Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Γ. Κώτσαλος σημείωσε στην εκδήλωση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης, με έμφαση, ότι τα μέτρα που λαμβάνει και που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση δεν θα φέρουν επενδυτικά κεφάλαια στον κλάδο ενώ τίθεται έντονα ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας στις επιχειρήσεις του κλάδου και από την πολιτική στάση απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση ενδέχεται να προκύπτει όπως είπε συστημικός κίνδυνος για τις εταιρείες του κλάδου.
Στο Επικουρικό Κεφάλαιο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 600 με 800 εκατ. ευρώ ενώ ιδιαίτερα για τον κλάδο υγείας σχολίασε ότι οι 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα σύντομα θα κληθούν να έχουν ισχυρά τεχνικά αποθεματικά που θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ενώ τα κεφάλαιά τους σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος δεν συμφωνεί με την επιχειρούμενη προσπάθεια παρέμβασης από την κυβέρνηση στο ύψος των ασφαλίστρων Ζωής καθώς ο κλάδος πιέζεται να μην αυξήσει τα ασφάλιστρα ενώ η διεθνής πραγματικότητα δείχνει μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι αυξήσεις , δυστυχώς είναι μεγάλες, είπε ο κ. Κώτσαλος ”το σύνηθες” όπως είπε ”είναι 10% αύξηση διότι ο κλάδος ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και το κόστος υγείας”. Σημείωσε την αδυναμία του συστήματος να παράσχει αντικειμενικά στοιχεία κόστους και γνωστοποίησε ότι γίνεται μια προσπάθεια σε αυτό το επίπεδο στο πλαίσιο μιας συνεργασίας της ένωσης με το ΙΟΒΕ.
Ανέφερε ότι το ”νέο μοντέλο πελάτη” θέλει να ενημερώνεται από το ιντερνετ για το τί μπορεί να βρει στην αγορά, να αγοράζει το πρόγραμμά του από τον ασφαλιστή και στη συνέχεια να απολαμβάνει τις υπηρεσίες που αγόρασε χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινος παράγοντας.
Ακόμα πρόσθεσε ότι είναι κοντά ο καιρός που ασφαλιστικά προϊόντα θα τα αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής κατευθείαν από εταιρείες του εξωτερικού στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας ενώ ανέφερε ότι δεν γίνεται να νομοθετούν τέσσερα διαφορετικά υπουργεία για τον κλάδο και ζήτησε να υπάρχει υψηλή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε όλα τα θέματα που αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κλάδου ώστε να υπάρχει για τους ασφαλιστές ένας συνομιλητής.
Παρέθεσε ορισμένα στοιχεία για να δείξει το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και όπως είπε σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 τα ασφάλιστρα συνολικά ήταν 5,25 εκατ. ευρώ, ενώ εάν η αγορά ακολουθούσε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους θα έπρεπε η αγορά αυτή να αποτελεί το 8% του ΑΕΠ και τα ασφάλιστρα να είναι 18,35 εκατ ευρώ. Η αποζημιώσεις στο τέλος του 2010 ήταν 2,8 εκατ ευρώ (θα μπορούσε να είναι 9,90 εκατ ευρώ) και οι επενδύσεις είναι 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να ήταν 113 εκατ ευρώ.
Συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό των ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ είναι 2,2% έναντι 8% το ποσοστό των επενδύσεων επί του ΑΕΠ 4,7% έναντι 49% και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αιτίες υστέρησης είναι κυρίως τα φορολογικά κίνητρα, η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση και τα προβλήματα εποπτείας στο παρελθόν.
Στην ίδια εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μίλησε για το μέλλον του κλάδου. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο: Πάγκαλος: “Ιδιωτική ασφάλιση για μεγαλύτερα ποσά”