Με πρωτοβουλία των Ποσειδωνίων διοργανώνεται το 1ο διεθνές συνέδριο “Sea Tourism Forum” στην Αθήνα. Η δυναμική του Θαλάσσιου Τουρισμού και η σημασία του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελέσει το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό που θα διοργανωθεί στις 21-22 Ιουνίου 2011 στην καινούργια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Υπό τον τίτλο “The Posidonia Sea Tourism Forum: The Challenge for Greece, the Eastern Med and the Black Sea”, το νέο συνέδριο θα εξετάσει τις προοπτικές που παρουσιάζονται για τις τρεις συνιστώσες του Θαλάσσιου Τουρισμού: την κρουαζιέρα, το yachting και την επιβατηγό ναυτιλία.
Η ανάγκη για ανάπτυξη νέων υποδομών και υπηρεσιών καθώς και η προοπτική νέων joint ventures θα εξεταστούν στο συνέδριο αυτό, το οποίο θα καταγράψει τα μελλοντικά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας επενδύοντας σε αυτή τη μορφή τουρισμού.
«Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει αυτή τη στιγμή ο Θαλάσσιος Τουρισμός παγκοσμίως, και θα εξετάσει πως η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτήν, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των δύο σημαντικότερων βιομηχανιών της χώρας μας, του τουρισμού και της ναυτιλίας.
Πρέπει να τονισθεί ότι κατά την περσινή χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο θαλάσσιος τουρισμός ήταν μια από τις ελάχιστες βιομηχανίες διεθνώς που παρουσίασε ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Project Manager των Εκθέσεων Ποσειδώνια, που οργανώνουν το συνέδριο.
«Ένα από τα ζητήματα που θα εξετασθεί στο συνέδριο αυτό είναι το πώς η ελληνική οικονομία θα καρπωθεί τα οφέλη από την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού, εκπονώντας μια μακροχρόνια στρατηγική και προσελκύοντας επενδύσεις για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών.
Η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα παρουσιάζουν τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό για την βιομηχανία αυτή, και η Ελλάδα και ο Πειραιάς μπορούν να αποτελέσουν το επιχειρηματικό σταυροδρόμι το οποίο θα υποστηρίζει και θα προωθεί την ανάπτυξη του Θαλάσσιου Τουρισμού».
Το 1ο Συνέδριο Θαλάσσιου Τουρισμού θα εξετάσει το πώς η Ελλάδα μπορεί:
• Να αξιοποιήσει την κομβική γεωγραφική της θέση, προκειμένου να γίνει προτιμητέος προορισμός και να εδραιωθεί ως αφετηρία τουρισμού για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας
• Να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της τόσο προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού όσο και προς τους τουρίστες
• Να απλοποιήσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να ωφεληθεί από τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες
• Να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα ωφελήσουν τη βιομηχανία του Τουρισμού και την εθνική οικονομία
• Να ενθαρρύνει τη σύναψη joint ventures για την ανάπτυξη υποδομών
Δύο στρατηγικά ζητήματα που θα εξετασθούν είναι αφενός η από κοινού προβολή των προορισμών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας προς την βιομηχανία κρουαζιέρας, προκειμένου η περιοχή να ωφεληθεί από συνολική αύξηση δρομολογίων, και αφετέρου πώς η περιοχή αυτή θα μπορέσει να παρέχει το σύνολο των υποδομών και υπηρεσιών που χρειάζονται τα υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια.
Η βιομηχανία του yachting μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για την ελληνική οικονομία, και θα εξεταστούν τρόποι προκειμένου:
• Να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα για το yachting και να προβληθούν οι θετικές πλευρές της βιομηχανίας αυτής και πώς μπορεί να συμβάλλει στην εισροή ξένου συναλλάγματος και την δημιουργία θέσεων εργασίας
• Να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία και να ανακοπεί η φυγή σκαφών από τις ελληνικές μαρίνες
• Να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες των μαρίνων, καθώς και οι τεχνικές και επισκευαστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
• Να παρέχονται στους ταξιδιώτες πλήρεις και έγκυρες πληροφορίες για τις μαρίνες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη χώρα μας
• Να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες που θα καθιστούν το yachting στην Ελλάδα πιο ελκυστικό.
Στο συνέδριο θα συζητηθεί ακόμα πώς η επιβατηγός ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, και θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναβάθμισης των λιμανιών, ευκολότερης διασύνδεσης των λιμανιών και μελλοντικές ανάγκες της ακτοπλοΐας.
Το συνέδριο θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.