Τι προτείνει μελέτη Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ισχυροποίηση του ελληνικού λιμενικού συστήματος
Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, προτείνει την συγχώνευση των λιμενικών Ταμείων σε διαπεριφερειακό επίπεδο και την μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το ελληνικό λιμενικό σύστημα.
Σύμφωνα με την εισήγηση, θα παραμείνουν οι σημερινοί 13 Οργανισμοί Λιμένων και ακόμα 14 Διαπεριφερειακά Λιμενικά Ταμεία Α.Ε. έναντι των σημερινών 69 μικρών Δημοτικών Ταμείων.
Τα τρία προτεινόμενα σενάρια
Το πρώτο σενάριο είναι να μην αλλάξει απολύτως τίποτα -κάτι που, όπως αναφέρει η μελέτη θα ενισχύσει τον κατακερματισμό του όλου λιμενικού συστήματος και θα αποτρέψει κάθε επιχειρηματικό ελιγμό.
Το δεύτερο σενάριο προτείνει την σταδιακή μετατροπή των λιμενικών Ταμείων σε 36 διαδημοτικά Ταμεία που θα λειτουργήσουν ως ανώνυμες εταιρείες. Αυτό θα εξασφάλιζε, σύμφωνα με την μελέτη, την διοικητική αυτονομία, την λειτουργική αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια. Επίσης θα επιτρέψει την αναλογικά ισότιμη συμμετοχή των δήμων στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης που θα δημιουργηθούν.
Το τρίτο σενάριο -που είναι και το επικρατέστερο- συνιστά τη μετατροπή των λιμενικών Ταμείων σε 14 διαπεριφερειακά Ταμεία, τα οποία αργότερα θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες. Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί σε μέγιστο βαθμό την δημιουργία φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων με επαρκές μέγεθος και ανθρώπινο δυναμικό για την ανάληψη των καθημερινών λειτουργικών και προγραμματικών σχεδιασμών που απαιτεί η λειτουργία ενός λιμένα.
Επίσης εξυπηρετεί την παροχή τεχνογνωσίας για τους εν λόγω φορείς, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατύπωση και την ευθύνη εφαρμογής ισόρροπου αναπτυξιακού σχεδιασμού για γειτνιάζουσες (πλην όμως διοικητικά ανήκουσες σε ξεχωριστούς δήμους) λιμενικές εγκαταστάσεις, περιορίζοντας τις όποιες κοστοβόρες επικαλύψεις υφίστανται σήμερα στον λιμενικό σχεδιασμό μιας χώρας με πολλαπλές εγκαταστάσεις σε μικρή γεωγραφική απόσταση, εξασφαλίζει την εποπτεία των λιμένων και την οργάνωση φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων σε όλες τις ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους, με τρόπο ο οποίος ανταποκρίνεται στον θεσμό «των περιφερειών», οι όποιες έχουν επιλεγεί ως η καταλληλότερη ευρύτερη διοικητική διαίρεση με ικανότητα ανάληψης φάσματος αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, για τον συντονισμό και την άρτια εφαρμογή των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης.