Περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού πρώτα όμως ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να παρουσιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών και των μαρινών.
Τις τεχνικές λεπτομέρειες, αναφορικά με το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών και των μαρινών, παρουσίασε σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό που πρόκειται να ξεκαθαρίσει από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο τρόπος της αξιοποίησης, δηλαδή, αν αυτός θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση δραστηριοτήτων ή και τα δύο μαζί.
Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές του ελληνικού Δημοσίου από τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων το Νοέμβριο του 2012 μεταβιβάστηκαν οι μετοχές κατά 100% των 10 ανώνυμων εταιρειών οργανισμών λιμένων (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας).
Στο επίσημο μετοχολόγιο του ΧΑΑ, σήμερα, ως κύριος μέτοχος στις ΟΛΠ και ΟΛΘ εμφανίζεται το ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστά 74,138% και 74,268%. Στις υπόλοιπες 10 ανώνυμες εταιρείες οργανισμών λιμένων το ελληνικό Δημόσιο κατείχε έως σήμερα τη μία και μοναδική μετοχή που αντιπροσώπευε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εταιρείας.
Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης διαχείρισης των δικαιωμάτων των λιμανιών και των μαρινών (πέραν των 12 μεγάλων λιμανιών που έχουν τη νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και των αντίστοιχων μαρίνων τους).