Στροφή στην υποθαλάσσια εξόρυξη

Τι και αν το φυσικό αέριο γνωρίζει τεράστια άνθηση, οι «μετρ» του είδους γνωρίζουν καλά ότι ο πλούτος κρύβεται ακόμα στο πετρέλαιο και για τον λόγo αυτό επενδύουν τεράστια ποσά.

 

Οι προβλέψεις ότι η χρήση του πετρελαίου για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών μας θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενθαρρύνει τους εφοπλιστές οι οποίοι στρέφονται στην εξόρυξή του σε τεράστια υποθαλάσσια βάθη.

 

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα. Ήδη ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού επενδύουν σε πλωτές πλατφόρμες και πλοία γεωτρήσεων για πολύ μεγάλα βάθη.

 

Στόχος η εξόρυξη πετρελαίου από νέες ανεκμετάλλευτες πηγές, που μέχρι σήμερα είτε δεν συνέφεραν οικονομικά να αντληθούν είτε ήταν τεχνικά αδύνατο.

 

Ποιοι επενδύουν στις εξορύξεις


Ο Γιώργος Οικονόμου, μέσω της Drillships ναυπηγεί δύο πλωτά γεωτρύπανα, ενώ τελικός στόχος είναι να φτάσει τα 10.

 

Στις υποθαλάσσιες εξορύξεις επενδύσει και ο όμιλος Τσάκου με τον Νίκο Τσάκο να έχει το 40% κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η νορβηγική εταιρεία Marine Subsea AS.

 

Η νέα εταιρεία αποφάσισε να κτίσει ένα drillship, του οποίου η ικανότητα υποθαλάσσιας γεώτρησης φθάνει σε θαλάσσιο βάθος 12.200 μέτρων.

 

Αλλά και η εταιρεία Toisa Limited του εφοπλιστή Γρηγόρη Καλλιμανόπουλου παρήγγειλε τρία μεγάλα πλοία πολλαπλών εφαρμογών (Large Multipurpose Offshore support vessels). Η Toisa έχει επίσης υπό ναυπήγηση 12 πλοία υπερπόντιας υποστήριξης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ