«Σε αρκετά καλό δρόμο» βρίσκεται το σχέδιο παραγωγής ενέργειας από θαλάσσιες πλατφόρμες επιδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEAN 2011 και η εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και αντιπρόεδρος του Insuleur (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης) κ. Γ. Μπενέτος σε συνέδριο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας “Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ευρωπαϊκών Νησιών : Προκλήσεις – Νέες Στρατηγικές”, στην Τήνο.
Το εν λόγω σχέδιο παραγωγής ενέργειας από θαλάσσιες πλατφόρμες βασίζεται σε θαλάσσιες πλωτές αυτόνομες πλατφόρμες πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες θα παράγουν ενέργεια από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα, ενώ θα έχουν και άλλες χρήσεις, όπως η παραγωγή πόσιμου νερού, η παρακολούθηση περιβαλλοντικών και κλιματολογικών παραμέτρων κ.λπ. ενώ το Μεταφορικό Ισοδύναμο συνίσταται στην εναρμόνιση των τιμών των εισιτηρίων των θαλάσσιων μεταφορών με αυτές των χερσαίων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, καθώς και η παροχή ανάλογου επιπέδου υπηρεσιών.
Ο κ. Μπενέτος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η Ομάδα Εργασίας του Δικτύου, με τον τίτλο “Ποιοτικά Νησιά” και εξήγησε ότι «Έξυπνη ανάπτυξη είναι αυτή που εκμεταλλεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, τα οριοθετεί και τα αναπτύσσει, με σύγχρονο τεχνολογικό τρόπο, αποσκοπώντας στην παρουσίαση του καλύτερου δυνατού ποιοτικά προϊόντος, παραμένοντας ταυτόχρονα και δελεαστικού σε σχέση με τον ανταγωνισμό».
Ενδεικτικά σε πρακτική εφαρμογή των παραπάνω ανέφερε τα παρακάτω παραδείγματα :
– Περιοχή, η οποία φημίζεται για κάποιο αγροτικό προϊόν μπορεί να το προωθεί αποκλειστικά στην τουριστική εκμετάλλευση των μονάδων της περιοχής, αλλά και τους μη θερμούς τουριστικά μήνες να ασχολείται βιοποριστικά με την καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση του προϊόντος στην ηπειρωτική χώρα ή σε γειτονικές νησιωτικές περιοχές.
– Περιοχή, η οποία παρουσιάζει θρησκευτικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον θα μπορούσε τους μήνες μη τουριστικής αιχμής να αναπτύξει αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής.
– Περιοχή, η οποία τυχόν θεωρείται εκ φύσεως “αδικημένη” από φυσικές ομορφιές και λοιπά χαρακτηριστικά όπως οι προαναφερθείσες, θα μπορούσε να οργανώσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας θεματικά πάρκα γνώσης ή αναψυχής ή να αναπτύξει δομές διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων και λοιπών μαζικών επιστημονικών εκδηλώσεων.
”Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια περιοχή και ιδίως στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος / πόρων ζωής, όντας παράλληλα και εργαλείο στην αειφόρο ανάπτυξη” σημείωσε ο κ. Μπενέτος αναφέροντας ότι στην επιτροπή των νησιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CPMR – Islands Commission), στην οποία μετέχει και η Ελλάδα με συγκεκριμένες περιοχές (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά) γίνεται προσπάθεια να τροποποιηθεί η εκπροσώπησή μας και αυτή να αφορά όλη την ελληνική επικράτεια ούτως ώστε να συμπεριλάβει και τα νησιά της Αττικής, ”τα οποία αν και βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από το Διοικητικό Κέντρο της χώρας, εν τούτοις και αυτά βιώνουν τον γεωγραφικό αποκλεισμό και τις δυσκολίες ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών” όπως εξήγησε.