Δύο βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, το δημόσιο συμφέρον και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, που θα αποτρέπει απολύσεις και περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων, θα πρέπει να έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία αφορά σε συγχωνεύσεις τραπεζών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΕ), Σταύρος Κούκος.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνδιάσκεψης Οργανώσεων Χρηματοπιστωτικού Κλάδου Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης UNIMED 2011, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κούκος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank είχε τη γνωστή κατάληξη, διότι – όπως είπε – οι «μελλόνυμφοι» προσήλθαν στη διαδικασία, «όχι από έρωτα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ο κ. Κούκος τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη της οικονομίας και την ανάπτυξη και όχι σε επιλογές που αποπνέουν άρωμα νεοφιλελευθερισμού και δεν απαντούν σε μεγάλα ερωτήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε πως οι συγχωνεύσεις στην περίοδο της κρίσης δεν είναι «βελούδινες», δηλαδή χωρίς κίνδυνο και επισφάλεια για τις θέσεις εργασίας. Εκτίμησε δε, ότι πέρα από την «κίνηση» της Εθνικής για την Alpha Bank, στο παρασκήνιο «κυοφορούνται» και άλλες συζητήσεις.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως δεδομένης της κεφαλαιακής ανεπάρκειας, μιας και οι τράπεζες στηρίζονται στο δημόσιο και βεβαίως λόγω του περιορισμού που θέτει για τη χρηματοδότησή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπάρχει η ανάγκη των αναδιαρθρώσεων, αλλά κάτω από όρους και προϋποθέσεις.
Είναι αναγκαίο – πρόσθεσε – ακόμα και για την ελληνική οικονομία, διότι όλα τα χρήματα που αντλούνται ως ρευστότητα από την ΕΚΤ δε ρέουν προς την πραγματική οικονομία, ακριβώς λόγω των ανεπαρκειών και των αδυναμιών του συστήματος.
Το μεγάλο ζητούμενο για το συνδικαλιστικό κίνημα – πρόσθεσε – είναι η πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας και χαρακτήρισε άδικες, ακραίες και αντικοινωνικές τις πολιτικές που ασκούνται.
«Η κρίση χρέους είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σοβεί κρίση χρέους σ’ όλη την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση, δηλαδή την πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι η ανεργία το 2011, ίσως «αγγίξει» το 20% και ο αριθμός των ανέργων φθάσει το ένα εκατομμύριο άτομα (σε πραγματικούς αριθμούς).
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι απεύχεται οποιαδήποτε επιλογή αναδιάρθρωσης χρέους που δεν θα γίνει στο πλαίσιο της Ευρώπης και με τη συμμετοχή της Ευρώπης, διότι, όπως είπε, αναδιάρθρωση σε εθνικό επίπεδο σημαίνει πτώχευση και «δεν πτωχεύει η πλουτοκρατία, αλλά ο Έλληνας πολίτης».