Τοπικά προγράμματα απασχόλησης σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας και όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης -κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση της ανεργίας- ο σχεδιασμός για κάθε νομό και περιφέρεια θα είναι ξεχωριστός.
“Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί ήδη στην Καστοριά και έχει δώσει περίπου 530 θέσεις εργασίας. Τέτοια ή παρόμοια προγράμματα θα υπάρξουν και σε άλλες περιοχές και σε άλλους νομούς και περιφέρειες”, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, υπογράμμισε όμως ότι “χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάθε περιοχή ξεχωριστά, προκειμένου οι πόροι που θα διατεθούν να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή να οδηγήσουν σε πραγματικές θέσεις εργασίας”.
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τους βουλευτές ότι “βασικό εργαλείο που θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο, θα είναι η κοινωνική και κοινωφελής εργασία”.
Όπως είπε, το Υπουργείο ήδη έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη ώστε να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας επικαλούμενος τι συμβαίνει “σε άλλες χώρες στις οποίες μέσω τέτοιων προγραμμάτων έχουν αναπτυχθεί θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 4%, στο 5%, στο 6% και στο 7%”.
Βέβαια, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Κουτρουμάνης, στην κατεύθυνση προώθησης προγραμμάτων κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας, “χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα με επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας”. Η κυβέρνηση καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο επόμενο 20ημερο, καθώς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του που προβλέπει την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας θα δημιουργηθούν 70.000 με 80.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορεί να είναι και μόνιμες.
Κατά τη συζήτησης της ίδιας επερώτησης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου και ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος της διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα. Το πρόγραμμα αυτό που στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, ήταν αρχικά προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ αλλά αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 110.000.000 ευρώ.
Για τη διαρθρωτική προσαρμογή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Μαρτίου αλλά το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα παράτασης και αν χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού που, μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 80.000.000 ευρώ.