Δυνατό «χαρτί» αποτελεί για την Ελλάδα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο «πρέπει να γίνει το κύριο σημείο εισόδου εμπορευμάτων για όλη την περιοχή των Βαλκανίων», σύμφωνα με τον Ζαν- Μαρκ Πέτερσμιτ, γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με αρμοδιότητα την περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Πέτερσμιτ είπε πως βασικός στόχος της EBRD – η οποία έχει διαθέσει 2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία 22 χρόνια – είναι να φέρει τις χώρες των Βαλκανίων κοντά, δεδομένου ότι η κατακερματισμένη αγορά τους δεν συνιστά πλέον ιδιαίτερο δέλεαρ για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομών διασύνδεσης, όπως οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και ηλεκτρονικών διασυνδέσεων, πεδία στα οποία η Βόρεια Ελλάδα και οι επιχειρηματίες της περιοχής μπορούν να διαδραματίσουν, κατά τον κ. Πέτερσμιτ, σημαντικό ρόλο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της περιοχής των 34 κρατών, όπου χρηματοδοτούμε projects, βρίσκεται στην πόρτα της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες της EBRD για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2013 είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, η προώθηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και η στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
«Αυτή τη στιγμή, λόγω της κρίσης, οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ψάξετε τις ευκαιρίες κι αλλού […] Η EBRD, εκ του ρόλου της, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους, αλλά μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτές που γίνονται από ελληνικές επιχειρήσεις [κυρίως σε Βαλκάνια και Β. Αφρική]. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ», είπε ο κ. Πέτερσμιτ, απευθυνόμενος σε κοινό 23 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.