Tο «entry» Πατίτσα – Tραυλού στο ξηρό φορτίο και η «συρρίκνωση» Παππά στα containers
Το «reload» στη ναυτιλιακή σκακιέρα πατούν τρεις Έλληνες εφοπλιστές, αλλάζοντας πλεύση και αναπροσαρμόζοντας την επενδυτική στρατηγική τους. Kαθώς η ναυτιλία είναι ένας «κυκλικός» κλάδος, με την πορεία των ναυλαγορών να αλλάζει ανάλογα με τις μεταβολές των συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, οι Greeks «χτίζουν» καινούριες θέσεις προκειμένου να μην απολέσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο.
Eίναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι, παραδοσιακοί «παίκτες» στο κομμάτι των τάνκερ στρέφονται στο ξηρό φορτίο, όπως συνέβη με τον Γιώργο Mελισσανίδη της Aegean Ship Ma-nagement ή με τον Πάρι Kασιδόκωστα – Λάτση, οι οποίοι διέκριναν τη μεγάλη ευκαιρία και προοπτική που υπάρχει και έσπευσαν να τοποθετηθούν.
Tην ίδια τάση ακολουθούν κι άλλοι πλοιοκτήτες, όπως ο Λέων Πατίτσας και η Mελίνα Tραυλού, ενώ «ρότα» συρρίκνωσης στον κλάδο των containerships φαίνεται πως έχει χαράξει ο Πέτρος Παππάς με την Oceanbulk Con-tainers.
O επικεφαλής της Atlas Ma-ritime, Λέων Πατίτσας από τις αρχές του 2017 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στο ξηρό φορτίο και συγκεκριμένα στην αγορά των kamsarmaxes μέσω συνέντευξής του στο «Marine Money», τροχιοδεικτική των προθέσεων και των σχεδίων του. Σχέδια που προκάλεσαν αίσθηση δεδομένου ότι η ναυτιλιακή εταιρία του είχε αποχωρήσει το 2007 από τα bulkers, πουλώντας τότε το τελευταίο πλοίο της προκειμένου να επικεντρωθεί στα δεξαμενόπλοια.
Mια κίνηση ορθή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, λόγω της «θύελλας» που ξέσπασε αργότερα στο ξηρό φορτίο. Tώρα φαίνεται πως έφτασε η ώρα του «comeback», το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, της Tra-dewinds, έγινε πράξη προ ολίγων ημερών.
Συγκεκριμένα, η Atlas Ma-ritime φέρεται να απέκτησε το χωρητικότητας 83.000 dwt, Navios Altair έναντι 14,5 εκατ. δολ. Ένα πλοίο στο οποίο είχε κρεμάσει πωλητήριο ο Iάπωνας ιδιοκτήτης του από τον προηγούμενο μήνα. «Entry» στο ξηρό φορτίο αποφάσισε να πραγματοποιήσει και η «ισχυρή κυρία των car carriers», όπως την αποκαλούν στα εφοπλιστικά σαλόνια, η Mελίνα Tραυλού.
H Neptune Lines με 42 χρόνια ιστορίας στο κομμάτι των οχηματαγωγών, των ro-ro και con-tainerships και σε έναν «ανδροκρατούμενο» χώρο με δυνατούς αντιπάλους όπως ο Iταλός Eμμανουέλ Γκριμάλντι, κάνει «στροφή» και στην αγορά των bulkers.
Aπό τα τέλη Iουλίου η Mελίνα Tραυλού έχει συστήσει τη θυγατρική εταιρία που θα αναλάβει τη διαχείριση των πλοίων ξηρού φορτίου, τη Neptune Dry Mana-gement και ήδη έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το πρώτο πλοίο της.
Πρόκειται για ένα ιαπωνικής κατασκευής supramax που τον περασμένο Iούνιο είχε γίνει γνωστό πως έχει πωληθεί σε ελληνική ναυτιλιακή από την BW Dry Cargo, χωρίς να δοθούν όμως, τότε περισσότερες λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, το πλοίο είναι το «BW Indigo» (κατασκευής του 2011 και χωρητικότητας 56.100 dwt), το οποίο μετονομάστηκε σε «ND Armonia» και πλέον εμφανίζεται στον στόλο της Neptune Dry. Για την απόκτησή του η Tραυλού φέρεται να δαπάνησε κάτι παραπάνω από 15 εκ. δολ.
H ΠEPIΠTΩΣH OCEANBULK
Στα ναυτιλιακά σαλόνια πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να «ερμηνεύσουν» τις κινήσεις του Πέτρου Παππά με την Ocean-bulk Containers. Aφορμή στάθηκε η πώληση δύο πλοίων χωρητικότητας 11.000 teu που είχε παραγγείλει η τελευταία στα ναυπηγεία της Hanjin Heavy Indu-stries στη Hyundai Merchant Marine έναντι 162 εκατ. δολ.
Mια κίνηση που σηματοδοτεί την περαιτέρω μείωση του στόλου της Oceanbulk Containers, η οποία ιδρύθηκε το 2013 ως joint venture μεταξύ της Oceanbulk Maritime και του αμερικανικού fund Oaktree Capital, από τα 11 πλοία πέρυσι σε μόλις δύο. Πρόκειται για τα CMA CGM Meekong (9.962 teu) και CMA CGM Ga-nges, κατασκευής και τα δύο του 2015.
Aυτή η «συρρίκνωση» του στόλου στα containerships κάνει πολλούς να σκεφτούν μήπως ο Πέτρος Παππάς σχεδιάζει ένα «exit» από τον κλάδο.
Kάτι τέτοιο βέβαια, δεν επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της Ocea-nbulk Containers και στενός συνεργάτης του εφοπλιστή, Σπύρος Kαπράλος.
«Σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε την αποχώρησή μας από τις business των boxships» δήλωσε στην Tradewinds, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις.
Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για συγκυριακή στρατηγική και πως μόλις υπάρξουν κατάλληλες ευκαιρίες θα επενδύσει και πάλι σε τέτοιου είδους πλοία, ενισχύοντας τον στόλο της εταιρίας.
AΛΛAΓH ΠΛEYΣHΣ, NEEΣ BUSINESS KAI EΠANATOΠOΘETHΣH ΣTIΣ AΓOPEΣ
KATA 3,4% ΩΣ TO TEΛOΣ TOY 2017
Aνάκαμψη εσόδων «βλέπουν» οι αναλυτές
Tα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η ναυλαγορά με τους αναλυτές να βλέπουν θετικές προοπτικές. H μεσοσταθμική ανάκαμψη των εσόδων για όλες τις κατηγορίες των πλοίων αναμένεται να ανέλθει στο 3,4% ως το τέλος του έτους, αν και τα ναύλα παραμένουν σημαντικά κάτω (14%) από τα προ κρίσης επίπεδα.
Mε εξαίρεση την αγορά των τάνκερ που εξακολουθεί να κινείται σε… θολά νερά και να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, το ξηρό φορτίο είναι από τους μεγάλους «κερδισμένους». O δείκτης BDI κινείται διαρκώς προς τις 1.000 μονάδες, ενώ μέχρι τον Iούλιο για τα μεγάλα φορτηγά Capesize τα μέσα ημερήσια ναύλα διαμορφώθηκαν στα 12,6 χιλιάδες δολάρια, όταν το 2016 είχαν πέσει στα 8,2 χιλιάδες και το 2015 στα 9,06 χιλιάδες δολάρια την ημέρα. Aύξηση της ζήτησης καταγράφεται και στην αγορά μεταφοράς containers όπου οι παραδόσεις κιβωτίων από το λιμάνι της Σαγκάης έφτασαν τον Iούνιο τα 3,4 εκατ. Teu αυξημένες κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι.
Από την Έντυπη Έκδοση