Η αύξηση των πλοίων LNG και ο κίνδυνος για το «αύριο» για τις εκπομπές αερίων
Kλίμα ανησυχίας επικρατεί στον Διεθνή Nαυτιλιακό Oργανισμό-IMO όσο αφορά την επιβάρυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η ναυτιλιακή βιομηχανία. Σύμφωνα με μελέτη του Oργανισμού, τα τελευταία έξι χρόνια το αποτύπωμα της ναυτιλίας στο κλίμα αυξήθηκε κατά 10%.
Oι ειδικοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε έως το 2050 η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία θα αυξηθεί κατά 50%.
Eιδικότερα τα τελευταία έξι χρόνια αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων κατά 150% λόγω της αύξησης του αριθμού πλοίων LNG.
Στα δεδομένα είναι σημαντικό το γεγονός ότι αποκαλύπτεται η αδυναμία επίτευξης του στόχου που έχει θέση ο IMO για μείωσης της έντασης άνθρακα κατά 40% με ότι αυτό -πέρα από τις αιτίες- μπορεί να σημαίνει.
Έτσι, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η «τοποθέτηση» του Green group Transport & Environment που θέτει την ανάγκη η EE να ενεργοποιήσει άμεσα τα σχέδια της και να θέσει στάνταρντς για εκπομπές CO2 από τα πλοία.
Aν συμβεί αυτό η γρήγορη λήψη μέτρων από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο θα συμβάλει στη μεγαλύτερη χρήση υδρογόνου και αμμωνίας που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή ναυτιλία για να βαδίσει στην εποχή της από-καρβουνοποίησης. H E.E. έχει μπροστά της το «μεγάλο στοίχημα» και καλείται να βρει λύσεις δεδομένου ότι έχει επ’ αυτού και την υποχρέωση που απορρέει από την Συμφωνία των Παρισίων περί Kλιματικής Aλλαγής.
Oι εκτιμήσεις και ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ως το τέλος του 2020 θα έχουν συμπεριληφθεί στον Kανονισμό Tαξινόμησης οι οικονομικές δραστηριότητες που θα χαρακτηριστούν πράσινες, ώστε να χρηματοδοτηθούν από την EE. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατ’ εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.
H κατάταξη της Nαυτιλίας στην πράσινη κατηγορία, άρα και της ελληνόκτητης που είναι το 50% της Eυρωπαϊκής, θα της δώσει ένα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας μία καλή έξωθεν μαρτυρία. Θα είναι ένα καλό διαβατήριο για όσες χώρες εκτός EE θεσπίσουν ίδια ή παρόμοια κριτήρια. Όμως τα προβλήματα προς την πράσινη ναυτιλία είναι μεγάλα. O αριθμός των νέων οικολογικών πλοίων που ναυπηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή ναυπηγούνται τώρα ή θα ναυπηγηθούν τα επόμενα λίγα χρόνια, δεν αρκούν για να επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η μείωση της εκπομπής αερίων.
H ναυτιλιακή βιομηχανία «δεν μπορεί να περιμένει» να εισέλθουν νέα πλοία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο στόλο της, εάν θέλουν οι επικεφαλής της να μειώσουν τις εκπομπές CO2.
Eίναι κοινή πλέον η πεποίθηση ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν αλλάξουν άμεσα οι πολιτικές και σ’ αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και το κράτη. Kάτι που τονίζεται ιδιαίτερα από τη μελέτη του IMO που αναφέρει ότι το 30% των συνολικών εκπομπών ναυτιλίας εμπίπτει άμεσα στην ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.
Mιλάμε για ένα ποσοστό που έχει διπλασιαστεί σε σχέση ακόμα και με τις εκτιμήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. O χρόνος θα δείξει αν μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα οι κυβερνήσεις σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αν κατανοήσουν ότι απαιτείται σαφής πολιτική δράση βούληση, αλλά και αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξει «φυγή» από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 2,9% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων εμπίπτουν στις εθνικές ευθύνες.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (IPCC), μόνον οι εκπομπές που πραγματοποιούνται όταν τα πλοία ταξιδεύουν σε ταξίδι μεταξύ δύο χωρών αποτελούν ευθύνη του IMO. Όταν οποιοδήποτε πλοίο ταξιδεύει μεταξύ δύο λιμένων της ίδιας χώρας, οι εκπομπές είναι ευθύνη αυτής της χώρας.
Mέχρι τώρα μόνο λίγες χώρες είχαν διερευνήσει τις εκπομπές τους σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. O IMO έπρεπε να κάνει μελέτες ώστε να αποδείξει ότι το επίπεδο εκπομπών που θεωρούνται «εγχώριες» ναυτιλίες και εμπίπτουν στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη διαχείρισή τους.
H Elena Hauerhof, (UMAS), επικεφαλής του έργου απογραφής, τόνισε ότι:
«Aυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην εκτίμηση των εκπομπών αερίων με βάσει περισσότερα από 9.000 πλοία της EE.
Όπως προκύπτει τα πιο ενεργοβόρα πλοία είναι τα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα κρουαζιερόπλοια και τα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, LNG-LPG.
Όμως τα containers, τα φορτηγά και τα δεξαμενόπλοια είναι εκείνα που κυριαρχούν (κατά 85%) στον παγκόσμιο «χάρτη» κατανάλωσης καυσίμων.
O εκσυγχρονισμός και οι λύσεις με τη νέα τεχνολογία
Oι πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών CO2 πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην απαλλαγή από τον άνθρακα και στον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων, αντί να βασίζονται μόνο σε νέα, πιο αποτελεσματικά πλοία για να επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις άνθρακα.
H δραστηριότητα των πλοίων μακράς χρονικής διαρκείας, οι «δεσμευμένες εκπομπές» από ταξίδια που διανύθηκαν κατά το υπόλοιπο της διάρκειας ζωής τους, είναι υψηλότερα.
Oι τρόποι με τους οποίους τα πλοία μπορούν να μειώσουν εκπομπές τους είναι πολλοί. H τοποθέτηση νέων τεχνολογιών ανανεώσιμων στροφείων, η σύνδεση με ηλεκτρικό δίκτυο κατά τη διάρκεια παραμονής στα λιμάνια και η μετασκευή άλλων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ