Ανένδοτοι παραμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, προβάλλοντας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σθεναρές ενστάσεις στο θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014, βάζοντας ταυτοχρόνως «φρένο» και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013.
Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά τη συνάντηση που κράτησε 2,5 ώρες στο Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις εισήλθαν στην «καρδιά της διαπραγμάτευσης».
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δουλέψουμε επί κειμένου (σ.σ. draft) και με τους συναρμόδιους υπουργούς. Και όταν δουλεύεις επί κειμένου, είναι μια θετική εξέλιξη…».
Παρ’ όλ’ αυτά, ο συγκεκριμένος παράγοντας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τον χρονικό ορίζοντα των διαβουλεύσεων, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί πάση θυσία να υπάρξει απόφαση για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Στη σημερινή συνάντηση, κατά την οποία ήταν παρόντα τόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εξετάστηκαν κυρίως το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014 – 2015 και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «το πλεόνασμα για το 2013 είναι ισχυρό και βιώσιμο», αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το 2014.
Από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις του 2013 καλύπτουν το «κενό» για το 2014 και, κατ’ επέκταση δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται αντίθετοι με τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το θεμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.
«Αγκάθια» σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία σημειωτέον άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμένουν, επίσης, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και η διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο.
Με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα να μην εξετάζει κάθε μέτρο αποσπασματικά, αλλά να δει την «πλήρη εικόνα» που αποδεικνύει τη θετική πορεία της οικονομίας.
Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα της Κυριακής.