργά την παράνομη προσπάθεια της ΚΠΚ να εξάγει πετρέλαιο, και αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις ότι το αργό πετρέλαιο που μετέφερε δεν ανήκει στην ΚΠΚ», σημείωσε η ιρακινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της και συνέχισε «Η MMS είναι υπόλογη για ζημίες ύψους τουλάχιστον 318 εκατ. δολαρίων, και πιθανόν πολύ υψηλότερες, ως αποτέλεσμα της ηθελημένης και ενεργής συμμετοχής της στην παράνομη προσπάθεια της ΚΠΚ να εξάγει αργό πετρέλαιο».
Η ελληνική ναυτιλιακή
Από την πλευρά της η Marine Management Services, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά διαδικασία δικαστικής δίωξής της από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι απλώς μετέφερε αγαθά, στο πλαίσιο συμβατικών της υποχρεώσεων.
«Δεν είμαστε μέρος αυτής της διένεξης και η όποια νομική προσφυγή εναντίον μας από μέρους της ιρακινής κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση, ασύνετη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρό τρόπο διότι δεν έχει βάση και υπόσταση», ανέφερε η MMS σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.
«Τα αγαθά σε αυτή την περίπτωση είναι αργό πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με την ΚΠΚ είναι δικαιωματικά δικό της», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η MMS ανέφερε πως εάν υπάρχει οποιαδήποτε διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορτίων που μετέφερε, αυτή πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την ΚΠΚ, «είτε μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό μιας νομικής διαδικασίας».
Ιστορικό
Οι Κούρδοι άρχισαν να εξάγουν αργό τον Μάιο, διαμέσου ενός ανεξάρτητου πετρελαιαγωγού που φθάνει από τα κοιτάσματα στο βόρειο Ιράκ στο έδαφος της Τουρκίας και από εκεί καταλήγει σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι Τζεϊχάν, στην Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα, έχουν φορτωθεί σε δεξαμενόπλοια πάνω από 10 εκατ. βαρέλια αργού από το λιμάνι αυτό, όπως ανέφερε σήμερα το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας.