Τις δυνατότητες που προσφέρει στους Έλληνες εφοπλιστές η Κεφαλαιαγορά του Λονδίνου παρουσίασαν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και η Νorton Rose Fulbright κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε σε συνεργασία με το τμήμα εμπορίου και επενδύσεων της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο περιθώριο των Ποσειδωνίων.
Να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε να είναι έτοιμοι όταν προκύψουν οι ευνοϊκές συνθήκες να εισέλθουν στην τοπική αγορά και να αντλήσουν κεφάλαια, κάλεσαν τους εφοπλιστές οι υπεύθυνοι του LSE.
Τους ζήτησαν επίσης να διαχειριστούν το θέμα της υπερβολικής χωρητικότητας σε πλοία, η οποία έχει οδηγήσει τους ναύλους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Επιχειρηματικό μοντέλο
Παράλληλα σημείωσαν ότι «κλειδί» για μια επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων από το LSE είναι η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο να μπορεί να αντιληφθεί το επενδυτικό κοινό, καθώς και η επιτυχημένη ομάδα διοίκησης.
Στο σημείο αυτό ανέφεραν το παράδειγμα των αερομεταφορών λέγοντας ότι εταιρίες όπως η Ryanair και η easyjet πραγματοποιούσαν στο παρελθόν 16 πτήσεις την ημέρα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης αλλά ήταν ζημιογόνες, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εφοπλιστές.
Τα στελέχη του LSE τόνισαν πως οι δύο αεροπορικές μείωσαν αρχικά τις πτήσεις στο μισό και στη συνέχεια σε 4 ανά ημέρα, με αποτέλεσμα οι γραμμές να καταστούν κερδοφόρες.
Οι ναυτιλιακές υπηρεσίες
Σημειώνεται ότι τα έσοδα της Βρετανίας από ναυτιλιακές υπηρεσίες φτάνουν τα 4,4 δισ. στερλίνες τον χρόνο, το 25% των ναυτιλιακών εταιριών παγκοσμίως δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, ενώ στον τομέα απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι.