Ομόφωνα ενέκρινε, χθες, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Έκθεση για τη θέσπιση ενός προγράμματος στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής με 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2013.
Η Έκθεση αυτή αποτελεί την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δράσεις και τα έργα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω της νέας αυτής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, προωθεί τόσο την ανάπτυξη ευκαιριών κατάρτισης, εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας σε θαλάσσια επαγγέλματα, όσο και δράσεις που θα τα καθιστούν περισσότερο ελκυστικά.
Επιδίωξη του πρώτου αυτού χρηματοδοτικού κανονισμού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι η μεγιστοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων, νησιωτικών και απόμακρων περιφερειών της Ε.Ε., ως αποτέλεσμα της δημιουργίας συνεκτικών και συντονισμένων πολιτικών.
Σκοπός της χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, είναι η συνέχιση των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007.
Όπως σημείωνε στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βάσεις για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική έχουν τεθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, το 2007, το 2008 και το 2010, ψηφίσματα ως απάντηση στο «πράσινο βιβλίο» της Επιτροπής και την ανακοίνωσή της σχετικά με μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση [COM(2007)0575)]. Στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών δράσεων και πιλοτικών σχεδίων, διάρκειας δύο ή τριών ετών, χρηματοδοτήθηκαν πολλές πρωτοβουλίες.
Οφέλη από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής μπορούν να έχουν όλα τα κράτη – μέλη με θαλάσσια, παράκτια και νησιωτικά εδάφη, αλλά και το σύνολο της Ευρώπης από την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από το συντονισμό όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τη θάλασσα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν οι στόχοι που αναφέρονται:
α) στη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας στους θαλάσσιους τομείς και στις παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες της Ε.Ε., καθώς και
β) η προώθηση της διεθνούς διάστασης της ΟΘΠ με τρίτες χώρες, στη βάση όμως της υποχρέωσης να επικυρώσουν και εφαρμόσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σύμφωνα με τους γενικούς και επιχειρησιακούς στόχους που θέτει η Έκθεση αυτή, η Ε. Επιτροπή θα πρέπει μεταξύ άλλων:
– Να υποστηρίξει τις ευκαιρίες κατάρτισης, εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας σε θαλάσσια επαγγέλματα και δράσεις που θα τα καθιστούν περισσότερο ελκυστικά.
– Να αναλάβει ειδικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προώθηση μιας στρατηγικής παράκτιου, θαλάσσιου και νησιωτικού τουρισμού.
– Να προάγει την προστασία και βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων και τον καθορισμό των ορίων της αειφορίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον.