“Η ναυτιλία των ελλήνων δεν ζητά τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από το να παραμείνει συνδεδεμένη παραγωγικά με την πατρίδα, αλλά και απερίσπαστη στη δύσκολη καθημερινή της προσπάθεια ανά τον κόσμο”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) Θεόδωρος Βενιάμης στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης.
Ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική δυσμενή οικονομική συγκυρία και στον ρόλο της ναυτιλίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το οικονομικό περιβάλλον μεταβατικό.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. είπε ότι το 2010 ήταν έτος που δεν επέτρεπε εφησυχασμό και δεν δικαιολογούσε εντυπωσιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αφού λόγω της συστολής της παραγωγής και της μείωσης της θαλάσσιας διακίνησης του εμπορίου κατά 350 εκατομμύρια τόνους ήταν λογικό να επηρεάσουν “ψυχολογικά” τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
Ο κ. Βενιάμης επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις υποχώρησης της διεθνούς κρίσης που αρχίζουν να γίνονται ορατές, σε συνδυασμό με την ανθεκτική ανάπτυξη της Κίνας, της Ινδίας και γενικότερα της ΝΑ Ασίας κατά την προσεχή δεκαετία.
Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό και ασταθές περιβάλλον, συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, η ναυτιλία των Ελλήνων κατόρθωσε να διατηρήσει τη δύναμή της, να συνεχίσει την ανανέωση του στόλου της και να ενισχύσει το εθνικό νηολόγιο.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία προσδοκά πάντα την ανασύσταση του ιστορικού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στα καθήκοντα της άσκησης ενιαίας εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, μέσα και έξω από τα όρια της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της ναυτιλίας όπως είναι αυτό της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα και της ναυτικής εκπαίδευσης.
Τέλος, χαρακτήρισε θετικό το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση της Ένωσης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στις συνεργασίες με τους αρμόδιους υπουργούς. Η εκδηλωθείσα πολιτική βούληση, κατέληξε, για τη δημιουργία του Ναυτιλιακού Κέντρου, της ανάπτυξης του πρώτου λιμανιού της χώρας και της αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, δικαιολογούν την προσδοκία ότι η ναυτιλία θα έχει την στήριξη της πολιτείας.