Στο μικροσκόπιο της τρόικα το κοινωνικό μέρισμα και η μονιμότητα απόδοσης των κυβερνητικών μέτρων
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και η Eurostat έχουν πυκνώσει την μεταξύ τους αλληλογραφία, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το «θολό τοπίο» σχετικά με το πολλαπλώς αμφιλεγόμενο ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση επισήμως εμφανίζεται ως υπέρ το δέον σίγουρη και ασφαλής, ως προς τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών επί του συγκεκριμένου θέματος [βλ. σχετικά: Έξι ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα], ωστόσο είναι γεγονός ότι η δημοσιονομική αποτύπωση θα πρέπει να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ -και αυτό σαφώς δεν δημιουργεί κλίμα ανησυχίας.
Ο λόγος είναι ότι ορισμένα από τα έσοδα (π.χ. τα 550 εκατ. ευρώ από τους αυτοκινητοδρόμους), ενώ επρόκειτο να εισπραχθούν το 2014, ήρθαν κατ’ ένα «δημοσιονομικό» έτος νωρίτερα, επηρεάζοντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Υγείας.
Εν ολίγοις, αν και τα ποσά… τρομάζουν, στο ΥΠΟΙΚ όλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και δεν «τολμούν» να αμφισβητήσουν την διά στόματος Σαμαρά προαναγγελία πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, τονίζουν πως σε περίπτωση που όλα τα διαφιλονικούμενα ποσά συνυπολογίζονταν στον προσδιορισμό του πλεονάσματος, τότε αυτό θα εμφανιζόταν κατά πολύ υψηλότερο.
Οι «γκρίζες ζώνες»
Και η ίδια η τρόικα, άλλωστε, δεν αμφισβητεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το έτος 2013 -το οποίο ήδη έχει προσυμφωνήσει με την ελληνική πλευρά. Αυτό που τώρα κάνει είναι η διερεύνηση των ποσών κωδικό προς κωδικό, ώστε να ξεκαθαρίσει τα έσοδα από τα μέτρα εκτάκτου χαρακτήρα από αυτά που θεωρούνται ως μόνιμα.
Ο λόγος είναι ότι τα έσοδα της πρώτης κατηγορίας, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν πρόκειται να επαναλαμβάνονται ες αεί, σε αντίθεση με τα δεύτερα που, ακριβώς λόγω της μονιμότητάς τους δύνανται να προσδώσουν στο πρωτογενές πλεόνασμα χαρακτηριστικά της πολυπόθητης βιωσιμότητας.
Από την κατηγορία ακριβώς αυτών των εσόδων θα προκύψει και το προαναγγελθέν από την ελληνική κυβέρνηση «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή το ποσό που θα διανεμηθεί στις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
Ο κίνδυνος
Το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να «δυναμιτιστεί» μόνον από την τυχόν δικαίωση όσων προσφεύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, κατά των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση, και το ζητούμενο πλέον είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν ανάλογα μελλοντικά δημοσιονομικά κενά