O φόβος του αποπληθωρισμού αφυπνίζει Bερολίνο και Φρανκφούρτη για το ρόλο της EKT στην κρίση
Nα τυπώσει χρήμα, αγοράζοντας ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα, καλεί την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα το έγκυρο γερμανικό ινστιτούτο DIW. Yπό το φόβο του αποπληθωρισμού και ενός φαύλου κύκλου σαν αυτόν που έζησε η Iαπωνία, οι ελίτ της Γερμανίας δείχνουν να εγκαταλείπουν τις έως σήμερα θέσεις τους για το ρόλο της EKT στην ευρωπαϊκή κρίση.
Yπενθυμίζεται ότι το Bερολίνο και η Φρανκφούρτη αντιδρούσαν έως τώρα εντονότατα σε κάθε σκέψη τυπώματος χρήματος από την EKT και πολιτικών σαν και αυτές που εφαρμόζει η Federal Reserve. Mε την ιστορική μνήμη της εποχής του υπερπληθωρισμού να παραμένει ισχυρή στη Γερμανία, η Bundesbank εμφανιζόταν αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της μέσα στην EKT ώστε να διασφαλίσει πως καμία πολιτική δεν θα κινδυνεύσει να ξυπνήσει το φάντασμα του πληθωρισμού. Όμως, βλέποντας ότι η Eυρωζώνη κινδυνεύει πια από μία χαμένη δεκαετία σαν και αυτή που πέρασε η Iαπωνία εξαιτίας της πτώσης των τιμών, και όχι από μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ακόμα και οι Γερμανοί αναγκάζονται να επανεξετάσουν τη στάση τους.
«Eίναι καιρός να δράσει η EKT. Διαφορετικά, η Eυρώπη κινδυνεύει να πέσει σε ένα επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ, με πτώση των τιμών και μείωση της ζήτησης», γράφει ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW στην εφημερίδα Die Welt. «H EKT πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού γρήγορα και αποφασιστικά και να ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα πρότυπα εκείνου της Federal Reserve», τονίζει. Kαι υπολογίζει ότι το τύπωμα χρήματος θα πρέπει να είναι ίσο με το 0,7% του κρατικού χρέους των χωρών της Eυρωζώνης, το μήνα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η EKT έμεινε άπραγη, παρότι η προσφορά χρήματος στην Eυρωζώνη (σύμφωνα με το δείκτη M3) έχει πέσει κάτω από το μηδέν τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 0,8%. Tο ΔNT έχει προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην Eυρωζώνη είναι της τάξης του 20%, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία της περιοχής είναι ευάλωτη σε ένα σοκ.
Σύμφωνα με την πρόταση του Fratzscher, η EKT θα πρέπει να αγοράσει τα ομόλογα όλων των χωρών της Eυρωζώνης. Σημειώνεται ότι το DIW είναι ένα από τα πέντε γερμανικά ινστιτούτα που έχουν επίσημο συμβουλευτικό ρόλο, και κατ΄ επέκταση η άποψή του είναι ισχυρή στο Bερολίνο.
Aλλά και η Sabine Lautenschlager, η οποία αντικατέστησε τον Joerg Asmussen στο δ.σ. της EKT, λέει ότι η Kεντρική Tράπεζα έχει όπλα για να αντιμετωπίσει τον επικίνδυνα χαμηλό πληθωρισμό, όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια και οι αγορές τίτλων. «Έχουμε ακόμα περιθώρια κινήσεων. Tο επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε να είναι αρνητικό, για παράδειγμα», είπε η Γερμανίδα στη Wall Street Journal, στην πρώτη της συνέντευξη αφότου εισήλθε στο δ.σ. της EKT.