Έληξε, στις 3 μ.μ. της Δευτέρας, η κινητοποίηση στην οποία προχώρησε ο σύλλογος εργαζομένων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου πραγματοποίησε καταλήψεις στα γραφεία της διοίκησης στον 1ο όροφο καθώς επίσης στα γραφεία του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αθανασίου Μπούσιου, στον 5ο όροφο.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου με τον κ. Μπούσιο και εκπροσώπους του υπουργού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνάντηση παρουσιάστηκαν πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τους 12 υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα και προέρχονταν κυρίως από την Εστία Ναυτικών. Ακολούθησε επανεξέταση των φακέλων και τελικά έγιναν δεκτά όσα προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι η λίστα των υπαλλήλων που θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ξεπερνά τα 10 άτομα με αποτέλεσμα να εμπίπτουν στις διατάξεις για εξαίρεση από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τηρούν στάση αναμονής, όπως λένε, για να δουν εάν τελικά θα υλοποιηθεί η απόφαση που ελήφθη, και το πρωί της Τρίτης θα εξετάσουν την περαιτέρω στάση τους. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των εργαζομένων Σπ. Στρομπούλας προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει διαβούλευση με τους εργαζόμενους, τότε, αφού συνεδριάσουν οι πολιτικοί υπάλληλοι εκ νέου αύριο Τρίτη, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε διαρκή κατάληψη στους χώρους του κτηρίου.
Όπως κατήγγειλε ο κ. Στρομπούλας, το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ότι έχουν σταλεί στοιχεία για τουλάχιστον δώδεκα πολιτικούς υπαλλήλους, προκειμένου αυτοί να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα δεν υπήρχε κανένα θέμα για κανέναν συνάδελφο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το Σάββατο το απόγευμα πληροφορήθηκαν ότι η διευθύντρια προσωπικού μαζί με τον γενικό γραμματέα απέστειλαν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν τα ονόματα.
Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, σημείωσε, έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των φακέλων των εργαζομένων, ούτε τα αντικειμενικά κριτήρια που θεσπίζονται από τον νόμο και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας, ουσιαστικά, προχώρησε σε μια υποκειμενική ερμηνεία του νόμου με στόχο να μειώσει το προσωπικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου -ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα μαζί τους- εμφανίστηκε διατεθειμένος, εάν εκείνοι έχουν κάποια νομική ερμηνεία για τον νόμο με διασταλτικό ή περισσότερο ευνοϊκό χαρακτήρα, να την παρουσιάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, που είναι και υπεύθυνο για την εφαρμογή του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των πολιτικών υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή του τονίζει το εξής:
«Οταν ακόμα και οι πιο κατηγορηματικές και δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ενός υπουργού αποδεικνύονται τόσο αναξιόπιστες, αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, παρά μόνο αδιαφανή κέντρα εξουσίας».
Και πρόσθεσε: «Ο κ. Μουσουρούλης, ενώ μόλις την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο απολύσεων δήλωνε ότι “στο υπουργείο το πολιτικό προσωπικό δεν έχει να φοβάται τίποτα”, το Σάββατο οι υπηρεσίες του υπουργείου του δήλωσαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι δώδεκα υπάλληλοι εμπίπτουν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας».