Προληπτικό μέτρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή των νησιωτών, χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, το άρθρο 26 για «πλοίο ασφαλείας» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση, στο πρόγραμμα «Διαύγεια».
Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να ακυρώσει το δικαίωμα της απεργίας των ναυτικών και εξειδικεύεται ανά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω διακοπής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι το θέμα για πλοίο ασφαλείας τέθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη, αλλά τελικά δεν ψηφίσθηκε.
Πρόταση για πλοίο ασφαλείας είχε θέσει τότε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ζητούσε την εξασφάλιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνοχή της χώρας και την εν γένει προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Όπως μάλιστα τόνιζαν τότε, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αλλά μια «γέφυρα» εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών.
Η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για φασιστικής έμπνευσης διατάξεις που κατακρεουργούν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας των ναυτεργατών και θέτουν σε μόνιμη και διαρκή πολιτική επιστράτευση τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων».
Καταγγέλλει επίσης ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και «συγχωνεύονται σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ο Οίκος Ναύτη και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ενώ αλλάζει και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νέου φορέα, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ναυτεργατών».