Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι γεωπολιτικές αναταραχές στην Κριμαία της Ουκρανίας έχουν σκορπίσει έντονες ανησυχίες για την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε πιθανή πολεμική διαμάχη. ΝΑΤΟ και ΕΕ ακούν ασφυκτικές πιέσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί η σύρραξη.
Ειδικότερα, στις 10:32, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,26% στις 6.723 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,45% στις 9.455 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,79% στις 4.329 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 1,6% στις 332,58 μονάδες.
Πιέσεις δέχθηκαν και οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,27% και διαμορφώθηκε στις 14.652,23 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,23% για να κλείσει στις 1.196,76 μονάδες.
Το ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της Κυριακής έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρεσβευτών του στις Βρυξέλλες με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί την Τρίτη στο Κίεβο της Ουκρανίας, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις νέες αρχές της χώρας, έπειτα από την κατάληψη της περιοχής της Κριμαίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Στο ταμπλό, απώλειες 2,1% σημειώνει η Roche, η οποία ανακοίνωσε ότι η μονάδα Genentech, θα σταματήσει τη μελέτη για τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί κλινικά οφέλη.
Απώλειες 2,2% και για την γαλλική Bouygues, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Διευθύνων Σύμβουλο, Martin Bouygues, να έχει συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 27 Φεβρουαρίου, με στόχο να λάβει την υποστήριξη της κυβέρνησης για την αγορά της SFR.