Στην «χρυσή λίστα» των ναυτιλιακών εταιρειών που ξεχωρίζουν στην διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία φιγουράρουν και εκείνα των Γιάννη Αγγελικούση, Γιώργου Οικονόμου και Βίκτορα Ρέστη, σύμφωνα με την «Monocle Mediterraneo»
Γιάννης Αγγελικούσης: Angelicoussis Shipping Group
Ελέγχει το 20% του εθνικού νηολογίου
Θεωρείται από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές του πλανήτη. Ο όμιλός του διαχειρίζεται περίπου 120 πλοία και αναπτύσσεται οργανικά με ένα συνεχές και κυλιόμενο πρόγραμμα ναυπηγήσεων δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και φορτηγών.
Η Angelicoussis Shipping Group χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική σημαία και ελέγχει περισσότερο από το 20% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας ολόκληρου του υπό ελληνική σημαία στόλου. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνεργάτες της εταιρίας του είναι οι «γίγαντες» της ExxonMobil και της Sevron. Aυτή την στιγμή κατατάσσεται τέταρτος στον κόσμο εφοπλιστής λόγω του αριθμού των πλοίων που διαχειρίζεται.
Γιώργος Οικονόμου: Dryships, Cardiff Marine Ο «πρωταθλητής» του τονάζ
Ο «πρωταθλητής» του τονάζ
Ο ναυτιλιακός όμιλος του Γιώργου Οικονόμου είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά στον τομέα του ξηρού φορτίου. Ο ίδιος έχει καταφέρει να «χτίσει» τον μεγαλύτερο στόλο, 103 πλοίων από άποψη τονάζ. Το 2010 έκλεισε για την εταιρία του με κέρδη ύψους 190,4 εκατ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 1,38 δισ. δολάρια. Μετά την εξαγορά της Oceanfreight, η εισηγμένη στον Nasdaq βγαίνει πιο ενισχυμένη, αφού θα αποκτήσει έναν στόλο από έξι πλοία ξηρού φορτίου και συμβόλαια κατασκευής πέντε VLOC. Μετρ των αγοραπωλησιών, έχει υπό παραγγελία άλλα 12 πλοία χωρητικότητας 1,5 εκατ. dwt, ενώ άλλη μια επιχειρηματική του κίνηση που… τάραξε τα παγκόσμια νερά της ναυτιλίας είναι η εξαγορά της Ocean Rig.
Βίκτωρ Ρέστης: Restis Group
Με cash flow 4 δισ. δολ.
Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτιλιακού ομίλου στην Ελλάδα και με επιχειρηματική δραστηριότητα στα media, την ενέργεια, στο real estate, στη βιομηχανία τροφίμων και στον τραπεζικό κλάδο μέσω της FBBank, το όνομα της οικογένειάς του φιγουράρει στη «χρυσή λίστα» με τους πιο πλούσιους Έλληνες. Ο εφοπλιστής, με εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας.
Παράγοντες της αγοράς λένε ότι το cash flow αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι ορισμένες μόνο από τις business του Βίκτωρα Ρέστη είναι οι εξής: Ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρίας «Enterprise Shipping & Traiding.», υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια· κατέχει το 33% της ναυτιλιακής εταιρίας «Freeseas»· αγόρασε το κρουαζιερόπλοιο «Delphin Voyager», μπαίνοντας έτσι και στην κρουαζιέρα.
Αγγελικη Φραγκου: Navios Holdings
H «καπετάνισσα» που άντλησε 2,3 δισ. δολάρια από τις διεθνείς χρηματαγορές
Με καθαρά έσοδα της τάξεως των 154,1 εκατ. ευρώ το 2010, αυξημένα κατά 127% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η Navios της Αγγελικής Φράγκου ξεχωρίζει, σύμφωνα με την «Monocle Med» στο ελληνικό ναυτιλιακό «στερέωμα» για πολλούς λόγους.
Ο όμιλος αποτελείται από τρεις εισηγμένες εταιρίες και στο «τιμόνι» του βρίσκεται ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, η 46χρονη κόρη του εφοπλιστή, Νίκου Φράγκου. Μια γυναίκα-καπετάνιος, φαινόμενο σπάνιο, σύμφωνα με την ναυτιλιακή επιθεώρηση, για έναν «καθαρόαιμο» αρσενικό χώρο. Η εφοπλίστρια ανέλαβε τον έλεγχο της Navios από τότε που την εισήγαγε στον Nasdaq το 2005, μία από τις πρώτες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που «εισέβαλαν» στην αμερικανική χρηματαγορά.
Αν και επρόκειτο για ένα αμφιλεγόμενο επιχειρηματικό βήμα, το ρίσκο άξιζε τον κόπο. Από τον Ιούνιο του 2008, ο όμιλος έχει αντλήσει περισσότερα από 2,3 δισ. δολ. από τις διεθνείς χρηματαγορές. Διαχρονικά, οι ναυτιλιακές εταιρείες ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις με έναν ιδιοκτήτη και σίγουρα όταν η Αγγελική Φράγκου πήρε την απόφαση να… δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, αυτό της έδινε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
«Η επενδυτική αντίληψη για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά ειδικά από τότε που ο τομέας του ξηρού φορτίου «ανοίχτηκε» το 2004 και αυτή η αντίληψη οδηγεί σε μια συνεχή ροή κεφαλαίων για επενδύσεις σε καλές ευκαιρίες και ιδέες», όπως δηλώνει η Ελληνίδα εφοπλίστρια. Και οι τρεις εταιρίες του ομίλου μαζί ελέγχουν έναν στόλο που υπερβαίνει τα 90 πλοία.
Καθώς γνώμονας για τις ναυτιλιακές εταιρίες δεν είναι τόσο ο αριθμός των πλοίων, αλλά η ηλικία και η ποιότητά τους, ο στόλος της Navios συγκριτικά με άλλους είναι καινούριος. Ο μέσος όρος της Navios Partners είναι τα 4,9 έτη σε σχέση με τα 25 έτη που κυμαίνεται ο μέσος όρος για το 20,7% του παγκόσμιου στόλου.
Οι εφοπλιστές έφεραν 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Oι 4 εταιρίες με το μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό και τονάζ, που κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή
Οι «καπετάνιοι» της Μεσογειακής ναυτιλίας παραμένουν οι πιο ισχυροί παίκτες των ανοιχτών θαλασσών. Σύμφωνα με έρευνα της παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακής επιθεώρησης, «Monocle Mediterraneo», οι Έλληνες εφοπλιστές αποτελούν κυρίαρχη δύναμη στην διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, ελέγχοντας περίπου το 18% του παγκόσμιου στόλου της.
Παρά την συνεχή «απειλή» από ιδιοκτήτες, ναυλομεσίτες και κατασκευαστές πλοίων της Μέσης Ανατολής και κόντρα στην οικονομική κρίση που έχει επιφέρει πλήγμα και στον συγκεκριμένο κλάδο, μόνο ο τομέας της ναυτιλίας απέφερε στην Ελλάδα έσοδα 15 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά.
Την ίδια ώρα συγκριτικά, ο τουρισμός που θεωρείται επίσης μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε μόλις 9,6 δισ. ευρώ. Αλλά και στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου του τρέχοντος έτους, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην χώρα μας ανήλθε στα 5, 64 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 31,1% αυξήθηκε η χωρητικότητα του υπό ελληνική σημαία στόλου μέσα στην τελευταία πενταετία, φτάνοντας τους 41,4 εκατ. κόρους από 31,5 εκατ. κόρους το 2006.
Η «Monocle Mediterraneo» ξεχωρίζει μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα ονόματα που πρωταγωνιστούν στις θάλασσες της Μεσογείου και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών είναι η Αγγελική Φράγκου, ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο Γιώργος Οικονόμου, ο Βίκτωρ Ρέστης, αλλά και διεθνείς κολοσσοί, όπως η ελβετική MCS (η οποία πρωταγωνιστεί και στην Ελλάδα λόγω της δραστηριότητάς της στο λιμάνι του Πειραιά), η τουρκική Arkas Holding και η γαλλική CMA CGM.
Ελέγχουν 11,2% της εταιρίας του
Oι Kαναδοί εισβάλλουν στην Genco του Π. Γεωργιόπουλου
Η τρίτη επιθετική «επιδρομή» των Καναδών της Nevada Capital Corp, αυξάνοντας το μετοχικό τους ποσοστό στην Genco Shipping & Trading’ s στο 11,12% σε λιγότερο από έναν μήνα έχει επιφέρει προβληματισμό στον Πήτερ Γεωργιόπουλο και διχασμό στους αναλυτές.
Η καναδική εταιρία αγόρασε ένα πακέτο μετοχών, αξίας 3,5 εκατ. δολαρίων την περασμένη βδομάδα, την ώρα που το ποσοστό του Έλληνα εφοπλιστή ανέρχεται κοντά στο 12,5% πλέον. Και αυτό μετά την κίνησή του να ενεχυριάσει 3,65 εκατ. μετοχές της Genco και μερικές ακόμη από τις ναυτιλιακές του επενδύσεις ως εγγύηση για δάνειο που έλαβε στα τέλη Αυγούστου από την εταιρία Leveret International του Δημήτρη Μελισσανίδη, ύψους 20 εκατ. δολαρίων.
Οι Καναδοί με δέλεαρ την αξία των μετοχών είχαν επιδοθεί στο… κυνήγι εξαγοράς τους και άλλες δύο φορές. Αρχικά αγόρασαν 3 εκατ. μετοχές και εν συνεχεία 500.000 επιπλέον. Ναυτιλιακοί κύκλοι σχολιάζουν πως λίγο ακόμη και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, Πήτερ Γεωργιόπουλος θα βρεθεί χωρίς… εταιρία, ενώ άλλοι μιλούν για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Genco από τους Καναδούς, οι οποίοι την «βλέπουν» ως χρυσή ευκαιρία για νέες επενδύσεις.
Και όλα αυτά συμβαίνουν μετά από μια μακρά περίοδο που ο Ελληνοαμερικανός εφοπλιστής «κολυμπά» στην… δίνη της θαλασσοταραχής της οικονομικής κρίσης που του δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στην έτερη εταιρία του, την Genmar, που δραστηριοποιείται στα τάνκερ.
Οι προσπάθειές του για «τονωτικές ενέσεις» στα κεφάλαια της ναυτιλιακής εταιρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη συνεχίζονται. Γιατί μπορεί στις αρχές Απριλίου να κατάφερε να πάρει μια «ανάσα» με το fund Oaktree Capital να του δίνει… χείρα βοηθείας, αποκτώντας το 20% της εισηγμένης, αποφέροντάς του 200 εκατ. δολ. σε μετρητά, όμως «αγκάθι» συνεχίζουν να αποτελούν οι υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια.
Εδώ και μήνες ο Πήτερ Γεωργιόπουλος βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων και οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει σχεδόν με δύο τραπεζικά ιδρύματα για ποσό 210 εκατ. δολαρίων και 500 εκατ. δολ.
Εκτός από τα 750 εκατ. δολ. που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει, έχει ακόμη ένα δάνειο 372 εκατ. δολ. που έλαβε την προηγούμενη χρονιά, χρηματοδοτική πίστωση ύψους 50 εκατ. δολαρίων που λήγει εντός του έτους, μια έκδοση 300 εκατ. δολ. που λήγει μέσα στην επόμενη εξαετία και ακόμη 695 εκατ. δολ. που λήγουν τον επόμενο χρόνο. Στις αρχές Μάρτη προκειμένου να βρει λύση «αιμοδότησης» των ταμείων του είχε αναζητήσει «σωσίβιο» και στον εφοπλιστή Κώστα Φωστηρόπουλο.
Η διοίκηση της Genmar είχε προτείνει στην Almi Tankers να δώσει τα 5 από τα 10 νεότευκτα τάνκερ suezmax που κατασκευάζει έναντι μετοχών στην εισηγμένη του Γεωργιόπουλου, όμως, η απάντηση ήταν αρνητική.