Απόσυρση 12 δισ. δολ. Από τα Χρηματιστήριά τους
Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για τις αναδυόμενες αγορές, δηλώνει ο Mark Mobius, της Templeton Emerging Markets Group, παρότι οι μετοχές τους βυθίστηκαν στα χαμηλά πέντε μηνών και τα νομίσματά τους κατρακύλησαν.
«Το αρνητικό κλίμα επιμένει, επομένως θα πρέπει να περιμένετε πολλές πωλήσεις ακόμα», είπε ο Mobius, που διαχειρίζεται 50 δισ. δολάρια ως εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton και θεωρείται «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών. «Σε αυτό το στάδιο, κοιτάζουμε αλλά δεν αγοράζουμε. Οι τιμές μπορούν να πέσουν περαιτέρω ή και να χρειαστεί ακόμα καιρός για να σταθεροποιηθούν».
Ο Mobius επενδύει στις αναδυόμενες εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί έναν παραδοσιακό υπερασπιστή τους. Και όμως, οι απόψεις του σε αυτή τη φάση έρχονται σε αντίθεση με τα όσα λέει ένας άλλος «γκουρού» των αγορών αυτών, ο Jim O’ Neill.
Ο «πατέρας» του όρου BRIC (που αναφέρεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του αύριο, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), είπε πριν από λίγες ημέρες ότι το ξεπούλημα στις αναδυόμενες συνιστά μια ευκαιρία αγορών. Πραγματικά, ο MSCI Emerging Markets Index εμφανίζει το μεγαλύτερο discount των τελευταίων πέντε ετών έναντι του MSCI World Index των ανεπτυγμένων αγορών.
Οι επενδύσεις των αναδυομένων επλήγησαν σημαντικά από τις ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και τη μείωση του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Fed. Οι επενδυτές απέσυραν τουλάχιστον 12 δισ. δολάρια από funds που επενδύουν στα αναδυόμενα χρηματιστήρια τις δύο τελευταίες εβδομάδες, στις μεγαλύτερες εκροές από τον Ιανουάριο του 2008. Από τις αρχές του έτους, τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν χάσει κεφαλαιοποίηση συνολικού ύψους 2 τρισ. δολαρίων.
«Κατά πάσα πιθανότητα πλησιάζουμε σε μια καλή ευκαιρία να αγοράσει κανείς κάποια από αυτά τα πράγματα, παρά να πάρει μέρος στον πανικό», είχε πει ο O’ Neill, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset.