Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η… συγκομιδή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως αυτή εμφανίζεται στους στατιστικούς δείκτες για το 2013, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Στις σημαντικές επιτυχίες της συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που διέπραταν απάτες σε βάρος Τραπεζικών καταστημάτων, που ενέχονταν σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και ιδιοποιούνταν περιουσιακά στοιχεία θανόντων ατόμων, καθώς και εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
Επίσης, συγκαταλέγεται η οργάνωση και υλοποίηση εκτεταμένων αστυνομικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η σύλληψη εμπλεκόμενων σε ηλεκτρονικές απάτες, η ταυτοποίηση και σύλληψη δραστών για εγκληματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης (social media), καθώς και ο εντοπισμός και η περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία.
Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη διαχείριση και αποτροπή 142 περιπτώσεων αυτοκτονίας από άτομα που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέσω του διαδικτύου.
Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν 160 έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε 56 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 36 αφορούσαν φοροδιαφυγή, ενώ περαιώθηκαν 8 δικογραφίες ακόμα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν 800 έλεγχοι σε εταιρείες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προέκυψαν 585 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων για τρεις περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ διαπιστώθηκαν 64 παραβάσεις σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία.
Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν 1.499 έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα όπως ενεχυροδανειστήρια, εμπορίας παλαιών μετάλλων (scrap) κ.λπ., ενώ σχηματίσθηκαν 240 δικογραφίες, σε τριάντα από τις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Περαιώθηκαν ακόμα 19 δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Επιπρόσθετα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά 3.072 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο, που ανέρχονται στα 9,947 δισ. ευρώ περίπου.
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε ακόμα 443 υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων διευθετήθηκαν βεβαιωμένα χρέη συνολικού ύψους περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ.
Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν πέντε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμπλέκονταν:
– Στην αποθήκευση, αποχρωματισμό και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου
– Στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
– Σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είχαν αποβιώσει
– Σε απάτη μέσω Η/Υ σε βάρος Ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος
– Σε παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.)
Επιπρόσθετα, εξιχνιάστηκαν 16 σημαντικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, που αφορούν στα εξής:
– Συστηματικές αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από μηχανήματα ανάληψης χρηματικών ποσών (ATM) με τη χρήση ύποπτων πιστωτικών καρτών
– Φοροδιαφυγή σε χώρο εστίασης με τη μέθοδο επανέκδοσης αποδείξεων κλώνων
– Παραβάσεις διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχετικά με παράνομη αναπαραγωγή συγγραμμάτων, βιβλίων σε ψηφιακή και έντυπη μορφή
– Υπόθεση ληστείας κατ΄ εξακολούθηση από δράστιδα που προσέγγιζε άνδρες μέσω διαδικτύου
– Απόπειρα υφαρπαγής οικονομικής επιχορήγησης μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος
– Περιπτώσεις παρεμπορίου, απομιμητικών προϊόντων και παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών εντοπίστηκαν 19 οργανωμένα παράνομα καζίνο (περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας της νομοθεσίας περί παιγνίων και καζίνων) και περαιώθηκαν 2 δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος παιγνιομηχανημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμού κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και μεγάλα χρηματικά ποσά.
Επίσης σχηματίστηκε δικογραφία για 482 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων, που διενεργούνταν μέσω του διαδικτύου.
Επισημαίνεται ότι το 2013, ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας, δέχτηκε συνολικά 4.027 καταγγελίες. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα.
Από το σύνολο των καταγγελιών οι 1.679 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 2.348 ανώνυμα.