Αύξηση επιβατών κρουαζιέρας φέτος λόγω αύξησης δρομολογίων
Άνοδο σημείωσαν οι αφίξεις με κρουαζιέρα για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας, η οποία δέχεται και μέρος πρόσθετων δρομολογίων που ακυρώθηκαν στην Τουρκία λόγω της πρόσφατης αναταραχής με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού επικαλούμενο στοιχεία του ΟΛΠ, το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου αυξήθηκε κατά 21,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 346.252. Σε ποσοστό 83,5% (289.112), οι επιβάτες αυτοί είχαν τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό, ενώ σε ποσοστό 16,5% (57.140) ξεκίνησαν από το λιμάνι την κρουαζιέρα τους.
Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία συστάθηκε πρόσφατα με κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρου Δρίτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, με σκοπό τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τη χάραξη ενιαίου σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής και έγινε αποτύπωση των εξελίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του κλάδου τη διετία 2017-2018, καθώς η αναταραχή που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την κρουαζιέρα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συμφωνήθηκε να εξετασθούν πολιτικές για την ανάσχεση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων μπορεί να επηρεάσουν τον κλάδο.
Στη τοποθέτησή του, ο κ. Δρίτσας κάλεσε, μεταξύ άλλων, τους φορείς μέσω της επιτροπής να συμβάλουν στη χάραξη ενιαίας στρατηγικής προώθησης των απαιτούμενων μέτρων και κινήτρων βελτίωσης, ώστε να αξιοποιηθούν όλα αυτά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Από τη πλευρά της, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας αποτελεί βασική προτεραιότητας της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων του τουρισμού. Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική μνεία στις πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, τα οποία προκύπτουν από σχετική ενημέρωση των λιμενικών αρχών της χώρας, καταγράφεται ανοδική πορεία στα βασικά μεγέθη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2016.
Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, το 2015 είχε καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 12% στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια φθάνοντας τις 4.281. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε αύξηση κατά 9,9% των επισκεπτών κρουαζιέρας και αύξηση 10,2% των συνολικών εισπράξεων.