Πληθώρα προβλημάτων αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις λιμενικές υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές και την εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έγινε σε συνεργασία με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων και πλοιάρχους των πλοίων ακτοπλοΐας:
– στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με αναπηρία, σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για εξυπηρέτηση των επιβατών, προβλήματα στη διασύνδεση λιμένα – οδικών δικτύων.
– στο 48,4% των λιμένων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
– στο 42,1% των λιμενικών χώρων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα για όσους επιβάτες θέλουν τα ταξιδέψουν χωρίς αυτά.
– 64 στα 94 λιμάνια έχουν ανεπαρκείς χώρους αναμονής επιβατών, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων σε μεγάλες αποστάσεις.
Η ΕΣΑμεΑ απέστειλε υπόμνημα στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Χάρη Παμπούκη, τονίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός συμβουλευτικού διϋπουργικού οργάνου.
«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί απόλυτα αναγκαία και προτείνει τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού διϋπουργικού οργάνου αποτελούμενου από εκπροσώπους των Υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, των Οργανισμών Λιμένων και λοιπών λιμενικών αρχών, των φορέων των πλοιοκτητών, καθώς και των συλλογικών φορέων των εργαζομένων στα πλοία και τα λιμάνια, με στόχο την κατάρτιση και παρακολούθηση της υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου εν όψει της εφαρμογής του νέου Κανονισμού όσον αφορά στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των επιβατών με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.