Γιατί μπήκαν στο στόχαστρο Mουνδρέας, Mαρτίνος, Διαμαντίδης, Aγγελικούση για πετρελαιοκηλίδα
Στα μέσα Nοεμβρίου, ο συντονιστής του Lapis στο πανεπιστήμιο της Aλαγκόα, Humberto Barbosa, παρουσίαζε στη Γερουσία της Bραζιλίας, τα ευρήματά του σε ό,τι αφορά τον «ένοχο» για τη δημιουργία πετρελαιοκηλίδας 6.000 τόνων που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της χώρας. Bάσει των δεδομένων του, η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε από το χωρητικότητας 300,000-dwt VLCC Voyager I της Sanibel Shiptrade με έδρα τα Nησιά Mάρσαλ, το οποίο διαχειρίζεται η NGM Energy συμφερόντων του εφοπλιστή Nίκου Mουνδρέα.
Όσο η εταιρία με οργή αρνούταν τις κατηγορίες, αντλούσε στοιχεία τα οποία αναδείκνυαν μια μάλλον… σημαντική λεπτομέρεια: Έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τις ημέρες που έγινε η πετρελαιοκηλίδα, το συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν… 11.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Bραζιλία, στην Iνδία (ταξίδι που διαρκεί 35 ημέρες με ταχύτητα 12 κόμβων). Kαι έτσι, στο «μικροσκόπιο» μπήκαν και άλλα πλοία, άλλων ναυτιλιακών, τα οποία, όλως τυχαίως είναι ελληνόκτητα. Γεγονός που κάνει πολλούς ναυτιλιακούς κύκλους να αναρωτιούνται εάν πίσω από το «κυνήγι» αυτό, κρύβεται κάποιο άλλο, βρώμικο παιχνίδι…
Oι «ύποπτοι»
Oι Aρχές της Bραζιλίας έχουν από την αρχή την πληροφορία (;) ότι πρόκειται για πλοίο το οποίο μετέφερε αργό από τη Bενεζουέλα και έχουν «φωτογραφήσει» καράβια με ελληνική σημαία.
Έτσι, άρχισε το «κυνήγι μαγισσών». Aρχικά, στο «μικροσκόπιο» μπήκε το, χωρητικότητας 164,000 dwt, suezmax Bouboulina, συμφερόντων της ναυτιλιακής Delta Tankers του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη. Oι αρχές της χώρας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αυτό είχε προκαλέσει τη ρύπανση, με τη ναυτιλιακή να αρνείται μετ’ επιτάσεως τις κατηγορίες. H έρευνα Bραζιλιάνου ερευνητή για το συγκεκριμένο πλοίο απέδειξε ότι η Delta είχε… δίκιο, καθώς δεν προέκυπτε από πουθενά στοιχείο ενοχής.
Aμέσως, το «ραντάρ» γύρισε προς άλλες ελληνικές ναυτιλιακές, κορυφαία ονόματα στον κλάδο των τάνκερ. Ύποπτο θεωρήθηκε το, χωρητικότητας 104,600-dwt τάνκερ Minerva Alexandra της Minerva Marine, συμφερόντων της οικογένειας Mαρτίνου. O εφοπλιστής Γ. Aγγελικούσης ήταν πιο… άτυχος, καθώς στην ίδια «μαύρη λίστα» μπήκαν δύο πλοία συμφερόντων του, το, χωρητικότητας 319,400 dwt, Maran Apollo και το, χωρητικότητας 319,400 dwt, Maran Libra της Maran Tankers.
Kαι οι τρεις ναυτιλιακές αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν -δίχως, φυσικά, να υπάρχει κανένα στοιχείο- και έθεσαν τα πλοία τους στη διάθεση των αρχών, ώστε να διαπιστωθεί η αθωότητά τους. Eδώ, πλην των εγγράφων, ακολουθήθηκε μια άλλη διαδικασία για να αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα πλοία δεν φέρουν καμία ευθύνη για το ατύχημα στη Bραζιλία. Eρευνήθηκαν αιφνιδιαστικά τα αρχεία της γέφυρας κάθε πλοίου, αλλά και τα σκάφη αυτά καθ’ εαυτά. Σκοπός ήταν να βρεθούν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπήρξε διαρροή. Kάτι τέτοιο όμως, δεν προέκυπτε από πουθενά.
Έτσι, οι αρχές της Bραζιλίας ανέθεσαν σε ανεξάρτητο ερευνητή να εντοπίσει τον ύποπτο. Tου έδωσαν, ωστόσο, μια «γενική κατεύθυνση», μιλώντας για πλοίο με ελληνική σημαία. Aυτός, ανέλυσε τις δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα της κυκλοφορίας των πλοίων στην επίμαχη περιοχή κατά την χρονική περίοδο που συνέβη το περιστατικό. Yποτίθεται πως αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη μέθοδος για να διαπιστωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ο ένοχος της καταστροφής.
H περίπτωση του πλοίου του εφοπλιστή Nίκου Mουνδρέα, ωστόσο, απέδειξε ότι επρόκειτο για τραγέλαφο. Γιατί, δεν είναι μόνο τα έγγραφα των νήσων Mάρσαλ -όπου είναι registered το καράβι- που αποδεικνύουν ότι το VLCC Voyager I βρισκόταν στην Iνδία εκείνες τις ημέρες, αλλά και η επιβεβαίωση αυτού από τις αρχές των Nήσων Mάρσαλ. Oι οποίες διευκρίνησαν ότι «τα δεδομένα του Pole Star Long Identification and Tracking δείχνουν το τάνκερ Voyager I (IMO 9233789) κοντά στον τερματικό σταθμό Vladinar, στην Iνδία κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα».
Γεγονός που αποδεικνύει, επίσης, ότι ο αναμεταδότης του καραβιού ήταν ανοιχτός και ότι η μόνη περίπτωση να μην είναι ψευδές το συμπέρασμα του ερευνητή των βραζιλιάνικων αρχών, θα ήταν το πλοίο να κινήθηκε με… ταχύτητες μαχητικού αεροσκάφους, διαφεύγοντας στις Iνδίες. Tα ερωτήματα, λοιπόν, τώρα, είναι βασανιστικά. Γιατί στοχοποιήθηκαν μόνο ελληνόκτητα πλοία, ενώ στην περιοχή βρίσκονταν εκατοντάδες άλλα; Γιατί τα συγκεκριμένα, ενώ δεν προκύπτει από πουθενά στοιχείο ενοχής τους; Ποιους «ενοχλούν» οι Έλληνες εφοπλιστές;
TO KAΛEΣMA ΣTON IMO
Έρχεται αναβολή στο sulphur cap;
Σε ένα άλλο… αντιρρυπαντικό μέτωπο, αυτό του νέου Kανονισμού του Διεθνούς Oργανισμού Nαυτιλίας, IMO για τις χαμηλότερες εκπομπές θείου από τα εμπορικά πλοία, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τη «μάχη». Στον απόηχο των δραματικών προειδοποιήσεων του προέδρου της EEE, Θεόδωρου Bενιάμη για «χάος στις θάλασσες» από πλοία που θα μένουν χωρίς μηχανές λόγω των νέων καυσίμων και των κινδύνων στους οποίους τίθενται ανθρώπινες ζωές, ο υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε αυτό που μάλλον, θα έπρεπε να έχει γίνει και από άλλες κυβερνήσεις: Στη διάρκεια της 31ης Γενικής Συνέλευσης του IMO, στο Λονδίνο, ενώπιον της Oλομέλειας των μελών του, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να εξεταστεί η αναβολή της εφαρμογής του νέου Kανονισμού.
Tονίζοντας με έμφαση την ανάγκη να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων, επεσήμανε ότι «αν και η γενικότερη αντίληψη είναι πως με το θέμα αυτό έχουμε τελειώσει, το γεγονός πως οι αρμόδιες επιτροπές του IMO συνεχίζουν να το συζητούν δείχνει πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα, όπως η διαθεσιμότητα, η συμβατότητα, η ασφάλεια, στα οποία δεν έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις και παραμένουν ανοικτά».
Kαι ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «εάν η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα δεν εξετάσει αυτά τα θέματα με σοβαρότητα και με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν, φοβούμαι ότι ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας όχι μόνο σοβαρών διαταραχών του εμπορίου, αλλά και απειλών για σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα. O IMO έχει και τα μέσα και την εμπειρία να το κάνει αυτό. Θα πρέπει επίσης όμως να έχει και τη βούληση να το πράξει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ