Το Ινστιτούτο Κατάρτισης Ναυτιλίας και Λιμένων «Εξάντας» αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού η Ένωση Λιμένων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.
Το Ινστιτούτο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της ΟΛΘ ΑΕ.
Αντικείμενο του θα είναι η παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης πρωτίστως σε ειδικότητες που υποστηρίζουν τη λειτουργία και διαχείριση λιμένων, αλλά και γενικότερα σε ειδικότητες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τη λιμενική βιομηχανία και τη ναυτιλία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Στόχος είναι να αναδειχθεί το Ινστιτούτο σε παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης και να καλύψει με αυτό τον τρόπο την έλλειψη ανάλογων δομών που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με το καταστατικό, οι σκοποί του Ινστιτούτου είναι οι ακόλουθοι:
1. Η υποστήριξη, προσαρμογή και εφαρμογή των πολιτικών κατάρτισης και εκπαίδευσης στην ελληνική λιμενική βιομηχανία και στη ναυτιλία.
2. Η λειτουργία της ως συντονιστικό – επιστημονικό όργανο κατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων.
3. Η επιμόρφωση των ναυτικών και πάσης φύσεως στελεχών των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων εν γένει καθώς και η σύνταξη μελετών που αφορούν τη ναυτική εκπαίδευση.
4. Η εδραίωση της εταιρίας ως σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση και κατάρτιση στη βαλκανική, ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο και διεθνώς.
5. Η υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης για εργαζόμενους και η συμμετοχή σε οποιαδήποτε Εθνική και Κοινοτική Πρωτοβουλία συναφή με το ανθρώπινο δυναμικό.
6. Η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης για την κάλυψη των ιδιαιτέρων αναγκών του παραπάνω επαγγελματικού χώρου.
7. Η ανάλυση της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας αγοράς εργασίας στη λιμενική βιομηχανία και ναυτιλία και παράλληλα η έρευνα αγοράς για την εκπαίδευση, με σκοπό την τεκμηρίωση των αναγκών κατάρτισης.
8. Η διάχυση τεχνογνωσίας και μεθοδολογικών προσεγγίσεων καλών πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.
9. Η εκπόνηση στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων δράσης εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
10. Η οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων σε θέματα αγοράς.
εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης και ανθρώπινου δυναμικού.
11. Η υιοθέτηση και εφαρμογή καινοτόμων μορφών εκπαίδευσης (π.χ. εξαποστάσεως εκπαίδευση), καθώς και εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων (π.χ.προσομοιωτής).
12. Η δημιουργία και παραγωγή εκδόσεων και εκπαιδευτικών μέσων σε έντυπη και
ηλεκτρονική μορφή.
13. Η συμμετοχή της εταιρίας ως επίσημος εκπρόσωπος των εταίρων σε κάθε είδους διαβούλευση, σύμπραξη ή δικτύωση με ομοειδείς φορείς για την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στους λιμένες και στις συνδυασμένες μεταφορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
14. Η πιστοποίηση του περιεχομένου σπουδών προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης, σε συνεργασία με διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς.