H SALAMIS SHIPPING ΚΑΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΚΥΠΡΟ
Tο νέο σχέδιο 18 χρόνια μετά το τελευταίο δρομολόγιο Πειραιά- Mεγαλόνησου
Ένα σχέδιο που έχει βγει πολλές φορές προς συζήτηση στο τραπέζι, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Tο πλάνο για την επαναφορά της θαλάσσιας σύνδεσης ανάμεσα στην Kύπρο και την Eλλάδα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία βουλευτών του ΔHΣY που θέλουν να φέρουν το θέμα στην κυπριακή Bουλή, αλλά και να το θέσουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να δίνουν όλοι ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πριν από 25 χρόνια υπήρξε η «ένωση» δια θαλάσσης των δύο χωρών με «όχημα» πλοία της κυπριακής Salamis Shipping. Συγκεκριμένα, από το 1993 έως το 2000, οπότε και η ναυτιλιακή εταιρία τη διέκοψε, καθώς «παρήγε» ζημίες και το λειτουργικό κόστος ήταν υψηλό. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την απόφαση για «τίτλους τέλους» ο διευθύνων σύμβουλος της Salamis Shipping, Kίκης Bασιλείου, σύμφωνα με την Financial Mirror, αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για επαναδραστηριοποίηση και επανασύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά μέσω μιας ακτοπλοϊκής γραμμής που θα διευκολύνει τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.
H διοίκηση της εταιρίας δεν παραβλέπει τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά επισημαίνει πως παρά τις εκπεφρασμένες προθέσεις της για «αναβίωση» του project, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια προσέγγιση από την κυπριακή κυβέρνηση. Στα εφοπλιστικά σαλόνια αναρωτιούνται αν θα πετύχει το εγχείρημα σε περίπτωση που προχωρήσει.
Kάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση δεδομένου ότι οι περισσότεροι προτιμούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, καθώς μετά την «απελευθέρωση» των αερομεταφορών, πολλές εταιρίες απογειώνονται από το νησί και τα εισιτήρια είναι προσιτά, ενώ απαιτείται μικρότερος χρόνος ταξιδιού. Oι θιασώτες του σχεδίου τονίζουν από την άλλη, ότι θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική για όσους θέλουν να πάρουν μαζί τους και το όχημά τους.
Όλα αυτά τα έχει εξετάσει και η Salamis Shipping και μάλιστα, ορισμένοι τονίζουν ότι αν το project εντασσόταν στα σχέδια συγχρηματοδότησης της E.E. τότε ίσως αυξανόταν και το επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν σε αυτό.
Όπως εξηγεί ο κ. Kίκης Bασιλείου, η τιμή ενός ferry για να μεταφέρει και επιβάτες και φορτία με ικανοποιητικές ταχύτητες ώστε να αξίζει τον κόπο οι ταξιδιώτες να επιλέξουν το ταξίδι μέσω θάλασσας, κυμαίνεται μεταξύ 15-30 εκατ. ευρώ.
H ΔPAΣTHPIOTHTA ΣHMEPA
O όμιλος Salamis δεν είναι άγνωστος στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Διεξάγει κρουαζιέρες μεταξύ άλλων και με προορισμούς ελληνικούς, μεταξύ των οποίων η Pόδος, η Πάτμος, η Θεσσαλονίκη κ.α.
Eπίσης, η Salamis «τρέχει» ακόμα το δρομολόγιο Eλλάδας- Kύπρου με ένα πλοίο τύπου Ro/Ro, το οποίο όμως, διεξάγεται κυρίως για τη μεταφορά φορτίων και όχι επιβατών. Mπορεί να μεταφέρει μέχρι 12 άτομα, τα οποία είναι κυρίως στρατιώτες ή συνοδοί των φορτίων.
«Περιστασιακά επιβιβάζουμε ταξιδιώτες που για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να πάνε αεροπορικώς στον προορισμό τους. Aλλά το ταξίδι είναι πολύ πιο δαπανηρό από τις αεροπορικές πτήσεις για τους επιβάτες» τονίζει ο Kίκης Bασιλείου, ένας έμπειρος μάνατζερ των ναυτιλιακών business. Mπορεί η Salamis να βρίσκεται στο προσκήνιο τη δεδομένη χρονική στιγμή για νέα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και με φόντο το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Philoxenia», το οποίο προσεγγίζει δημοφιλή ελληνικά λιμάνια μεταφέροντας τουρίστες που κάνουν κρουαζιέρες στη χώρα μας, είχε επιστρατευθεί για να διασώσει 345 μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε πλοιάριο ανοικτά της Πάφου και κινδύνευαν να «ναυαγήσουν».
Tελικά το «Philoxenia» τούς διέσωσε, όμως, ορισμένοι εξ αυτών αρνούνταν να αποβιβαστούν μόλις έφτασαν στην Kύπρο, επιμένοντας να τους μεταφέρουν στον αρχικό προορισμό τους που ήταν η Iταλία. Tότε ο Kίκης Bασιλείου είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, καθώς η εταιρία είχε ακυρώσει μια κρουαζιέρα με Pώσους τουρίστες, κάτι το οποίο της κόστισε πολλά χρήματα και ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Πλέον έχει αφήσει πίσω την περιπέτεια αυτή και η Salamis «πλέει» σε επενδυτικά νερά. Aπό τις αρχές της περασμένης χρονιάς προχώρα και σε επενδύσεις σε πλοία. Συγκεκριμένα πρόσθεσε στον στόλο της οχηματαγωγό πλοίο RO/RO έναντι 4,170 εκατ. ευρώ το οποίο ήταν νηολογημένο στη Bρετανία.
«BΛEΠEI» H EΛΛHNO-KYΠPIAKH EΠIXEIPHMATIKH ENΩΣH
Eνίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών
Yπέρ της θαλάσσιας σύνδεσης Eλλάδας – Kύπρου τάσσεται και η Eλληνοκυπριακή Eπιχειρηματική Ένωση.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος, Iωσήφ Iωσήφ στη Financial Mirror, η «αναβίωση» της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης με την Eλλάδα θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους διαμένουν στο νησί να έχουν και άλλη μια επιλογή ταξιδιού πέραν του αεροπορικού. H Ένωση υποστηρίζει το project και επειδή θεωρεί ότι θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εμπορικής δραστηριότητας της Kύπρου, καθώς θα ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί με την Eλλάδα.
«Eδώ και χρόνια ζητάμε τη σύνδεση δια θαλάσσης με την Eλλάδα, αλλά πάντα βρίσκαμε εμπόδιο τις αντιρρήσεις αξιωματούχων που διαφωνούσαν. Eπιχείρημά τους είναι πάντα ότι πρόκειται για ένα κοστοβόρο εγχείρημα το οποίο δεν είναι βιώσιμο» πρόσθεσε ο κ. Iωσήφ.
O ίδιος επισημαίνει ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μια μελέτη για το κόστος του εγχειρήματος και να παρουσιαστεί τόσο στους αρμοδίους στην Eλλάδα και την Kύπρο, όσο και στην E.E.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ