Συναντήσεις επί συναντήσεων – Παρέλαση υπουργών στο ΥΠΟΙΚ – Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα στην συνάντηση προσήλθαν και ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Στο μεταξύ σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
«Δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα και μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την επιτυχία μίας ισορροπίας, να ζητάς με το ζόρι απελευθέρωση. Την στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα δεν μπορείς να ζητάς κάτι επιπλέον», τόνισε το μεσημέρι ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας μία από τις δύο βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ούτε οι τριετίες έχουν φύγει από το τραπέζι. Είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι».
Η άλλη κόκκινη γραμμή είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν έχει αποσύρει η τρόικα την απαίτηση της για απολύσεις και το 2015» αναφέρει το ίδιο στέλεχος που συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Από την δική μας πλευρά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων».
Θα απαντήσουμε στις απαιτήσεις
Λίγο αργότερα κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας τόνιζε τα εξής: «Με ρεαλισμό και επιχειρήματα η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας». Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα επανέλθει το απόγευμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με πρόταση απεμπλοκής για την διαφωνία που υπάρχει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Η αρχή των διαπραγματεύσεων
«Ξαναρχίζουμε από την αρχή, πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα το απόγευμα της Πέμπτης.
Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής σύσκεψη προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή των υπουργών που έχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα.
Στις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης πέρασε από το Υπουργείο Οικονομικών και μετά από λίγα λεπτά έφυγε και μετέβη στο Μαξίμου. Γύρω στις 13:00 συναντήθηκε με τον Στουρνάρα.
Θα επιστρέψει το απόγευμα για συνομιλίες με την τρόικα. Συνομιλίες στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Στουρνάρα έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης.
Το απόγευμα θα γίνει νέο ραντεβού του Οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με στόχο να καταρτισθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε έχουν και αυτοί αν δεν κλείσουμε ως την Κυριακή», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος.
Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, μέσω κύκλων του, τα εξής:
– Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.
– Το μέτωπο των εργασιακών παραμένει ανοικτό. Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο δεν έχουν αποδεχθεί, πλήρως την ελληνική θέση.
– Το βασικό θέμα είναι τα διαρθρωτικά, δηλαδή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
– Το θέμα των στρες-τεστ των τραπεζών δεν είναι πια στο τραπέζι.
– Μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα διανείμει το κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.
– Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015.
– Δεν υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προωθήσει μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, το μίνι φορολογικό με ελαφρύνσεις στα πρόστιμα και άλλες διατάξεις.
Βρούτσης: Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων
«Ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) για ενημέρωση σε θέματα του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΕΑ.
Ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό χωρίς της χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι μη βιώσιμο, ενώ χαρακτήρισε «μικρό ποσό» το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων (ύψους 12 δισ. ευρώ).
Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας λειτουργούν προς όφελος των επιχειρήσεων, τόνισε ότι «απαιτούμε από αυτές συμμόρφωση με τη νομιμότητα». Πάντως κάτι τέτοιο ποτέ δεν ζητήθηκε επισήμως ως αντάλλαγμα από την κυβέρνηση, παρά την πληθώρα διευκολυντικών για τις επιχειρήσεις νόμων και ρυθμίσεων. Αύτη η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που όπως είπε ο κ. Βρούτσης στόχος είναι να φθάσει το 5%, συνδέεται με κάποιο αντάλλαγμα προς όφελος των εργαζομένων.
Ειδικότερα, τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα ασφαλιστικά, τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις συντάξεις, τα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών στους τομείς αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι σύμβουλοι άσκησαν κριτική σε εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους και έθεσαν εξ αρχής σειρά ερωτημάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν.
Οι απαντήσεις του συνοπτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ήταν οι εξής:
– Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης γι αυτό αυτά πηγαίνουν και στους δήμους.
– Τακτοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία απογραφής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα ΑΜΚΑ και τα ΑΦΜ κλπ. «Είχαμε 1 εκατ. αποκλίσεις και πολλές παράνομες συντάξεις», είπε.
– Κάναμε τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ κλπ για να παρακολουθούμε σε παρόντα χρόνο τις προσλήψεις, απολύσεις, ασφαλίσεις, συντάξεις, ασφαλιστικές διαδρομές κ.λπ.
– Καταβάλλονται κάθε χρόνο 28,3 δισ. ευρώ για συντάξεις και από αυτά το 55% καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.
– Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων είναι μικρό ποσό. Ο προϋπολογισμός έδωσε από το 2001 μέχρι το 2012 190 δισ. ευρώ για συντάξεις ενώ το «κούρεμα» ήταν μόνο 12 δισ.ευρώ
– Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογισμό 1,66 δισ. ευρώ το 2014 και οι συντάξεις απαιτούν 3,38 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος (από τη φορολογία) θα δώσει 1,28 δισ. ευρώ.
– Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων και δεν θα αποσταθεροποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφαλίζουμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι οποίες δεν θα μειωθούν.
– Με την ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων – απολύσεων κλπ, έχουμε τεράστιο κέρδος σε ανθρωποώρες εργασίας και πλήρη πληροφόρηση για την αγορά εργασίας και τις τάσεις απασχόλησης ενώ με τα οικονομικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις τζίρου και απασχόλησης των επιχειρήσεων.
– Έγιναν μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων όπως μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτατων μισθών και γι αυτό απαιτούμε συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομιμότητα.
– Για την τήρηση της νομιμότητας επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση και υπήρξε εκτίναξη των δηλώσεων απασχόλησης, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ.
– Επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ και για την λάθος υποβολή των ΑΠΔ. «Θα καταθέσω σύντομα τροπολογία απαλλαγής γιατί τώρα θα τα βλέπουμε όλα από την ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρχει ένα πρόστιμο».
– Καταργήθηκε το πορτοκαλί βιβλίο εγγραφής απασχολουμένων.
– Με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ βλέπουμε, κάθε μήνα, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία συνενώνοντας τα στοιχεία ΙΚΑ και ΣΕΠΕ.
– Το σύστημα ΑΤΛΑΣ που σε λίγο θα εφαρμοστεί θα δώσει τη δυνατότητα να καταχωρηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες με όλα τα στοιχεία τους, ποιοι είναι ασφαλισμένοι και ποιοι ανασφάλιστοι κ.λπ.
– Τον Μάιο του 2014 καταργείται κάθε θεώρηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων ασθενείας γιατί όλα θα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά.
– Στο τέλος του 2014 όσοι έχουν μπει στην παραγωγική και ασφαλιστική διαδικασία από 1.1.1994 θα μπορούν να έχουν στον προσωπικό τους υπολογιστή το ασφαλιστικό βιογραφικό τους. Το 2015 θα το έχουν όλοι οι Έλληνες. Με πάτημα ενός κουμπιού όλοι θα έχουν αυτόματα όλα τα στοιχεία τους και τι σύνταξη θα λάβουν βγαίνοντας στη συνταξιοδότηση, χωρίς καμία αναμονή.
– Θα προκηρυχθεί σε ένα μήνα, διαγωνισμός για να αναλάβει μια εταιρεία, τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εργασιακή νομοθεσία.
– Θα συνεχιστεί με νομοθέτηση η δυνατότητα μετάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι περισσότερες.
– Συμμερίζομαι το πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ και τις προϋποθέσεις που το περιορίζουν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επιδόματος σε όλους.
– Είναι πολύτιμη η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεχιστεί ο διάλογο στα ζητήματα που θέτουν.
– Ο νόμος για τις απολύσεις ήταν ανελαστικός και δεν επέτρεπε απολύσεις σε περίοδο κρίσης χωρίς έγκριση υπουργού. Καταργήθηκε αυτό και μεταφέρθηκε η ευθύνη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και υπάρχει η δυνατότητα απολύσεων ανάλογα την περίπτωση.
– Είναι στόχος να μειωθεί κατά 5 μονάδες η εργοδοτική εισφορά προς το ΙΚΑ.
Κατόπιν εορτής η παραδοχή των λαθών του ΔΝΤ
Και πάλι με αρκετή καθυστέρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι το φτωχότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.
Στην έκθεση του με τίτλο «Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα» κάνει λόγο για σκληρές επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας για το πιο αδύναμο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.
Παράλληλα αναφέρει ότι οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα ήταν σημαντικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. «Οι μισθοί του δημοσίου τομέα περιορίστηκαν, μειώθηκαν ειδικά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στους υψηλά αμειβόμενους» σημειώνεται στην έκθεση.
Παρά ταύτα, μεταξύ των οικονομιών που εξετάστηκαν για την επίδραση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι πέντε χώρες (Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), εφήρμοσαν προοδευτικά μέτρα στο διάστημα 2008-2012, με τα νοικοκυριά στα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού να επωμίζονται το μεγαλύτερο κόστος.
Όμως στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη πτώση των εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού.
Για το Δημόσιο το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων ήταν προοδευτικές και ότι οι περικοπές είχαν μεγαλύτερη επίδραση στους υψηλότερα αμειβόμενους.