Προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.
Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».
«Θα πρέπει να «δαγκώσουμε την σφαίρα», κατά το αγγλοσαξωνικό ρητό και να λύσουμε το πρόβλημα μονάχοι μας», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της («δύσκολος αλλά εφικτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ – και εγώ θα έλεγα και ακόμα περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά), την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους, «όχι όμως μονάχα με οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά με άλλου είδους πιο ευέλικτους τρόπους που να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση».
Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως το 2011 θα καταγραφούν και ζημίες στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα προσωρινά μέτρα άφθονης ρευστότητας, με τα οποία οι τράπεζες αντιμετώπιζαν την υποχώρηση των καταθέσεων και τις ανάγκες τους για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων του. «Είναι βέβαιο πως θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην εισροή ξένων κεφαλαίων» προσέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ.
Απέναντι σε τοποθετήσεις βουλευτών σχετικά με την αύξηση του χρέους συνεπεία του Μνημονίου, ο διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση»:«Δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που να πέτυχε διατηρήσιμη ανάπτυξη σε βάση ελλειμμάτων και χρέους. Για την ύφεση δεν φταίει το Μνημόνιο. Για να κόψεις χρέος και ελλείμματα πρέπει να κόψεις δαπάνες – και για να πετύχεις ανταγωνιστικότητα και από ιδιωτικά εισοδήματα. Αυτά φέρνουν και ύφεση. Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» σημείωσε ο κος Προβόπουλος.
Προβλέποντας δε, εκτίναξη του χρέους στο 160% στα τέλη του 2012, ο διοικητής της ΤτΕ, έκανε και πάλι λόγο για «χρέος πολεμικής περιόδου», το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αντίστοιχα: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως η χώρα μας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, σε ένα είδος πολέμου. Μόνον αν το συνειδητοποιήσουμε θα οδηγηθεί η συμπεριφορά μας σε σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και ν’ αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπίες. Και όσοι πιστεύουν πως έχουν κάνει πολλά ήδη…».
Από την άλλη, «η ευρωπαϊκή λύση θα βοηθούσε πολύ αν έδειχνε πως μπορούν να βρεθούν χρήματα στο δρόμο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα μπορούσε να εγκυμονεί επιμήκυνση μέρους του χρέους και χαμηλότερο επιτόκιο. Αν αυτό συμβεί στο τέλος Μαρτίου, θα είναι μια μεγάλη ελάφρυνση και το εντάσσω στο καλό σενάριο» σημείωσε ο κος Προβόπουλος.
Σχετικά με την προοπτική «κουρέματος» του χρέους κατά 30% – πρόταση που διετύπωσαν οι «αγορές» – ο κος Προβόπουλος θεώρησε καταστροφική μια τέτοια εκδοχή: «Δεν είναι μόνον οι «κακές» τράπεζες που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα, καθώς κρατούν τίτλους του Δημοσίου ύψους 45-50 δις που θα υποτιμούνταν κατά 30%, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που διαθέτουν τίτλους ύψους 25 δις και θα αναγκάζονταν να μειώσουν τις συντάξεις» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κος Προβόπουλος εκτίμησε πως το 2011 θα είναι έτος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και τόνισε πως «πρέπει να πιέσουμε τις τράπεζες να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου». Οι συνέργειες και με τράπεζες του εξωτερικού, είναι ευκταίες καθώς θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ρευστότητας και της εξάρτησης από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα πρέπει όμως και ο πολιτικός κόσμος να αποφεύγει συζητήσεις και ερωτήσεις σχετικά με τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: «Η ευκολία με την οποία φτάνει αυτή η συζήτηση και στο τελευταίο καφενείο της χώρας μας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα» παρατήρησε ο διοικητής της ΤτΕ.
Πρώτη καταχώρηση: 22 Φεβρουαρίου 2011, 19:53