Οι Ελληνες το 1960 ήταν πρωτοπόροι στην κρουαζιέρα, καθώς είχαν φτάσει μέχρι τη Σκανδιναβία, το Νόρθ Kέιπ και την Αλάσκα. Υπήρχαν ελληνικά κρουαζιερόπλοια με ελληνικά πληρώματα.
Σήμερα, έχουν μείνει μόνο τρία κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία. Πρόκειται για τα “Calypso”, “Cristal” και “Τhe emerald” της εταιρείας «Louis».
Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο μονομελές πλημμελειοδικείο Πειραιά η υπόθεση της οικονομικής διαφοράς που έχει με το ΝΑΤ η εταιρεία «Λούης», κυπριακών συμφερόντων, η οποία έχει γραφεία σε Αθήνα και Πειραιά και σήμερα απασχολεί περίπου 1.000 Ελληνες ναυτικούς.
Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν έχει αποδεχθεί έως σήμερα την ισχύ του νόμου 3409/2005 (που ορίζει ότι για όποιο πλοίο άνω των 1.500 κόρων εκτελεί περιηγητικούς πλόες και ναυτολογεί Ελληνες ναυτικούς δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές) με αποτέλεσμα να κινηθεί δικαστικά εναντίον του ομίλου, διεκδικώντας περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες, ο διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα Γιώργος Κουμπενάς με δήλωσή του και επικαλούμενος το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την άρση του καμποτάζ, έκανε λόγο για αλλαγή της ελληνικής σημαίας στα τρία κρουαζιερόπλοια της εταιρείας.
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης με δήλωσή του χθες τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα για υποστολή της ελληνικής σημαίας και μάλιστα πρόσθεσε πως προχθές συναντήθηκε στο γραφείο του με τον ιδιοκτήτη Κ.Λοΐζο ο οποίος του έθεσε το θέμα που αντιμετωπίζει η εταιρεία του με το ΝΑΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού με σημερινή ανακοίνωσή του ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η ελληνική σημαία και τα ελληνικά πληρώματα.
“Ο κλάδος των θαλαμηπόλων είναι ο άμεσα θιγόμενος, αφού σε κάθε πλοίο ναυτολογούνται περί τους 45 θαλαμηπόλους, δηλαδή το 50% της σύνθεσης του πληρώματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό από τον οποίο ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ελληνική σημαία και η εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών, ζητεί με ανακοίνωσή της και Πανελλήνια Ενωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού.
«LOUIS HELLENIC CRUISES»: « Επιβάλλεται η αλλαγή σημαίας»
«Η αλλαγή σημαίας επιβάλλεται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας μας στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα», τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων LOUIS HELLENIC CRUISES.
Η εταιρεία επιβεβαιώνει τη συνάντηση με τον υπουργό Θαλασσίων υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, τονίζοντας ότι ο υπουργός έδειξε πλήρη κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα της εταιρείας με το ΝΑΤ εδώ και έξι, περίπου, χρόνια.
Τονίζει μάλιστα ότι συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές το θέμα να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων για το θέμα της αλλαγής της σημαίας στα πλοία υπό τη διαχείριση της LOUIS HELLENIC CRUISES, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο Υπουργός ΘΥΝΑΛ κος Γιάννης Διαμαντίδης, έδειξε πλήρη κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα του ΝΑΤ που ταλανίζει την εταιρεία εδώ και έξι περίπου χρόνια. Πρότεινε και συμφωνήσαμε το ζήτημα να παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ήταν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φορείς της Πολιτείας έδειξαν τέτοιο ζήλο και ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος αυτού.
Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα από το 2005 τη στήριξή μας στην Ελληνική σημαία, καθώς η εταιρεία μας ήταν αυτή που ουσιαστικά αναβίωσε την Ελληνική κρουαζιέρα και συνεισέφερε στην Ελληνική οικονομία άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια – με αποκορύφωμα τη χρονιά που πέρασε – καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ανταγωνισμό που λειτουργεί υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, οι οποίες παρέχουν στα κρουαζιερόπλοια υπό ξένη σημαία σημαντικά πλεονεκτήματα και καθιστούν το έργο μας ολοένα και πιο δύσκολο. Ενόψει αυτών, η αλλαγή σημαίας επιβάλλεται προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παρουσίας μας στο χώρο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, στον Ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία.
Η εταιρεία μας εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες των Ελλήνων ναυτικών και θα συνεχίσει να τους εμπιστεύεται κάτω από οποιαδήποτε σημαία, για αυτό και δεν αποκλείει την επανεξέταση του θέματος, μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές προϋποθέσεις».
Γ. Διαμαντίδης: «Είχαμε συμφωνήσει να περιμένει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου»
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της LOUIS να αποσύρει τα κρουαζιερόπλοιά της από την ελληνική σημαία, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, κος Γιάννης Διαμαντίδης απάντησε ότι στην μεταξύ τους συνάντηση η εταιρεία του είχε δηλώσει ότι θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κάτι που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Διαμαντίδη:
«Ο Πρόεδρος της Εταιρίας LOUIS HELLENIC CRUISES μετά την πρώτη συνάντησή μας τον Οκτώβριο του 2010, είχε και δεύτερη συνάντηση μαζί μου την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, όπου με παρακάλεσε να βρεθεί λύση με το πρόβλημα της Εταιρίας του, που προέκυψε από την άρνησή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στο ΝΑΤ, θέμα το οποίο βρίσκεται ήδη στα ποινικά δικαστήρια.
Αφού άκουσα με προσοχή τις θέσεις της εταιρίας, πρότεινα να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό θερμά. Εκ των υστέρων όμως απεδείχθη ότι η εν λόγω Εταιρία είχε ήδη πάρει απόφαση υποστολής της ελληνικής σημαίας από τα κρουαζιερόπλοιά της, εξαπατώντας το Υπουργείο, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει πως θα περιμένει την απόφαση του ΝΣΚ, προκειμένου να αποφασίσει για τη μελλοντική της στάση.
Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό, το ΥΘΥΝΑΛ προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ενέργειες, ώστε πολύ σύντομα, ακόμη και μέσα στο 2011, τα λιμάνια και οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν την κρουαζιέρα, αλλά και ολόκληρη η χώρα να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Θεωρώντας ότι η ελληνική σημαία δεν είναι «σημαία ευκαιρίας», αλλά ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας σε όλες τις θάλασσες, το ΥΘΥΝΑΛ θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τόσο την ελληνική σημαία όσο και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ελλήνων ναυτικών. Η προάσπιση των Ταμείων μας που είναι ο μόχθος των εργαζομένων στη θάλασσα δεν διαπραγματεύεται. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Υπουργός ούτε εκβιάζονται, ούτε απειλούνται. Γνώμονάς μας είναι το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της παράταξης εκείνης που οδήγησε τη χώρα σε υπανάπτυξη και χρεοκοπία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν μιλάνε. Εμφανίζονται αμετανόητοι. Κύριος στόχος της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και αυτό θα το πετύχουμε για το καλό της πατρίδας μας, είτε τους αρέσει είτε όχι.»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου, 17:27
Διαβάστε επίσης: Δικαστική διαμάχη της εταιρείας Louis με ΝΑΤ