Ανυποχώρητοι είναι για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες καθώς τελικά αποφάσισαν την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργίας την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ συνεδρίασε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας και το μεσημέρι κατέληξε ότι οι ναυτεργάτες θα «δέσουν» τα πλοία όπως ακριβώς είχαν αποφασίσει εξ΄αρχής και πριν τις άκαρπες διαπραγματεύσεις τους με μέλη της κυβέρνησης.
Τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί και το δημόσιο συμφέρον θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την Κυριακή των Βαϊων.
Το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη με την ΠΝΟ διεξήχθη σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα ενώ με εντάσεις πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα σύσκεψη εκπροσώπων ναυτεργατικών σωματείων στην «έδρα» της Ομοσπονδίας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι ορισμένοι εκπρόσωποι δεν προσήλθαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη ενώ άλλοι πήγαν στην έναρξη και αμέσως μετά αποχώρησαν. Πάντως οι συμμετέχοντες σε αυτή αποχώρησαν λέγοντας πως η απεργία θα γίνει κανονικά ενώ κάποιοι θα μετέβαιναν αμέσως μετά στα γραφεία ναυτεργατικών σωματείων για να οργανώσουν όπως έλεγαν την κινητοποίηση.
Εν τω μεταξύ η υπουργός Ανάπτυξης μετά την συνάντηση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο και επέρριψε ευθύνες για το επαπειλούμενο αδιέξοδο σε συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Κατήγγειλε ότι έχουν προειλημμένες αποφάσεις και άκαμπτη στάση, ενώ σημείωσε ότι έφθασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ευθείες απειλές για την τουριστική κίνηση, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. «Οι απειλές αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν» τόνισε η υπουργός ανάπτυξης.
Αίσθηση προκάλεσε ανακοίνωση που εξέδωσαν εννέα ναυτεργατικά σωματεία τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Δευτέρας στην οποία καταγγέλλουν ότι ναυτικοί – μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στην αίθουσα όπου επρόκειτο να συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεδρίασης ενώ «επέβαλαν τις θέσεις τους και τον τρόπο συζήτησης». Υπενθυμίζεται πως και την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής η απόφαση, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές ναυτικοί, ελήφθη τελικά δια βοής και όχι με ψηφοφορία, λόγω της παρουσίας ναυτικών – μελών του ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Μετά την συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ με τους Υπουργούς ΥΠΑΑΝ και Εργασίας κυρία Α. Διαμαντοπούλου και κύριο Γ. Κουτρουμάνη, την 08 Απριλίου 2012, δια να επανασυζητηθούν τα εύλογα δίκαια αιτήματα της ΠΝΟ, συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του σύνολου των συνανθρώπων μας, απεφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να επανασυζητήσει και να επαναεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρόλη την απόσταση που μας χωρίζει από την ρεαλιστική λύση των αιτημάτων».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ εισέβαλαν στον χώρο της συνεδρίασης, ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα την βίαιη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση».
Τα εννέα σωματεία σημειώνουν ακόμα πως: «Διακατεχόμενοι από υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη που εκπροσωπούμε, θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή μελών μιας παρατάξεως στο χώρο όπου ελάμβανε μέρος η συνεδρίαση, για να μας επιβάλλουν «δημοκρατικά» τις θέσεις τους και τον τρόπο της συζητήσεως».
Την ανακοίνωση «υπογράφουν» τα εννέα ναυτεργατικά σωματεία: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Μ.Ε.Κ. Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Ραδιοτηλεγραφητών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν. , Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν και Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ Ε.Ν.
Επίσης ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη την Παρασκευή η τελευταία απόφαση της ΠΝΟ για να πραγματοποιηθεί τελικά η 48ωρη απεργία έγινε αντικείμενο έντονου διαλόγου μεταξύ της Α. Διαμαντοπούλου και εκπροσώπων των ναυτεργατών κατά την συνάντηση.
Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και ο Γ.Κουτρουμάνης κάλεσαν την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί το συμφέρον των 200.000 ναυτικών ενώ τους ξεκαθάρισαν ότι από την τελική τους απόφαση εξαρτώνται δυο εκατομμύρια πολίτες. Οι ναυτικοί έχουν προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους, όπως είναι οι ξενοδόχοι, οι νησιώτες, οι αγρότες, τόνισαν οι υπουργοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταφορών Μάκη Βορίδη, Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί.
»Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό ενόψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς.
»Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 9 Απριλίου 2012, 09:09