Εισήγηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΟΛΠ «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά»:
“Όπως αλλάζει η Αττική αλλάζει και ο Πειραιάς. Το ερώτημα είναι αν θα αναπτυχθεί απλά σαν λιμάνι της Αθήνας ή θα διατηρήσει την σαφή και διακριτή του ταυτότητα. Αν θα αναπτυχθεί ως χώρος μετάβασης ή θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τον πολιτιστικό του πλούτο για να γίνει προορισμός.
Η ποιότητα ζωής αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης του Πειραιά εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση αυτής της κυβέρνησης να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Η «Πολιτιστική Ακτή», την οποία εμπνεύστηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π., ο Γιώργος Ανωμερίτης, είναι ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης που εγγράφεται σε αυτήν ακριβώς τη λογική:
Επιδιώκει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, ώστε αυτός να ξαναγίνει από σημείο μετάβασης, που είναι σήμερα, σημείο αναφοράς.
Πώς θα γίνει αυτό;
1. Αναδεικνύοντας τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του.
2. Αναπτύσσοντας την «γειτονιά των Μουσείων» όπου θα αναδείξουμε τόσο την κληρονομιά του Πειραιά όσο και την νέα δημιουργία που αναπτύσσεται.
3. Και κυρίως παραδίδοντας τους περιβάλλοντες ζωτικούς χώρους στους πολίτες με την δημιουργία του μεγάλου περίπατου και την δημιουργία χώρων πρασίνου.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα καταφέρουμε και να κάνουμε την ζωή των Πειραιωτών πιο όμορφη. Και θα αναδείξουμε τον Πειραιά ως προορισμό. Σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ο Πειραιάς θα μπορέσει να προσελκύσει τους δικούς του επισκέπτες.
Η ανάδειξη του Πειραιά, μπορεί και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργήσει και διαχρονικές συνθήκες ανάπτυξης, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού ή του εμπορίου αλλά και για ευρύτερες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης: στους χώρους της Πολιτιστικής Ακτής θα δημιουργηθούν studios για νέους καλλιτέχνες, ενώ θα υπάρχουν και οι υποδομές για εκθέσεις, κινηματογραφικά γυρίσματα και φωτογραφήσεις.
Εξυπακούεται βέβαια ότι για να πετύχει αυτή η μεγάλη παρέμβαση, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να την αγκαλιάσει. Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια μεγάλη συμμαχία για τον Πειραιά στην οποία να συμμετέχουν Υπουργεία, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικούς φορείς, απλοί πολίτες. Χωρίς τους πολίτες κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει. Αλλά τα σημάδια είναι πολύ θετικά.
Βρέθηκα πρόσφατα στην επιχείρηση καθαρισμού των Κονώνειου Τείχους, άλλο ένα σημαντικό έργο που γίνεται στην περιοχή, και είδα ανθρώπους κάθε ηλικίας να συμμετέχουν με ενθουσιασμό στη διαδικασία. Ήταν ένα σπουδαίο δείγμα του πώς μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις πρωτοβουλίες όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
Η Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο αστικής ανάπλασης και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έργα Πολιτισμού που γίνονται στον Πειραιά – την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, την αποκατάσταση της Ηετιώνειας Πύλης, τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου των Αστικών Πυλών – αλλά και όλα όσα υλοποιούν συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Θαλασσίων Υποθέσεων) αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία.
Υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο για την αναβάθμιση του Πειραιά, το οποίο καθένας μας, από τη θέση του και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, υπηρετεί, ώστε να ξαναγίνει ο Πειραιάς Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού, όπως του αξίζει.
Διαβάστε επίσης: Παρουσιάστηκε το “masterplan” για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά