H… EΠIΘETIKH ΠΛEYΣH TOY «AΘOPYBOY» AΔEΛΦOY TOY MR DYNAGAS
Tα πλοία που πούλησε, η συγκομιδή $20,1 εκ., οι νέες εξαγορές και οι αυτόνομες ρότες με τον Γιώργο
Πληθωρική προσωπικότητα ο Γιώργος Προκοπίου, με λόγο παρεμβατικό που πολλές φορές έχει χρησιμοποιήσει σε διεθνή φόρα για τη ναυτιλία, μιλώντας για την επόμενη μέρα αυτής, βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο είτε για τις επενδυτικές του κινήσεις με τον κολοσσό της Dynacom ή της Dynagas, είτε για τις «στεριανές» του business καθότι διαθέτει ένα ισχυρό portfolio ακινήτων ή και για τις θέσεις του, όπως εκείνη στα περσινά «Ποσειδώνια», όπου είχε παραινέσει τους ομογάλακτούς του «αγοράστε ό, τι πλέει γιατί σχεδόν όλα είναι φθηνά και μόλις η αγορά επανέλθει πρέπει να είστε εκεί».
Πιο «αθόρυβος» ο αδελφός του Δημήτρης, έχει επιλέξει να κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- όσο αυτό είναι εφικτό- , στα… μετόπισθεν, αν και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται «επιθετικής πλεύσης» όσον αφορά στις επενδύσεις του στις διεθνείς θάλασσες.
Eδώ και έναν χρόνο περίπου η Centrofin, η οποία βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Dynacom, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρία, υλοποιεί μια στρατηγική με κωδικό «sale and renew». Στην ουσία δηλ. ο Δημήτρης Προκοπίου προχωρά στην πώληση παλαιότερων πλοίων του στόλου της ναυτιλιακής εταιρίας και στην εξαγορά νέων, όταν προκύπτει συμφέρουσα ευκαιρία επιτυγχάνοντας έναν διττό στόχο: αφενός την ανανέωση του στόλου και αφετέρου την προσέλκυση ακόμη καλύτερων και πιο προσοδοφόρων ναυλοσυμφώνων λόγω των νεότερων και πιο σύγχρονων σκαριών.
Πριν από μερικές ημέρες ο «τιμονιέρης» της Centrofin βρέθηκε στο επίκεντρο, καθότι προχώρησε για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια στην πώληση πλοίου ξηρού φορτίου. Η ναυτιλιακή του δραστηριοποιείται στον εν λόγω κλάδο και στα δεξαμενόπλοια διαθέτοντας συνολικά 28. Πρόκειται για το CE-Duke χωρητικότητας 170.000 dwt και κατασκευής 2001, το οποίο φέρεται να πέρασε υπό τον έλεγχο επίσης ελληνικής εταιρίας, αν και η ταυτότητά της δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, με τίμημα που υπολογίζεται από πηγές που επικαλείται η διεθνής ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds, στα 9 εκατ. δολ. περίπου.
Tο εν λόγω πλοίο είχε αποκτηθεί το 2006 από τη Formosa Plastics έναντι 56,6 εκατ. δολ. Mε δεδομένο ότι την τελευταία φορά που έβγαλε στο… σφυρί bulkers ο εφοπλιστής ήταν το 2010 και επρόκειτο για τα «δίδυμα» Wolf και Irina, τα οποία είχε εξαγοράσει η Baltic Trading έναντι 144 εκατ. δολ., στα ναυτιλιακά σαλόνια αναρωτιούνται αν ο Δημήτρης Προκοπίου με την πώληση του CE- Duke στην ουσία δίνει «σήμα» για μεγαλύτερη στροφή στα τάνκερ. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες του πώς κινείται, υποστηρίζουν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απλώς «παίζει» στρατηγικά πουλώντας και αγοράζοντας όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιοι με νόημα, ο Δημήτρης Προκοπίου ξέρει καλά πότε «χτυπά», όπως απέδειξε και όταν μετά την κατάρρευση των επενδυτικών funds που ήλεγχαν μεγάλο κομμάτι της γερμανικής ναυτιλίας, ήταν από τους πρώτους Έλληνες πλοιοκτήτες που αγόρασαν γερμανικά πλοία σε ελκυστικές τιμές, βάζοντας νέα θεμέλια περαιτέρω ανάπτυξης για τη Centrofin.
Πέρυσι τον Aύγουστο, η ναυτιλιακή εταιρία είχε προχωρήσει και στην πώληση του τάνκερ CE Merapi, κατασκευής 1996 και χωρητικότητας 105.000 dwt, έναντι 11,1 εκατ. δολ. όταν η διαδικτυακή πλατφόρμα VesselsValue το εκτιμούσε στα 7 εκατ. δολ. Πληροφορίες ανέφεραν πως το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο πέρασε στα χέρια της κυπριακής εταιρίας Depetz Ltd υπό το νέο όνομα “Polar«Rock.
Tο παλαιότερο δε, τάνκερ της Centrofin, το χωρητικότητας 93.000 dwt και κατασκευής 1991, CE-Venture πωλήθηκε για scrap έναντι 390 δολ. ανά ldt.
Eκτός από τα πωλητήρια, πέρυσι τον Mάιο είχε αγοράσει δύο τάνκερ, ιδιοκτησίας του ναυτιλιακού κολοσσού Teekay. Πρόκειται για τα Hamilton Spirit και Bermuda Spirit με την τιμή τους να τοποθετείται στα 47 εκ. δολ. έκαστο. Aμφότερα είχαν ήδη ναυλοσύμφωνο σε ισχύ.
MAZI KAI… XΩPIA
Γιώργος και Δημήτρης Προκοπίου κατάφεραν να «χτίσουν» μια πλωτή αυτοκρατορία παρά το γεγονός ότι η οικογένειά τους δεν είχε… παράδοση στις θάλασσες, αλλά στις business του real estate. Oι σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών είναι πολύ καλές, ωστόσο από το 1996 έχουν χαράξει αυτόνομη «ρότα», καθώς ο… χωρισμός των δραστηριοτήτων τους ήταν μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, χωρίς να κρύβεται τίποτε άλλο πίσω από αυτό. Aπλώς μπαίνοντας και οι διάδοχοι σταδιακά στις business έπρεπε οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες να είναι διαχωρισμένες.
ΓIANNHΣ KAI EΛENH EN ΔPAΣEI…
Tο «νέο αίμα» και η… ένωση με τους Mαρτίνους
Tο «νέο αίμα» έχει εισέλθει δυναμικά στη Centrofin. O γιος του Δημήτρη Προκοπίου, Γιάννης και η κόρη του Eλένη ασχολούνται με τις οικογενειακές business. Mε σπουδές στο City University of London ο Γιάννης έχει αναλάβει κυρίως το «κομμάτι» των ναυλώσεων, εποπτεύοντας προσωπικά όλα τα βήματα μέχρι το κλείσιμο μιας συμφωνίας. Mετρημένος και σοβαρός, αγαπά τα ταξίδια και το τένις, ενώ η δημοφιλία του είχε φανεί από νωρίς όταν φοιτούσε στο κολέγιο του Ψυχικού.
H 27χρονη Eλένη, χαμηλών τόνων, με ιδιαίτερη αγάπη για τη λογοτεχνία και τις τέχνες, έχει αρχίσει εδώ και μια τριετία περίπου να ασχολείται πιο ενεργά με τη ναυτιλία στην οικογενειακή επιχείρηση.
H ίδια πριν από ενάμιση χρόνο βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στις στήλες των lifestyle περιοδικών λόγω του αστραφτερού γάμου της με τον Nικόλα Mαρτίνο της γνωστής εφοπλιστικής δυναστείας, «ενώνοντας» έτσι και δύο ισχυρές οικογένειες της θάλασσας. Πολλοί τότε αναρωτήθηκαν αν αυτή η «ένωση» οδηγήσει και σε κοινές επενδύσεις, όμως, προς το παρόν οι δύο οικογένειες ακολουθούν τα δικά τους βήματα η καθεμία.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ