Alert για την ελληνική σημαία

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ “FLAG DRAIN” ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

 

Oι προειδοποιήσεις των εφοπλιστών. Tο καμπανάκι κινδύνου που έκρουσε ο Θ. Bενιάμης

 

Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου. Εξήγησε πως το ελληνικό νηολόγιο βρίσκεται «υπό πολιορκία» και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Με την κυβέρνηση να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της για το ζήτημα, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αναλάβει δράση, ώστε να μην «αιμορραγήσει» η ελληνική σημαία και να σημάνει το τέλος του “flag drain”, καθώς το ελληνικό νηολόγιο έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, μια φθίνουσα πορεία…

 

Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του πλανήτη, ο ελληνικός, είναι αναμενόμενο πως θα αποτελεί «μήλο της έριδος» για τα περισσότερα κράτη του πλανήτη. Αυτό δεν είναι νέο. Αυτό που είναι νέο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι πολλές ανταγωνιστικές σημαίες, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία των εξελίξεων σε γεωπολιτικό, οικονομικό, πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο και να μεγαλώσουν το νηολόγιό τους, πείθοντας τους Έλληνες εφοπλιστές να εγγράψουν εκεί τα πλοία τους. Η ώρα για την Ελλάδα, που είναι μια από τις κορυφαίες δυνάμεις του πλανήτη στον τομέα, να αναλάβει δράση, φαίνεται πως έχει έρθει.

 

Η «διαρροή»

 

Ο κ. Βενιάμης παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στα χρόνια που πέρασαν, με αποτέλεσμα η ναυτιλία μας να έχει κερδίσει σε επίπεδο Πολιτείας και κοινωνίας την αναμφισβήτητη αναγνώρισή της ως εθνικό κεφάλαιο, υπερκομματικού και άρα ενωτικού χαρακτήρα, με καθοριστική στρατηγική και οικονομική σημασία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν, ως συνήθως, ευθύς και ειλικρινής, χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

 

«Εκ μέρους της Πολιτείας», τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιάμης, «επείγει η λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της διαρροής πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη. Είναι θετικό ότι υπάρχει δεδηλωμένη ως προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας να καταστεί το ελληνικό νηολόγιο πάλι ανταγωνιστικό».

 

Υπάρχει, λοιπόν, διαρροή; Αυτό που περιγράφει ο κ. Βενιάμης είναι μια πραγματικότητα που γιγαντώνεται. Στον Πειραιά, στο City του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη, στην Ανατολή, όπου υπάρχουν γραφεία ναυτιλιακών εταιριών ελληνικών συμφερόντων, εμφανίζονται οι ανταγωνιστές της ελληνικής σημαίας. Πρόκειται για γραφεία ξένων νηολογίων, συνήθως μικρότερης δυναμικότητας από το ελληνικό, τα οποία επιχειρούν να φανούν ανταγωνιστικά και ελκυστικά.

 

Σχεδόν κατά κανόνα, το τελευταίο διάστημα προσεγγίζουν Έλληνες εφοπλιστές και τους προτείνουν να μεταφέρουν τους στόλους τους στα δικά τους νηολόγια. Και γιατί να το κάνει αυτό ένας εφοπλιστής; Ανάμεσα στα επιχειρήματα που παρουσιάζονται ως δέλεαρ, είναι τα χαμηλότερα τέλη από τα ελληνικά, ελάχιστη ως μηδενική γραφειοκρατεία, ελευθερία στην επιλογή σύνθεσης πληρωμάτων και άρα, μείωση του κόστους λειτουργίας κάθε πλοίου. Το να ποντάρει η ελληνική Πολιτεία μόνο στον πατριωτισμό των εφοπλιστών, ίσως να μην είναι σοφό.

 

Άλλωστε, αυτόν τον έχουν ήδη αποδείξει οι Έλληνες εφοπλιστές. Τον Φεβρουάριο η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, με συντριπτική συμμετοχή σε αριθμό πλοίων και σε ποσοστά χωρητικότητας υπέγραψε, μετά τη λήξη του πρώτου, 5ετούς διάρκειας, Συνυποσχετικού, οικειοθελούς παροχής διπλού φόρου χωρητικότητας, Νέο Συνυποσχετικό αορίστου διάρκειας με την Πολιτεία και με αντικείμενο τη φορολογική μεταχείριση των ναυτιλιακών μερισμάτων.

 

Και, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιάμης, η ελληνική ναυτιλία, παρά την αβεβαιότητα και πίεση τόσων χρόνων, συνθήκες υπό τις οποίες υποχρεώθηκε να λειτουργεί και να επιχειρεί παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με τον τόπο της, συνδράμοντας στη ζητούμενη οικονομική σταθερότητα καθώς και στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας.

 

H δύναμη

 

Σήμερα πάντως, η σημαία της χώρας μας είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια ναυτιλία. Όχι ανάλογη ωστόσο της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου. Τα ελληνικών συμφερόντων πλοία πλησιάζουν σήμερα τα 5.000 (4.936) συνολικής χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων. Από αυτά μόλις τα 720 είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο των οποίων η χωρητικότητα ανέρχεται σε 39,61 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα υπόλοιπα είναι «μοιρασμένα» σε 40 ξένα νηολόγια.

 

Και αν το ελληνικό – εθνικό νηολόγιο φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των νηολογίων με την ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο και είναι από τα ισχυρότερα της Γηραιάς Ηπείρου, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, οι οποίες τα έχουν καταφέρει καλύτερα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση βρίσκεται για το τρέχον έτος το νηολόγιο του Παναμά και ακολουθούν της Λιβερίας, των Marshall Islands, του Hong Kong , της Σιγκαπούρης, της Μάλτας, των Μπαχάμας, της Κίνας, της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

 

O εκσυγχρονισμός του εθνικού e-νηολόγιου

 

Από την πρώτη ώρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, μίλησε για το φαινόμενο του “flag drain” και κατέδειξε την άμεση και επιτακτική ανάγκη πλήρους εκσυγχρονισμού του εθνικού νηολογίου πλοίων.

 

Αναγνωρίζοντας ότι «το εθνικό νηολόγιο φθίνει συνεχώς, ενώ την ίδια ώρα ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος αναπτύσσεται» ο κ. Πλακιοτάκης έλεγε ότι «είναι εθνικά αναγκαίο να ανακοπεί άμεσα και να αναστραφεί η πτωτική πορεία του εθνικού νηολογίου πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη με δραματικές συνέπειες τόσο στην εθνική μας οικονομία, όσο και στην απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών». Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα την πλήρη ψηφιοποίηση του εθνικού νηολογίου μέσω της οποίας θα απλουστευθούν όλες οι διαδικασίες, προς όφελος και του πλοίου, αλλά και των Ελλήνων ναυτικών.

 

Η κυβέρνηση εξετάζει -σε συνεργασία με τους Έλληνες εφοπλιστές- μια σειρά μέτρων που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες, με αλλαγή του νομικού πλαισίου που υπάρχει στην Ελλάδα για τη νηολόγηση ενός πλοίου, ψηφιοποίηση των διαδικασιών κ.α. Tην ίδια ώρα στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπάρχει μία παρασκηνιακή κόντρα με θέμα την ίδρυση παράλληλου νηολογίου. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από άλλες χώρες της EE όπως η Γαλλία, η Δανία, η Nορβηγία, η Oλλανδία, η Γερμανία, η Iταλία και η Πορτογαλία.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ