Η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει άμεσα η αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, χωρίς χρονοκαθυστερήσεις, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Μυτιλήνη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Προτεραιότητά μας και σημείο που δίνουμε έμφαση, είναι η εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, την περασμένη Τετάρτη, είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ναυτιλίας, στον οποίο ανέθεσε να καταρτίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση του λιμανιού το οποίο, πριν ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, θα εγκριθεί και από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, μετά την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιου Σταυρίδη και τη μεγάλη δυστοκία που παρατηρήθηκε στη λήψη σχετικής απόφασης, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού ανάμεσα στον ΟΛΠ και τον ΣΕΠ (COSCO), ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χωρίς καθυστερήσεις.
Σημειώνεται ότι η COSCO έχει δεσμευθεί μέσω του τέως επικεφαλής της, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ότι ο κινεζικός κολοσσός ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σε διαγωνισμό για το λιμάνι του Πειραιά.
Αν και επισήμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό κατά πόσον η στρατηγική αξιοποίησης του ΟΛΠ θα γίνει με πώληση μετοχών ή παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο «κύβος ερρίφθη» για πλήρη πώληση μετοχών, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, κάτι που επιθυμούν και οι υποψήφιοι επενδυτές.
Το υπουργείο προσδοκά από τους υποψήφιους επενδυτές όχι μόνο εγγυήσεις σε ρευστότητα, αλλά και επενδύσεις που θα ενισχύσουν επιπλέον την απασχόληση.