Απελευθερώνεται η Αγορά
Το δρόμο για την απελευθέρωση του γαϊδουρινού γάλακτος -παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση- έδειξε με απόφασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Η απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, καθορίζει το πλαίσιο το οποίο διέπει την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και των προϊόντων αυτού.
Ακριβότερο και από την γαλλική σαμπάνια
Με τις έρευνες να γέρνουν προς την πλευρά του γαϊδουρινού γάλακτος, καθώς έχουν αποδείξει ότι είναι το μοναδικό το οποίο είναι παρόμοιο με το μητρικό, απογειώνεται και η τιμή του, καθώς, ένα λίτρο κοστίζει από 30 μέχρι και 90 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με την απελευθέρωσή του, ανοίγει ο δρόμος για μία επένδυση η οποία αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα έχει δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γνωστές εταιρείες καλλυντικών διαθέτουν αντιγηραντικές κρέμες προσώπου με βασικό συστατικό το γάλα γαϊδούρας στην τιμή των 400 ευρώ τα 50 ml.
Απαιτήσεις για τη διάθεση
Στην Ελλάδα περίπου 6 φάρμες παραγωγής γαϊδουριού γάλακτος, ενώ η κάθε ενήλικη γαϊδούρα μπορεί να δώσει το πολύ 1 λίτρο γάλα ημερησίως.
Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας» ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς.
Η απόφαση επισημαίνει ότι ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται οι όροι «φρέσκο» ή/και «παστεριωμένο» ισχύουν οι προβλέψεις του Π.Δ. που ισχύει και για το φρέσκο αγελαδινό γάλα.
Απαιτήσεις για την πρωτογενή παραγωγή
Όλες οι εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος της επικράτειας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων τους, εγγράφονται, μετά από αίτηση του υπεύθυνου της εκμετάλλευσης, σε μητρώα που τηρούν οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Τμήματα Κτηνιατρικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων, καθώς και για την υγιεινή των τροφίμων.
Απαιτήσεις για την επεξεργασία
Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).