Η αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις είναι μια από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη σημερινή τους συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επαναλάβουν τις θέσεις τους για τις ομαδικές απολύσεις.
Η τρόικα ζητά νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, και δεν δέχεται πως αυτό έχει ατύπως καταργηθεί, καθώς έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).
Ο υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης είχε χθες το βράδυ συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση.
Σε αυτή εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι.
H μείωση των εισφορών θα αφαιρέσει ετησίως από τον ΟΑΕΔ πόρους 350 εκατ. ευρώ. Η καθαρή δε απώλεια για το υπόλοιπο του 2014 υπολογίζεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα απολεσθέντα ποσά θα καλυφθούν εν μέρει από τη δυναμική που θα προκαλέσει το μέτρο, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αν και σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαρκείς συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας , κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ’ ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.
Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup το πιθανότερο μέσω τηλεδιασκέψεως ή σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου).