“Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε “κουρέματος” γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.
Η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.
Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του χρέους, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.
Στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος εξέφρασε την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Σε δηλώσεις των δύο ηγετών προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ είπε ότι η «Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετίας και δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Ταυτόχρονα είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τα τρία χρόνια αποπληρωμής των δανείων που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα και τα εφτά χρόνια που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία, αλλά πρόσθεσε ότι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και θα ληφθούν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου που θα διαμορφωθεί στα επικείμενα Συμβούλια κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
“Είναι επιταγή να υπάρξει συμφωνία στις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ”
Την επιτακτική αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας στα επικείμενα κρίσιμα Συμβούλια κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά το πέρας των συναντήσεών του στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «είναι επιταγή να υπάρξει συμφωνία» και να κατανοήσουν όλοι την ιστορικότητα και την κρισιμότητα της στιγμής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα είναι δύσκολα για όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ και η Ευρωζώνη να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους την περίοδο της κρίσης στέλνοντας και τα ανάλογα μηνύματα στις αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «προδιαγεγραμμένη» την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να ληφθούν αποσπασματικά, αλλά ως ένα «συνολικό πακέτο». Προειδοποίησε δε ότι αν αποτύχει η λύση του συνολικού πακέτου, το κλίμα θα είναι αρνητικό για όλη την Ευρώπη.
Αναφορικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει τα περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η γερμανο-γαλική πρόταση. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα φορέσουμε όλοι το ίδιο κουστούμι», παραπέμποντας κυρίως στην προβληματική της ενιαιοποίησης των ορίων συνταξιοδότησης. Ζητούμενο είναι να τεθούν κοινοί στόχοι και «δείκτες καλύτερης πρακτικής». Παράλληλα, στον τομέα της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει από την ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων στους τομείς της ενέργειας, επικοινωνιών, συγκοινωνιών, μέχρι τη μείωση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Θετικός εμφανίστηκε ο κ. Παπανδρέου σε μηχανισμούς ελέγχου των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον πλημμελή έλεγχο που ασκήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην εξέλιξη των ελλειμμάτων της Ελλάδας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Από τα 150 δις που ήταν το ύψος του χρέους της Ελλάδας με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σε πεντέμισι χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε το «συνολικό ιστορικό μας χρέος», είπε ο κ. Παπανδρέου.
.
Τα διμερή ζητήματα έμειναν εκτός της συζήτησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ λόγω του εύρους και της κρισιμότητας των ευρωπαϊκών θεμάτων. Για τα διμερή ζητήματα απλά «δεν έμεινε χρόνος», είπε ο πρωθυπουργός. Όσο για την ομάδα φοιτητών που διέκοψαν την ομιλία του στο παν/μιο Humpoldt το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της δημιουργικής αντιπαράθεσης. «Μακάρι τα παιδιά να βάλουν τις πιο σκληρές ερωτήσεις και να κάνουμε διάλογο. Αυτό περιμένω και αυτή την πολιτική κουλτούρα πρέπει να φτιάξουμε στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Συναντήσεις Παπανδρέου με ηγέτες γερμανικών κομμάτων
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά επαφών στο Βερολίνο με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου άρχισε με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος εκφράστηκε υπέρ της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου, σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή στους δημοσιογράφους.
Στηρίζει επίσης το συνολικό πακέτο λύσης για την υπέρβαση της κρίσης που θα βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, “συζητήθηκε επίσης και ο ρόλος της Ευρώπης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ικανοποιεί την Ελλάδα”.
Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς και με τους δύο προέδρους του κόμματος των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ και Κλάουντια Ροτ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Αποκορύφωμα των επαφών είναι η συνάντηση που θα έχει (18:30 τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους και δείπνο στην καγκελαρία.
Σταϊνμάιερ: «Σεβασμός για τις δύσκολες αποφάσεις»
“Εξέφρασα στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο μου σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει”, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπενθύμισε τις “δύσκολες αποφάσεις” που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία χρονοκαθυστέρηση πενταετίας.
“Κατανοώ τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και ότι χρειάζεται θάρρος και επιμονή για να πετύχει”, πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάιερ. “Η κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες”, σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Επέρριψε δε στη γερμανική κυβέρνηση ότι “δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία και ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς”, τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ. Επισήμανε δε ότι “από τη γαλλογερμανική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας λείπει ο τρόπος αντιμετώπισης και μείωσης των αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές”.
Τζεμ Έτσντεμιρ – Πράσινοι: Στα ευρωομόλογα η λύση
Ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. “Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος”, είπε ο κ. Έτσντεμιρ.
Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για τη θέσπιση ευρωομολόγων. Ο κ. Έτσντεμιρ χαρακτήρισε ορθή την αλλαγή γραμμής από την Άγκελα Μέρκελ με την παραδοχή της οικονομικής διακυβέρνησης, καλώντας όμως την καγκελάριο να κάνει και το επόμενο βήμα, αναπτύσσοντας μία στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι καμία χώρα-μέλος της ΕΕ δεν θα εξωθείται στο περιθώριο”.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, 19:34
Διαβάστε επίσης: Ισονομία στην επιμήκυνση ζητάει η ελληνική κυβέρνηση